Így tanítsd a gyereked beszélni

Így tanítsd a gyereked beszélni

A beszédtanulás a kisgyermek fejlődésének egyik legfontosabb szakasza és vannak olyan tényezők amikkel segíthetünk gyermekünknek a beszédtanulásban és van amivel hátráltatjuk.

Ami hátráltatja a tanulást: a folyamatos háttérzaj

A Wisconsin-Madison Egyetem  kutatásai bebizonyították, hogy nem érdemes folytonos háttérzajban nevelni gyermekünket, mivel ez nehezíti a nyelvfejlődést.

A kutatásban 106 totyogós gyermek fejlődését vizsgálták, 22 és 30 hónapos koruk között. A kutatók ismeretlen tárgyak neveit tanították a gyermekeknek, majd 3 különböző környezetben tesztelték, hogy mennyire képesek felismerni a tárgyat és felidézni annak nevét.

Az első két körben kiderült, hogy a fiatalabb és idősebb gyermekek egyaránt könnyebben tanulták meg az új szavakat, amikor a háttérzaj csendesebb volt. A harmadik körből pedig kiderült, hogy az idősebb gyermekek csak úgy képesek megjegyezni egy új szót zajos környezetben, ha azt már hallották korábban egy csendes környezetben.

A folyamatos háttérzajhoz való szokatás lehet hogy hasznos az elalvás szempontjából, viszont a fejlődésnek árt.

Segítik a tanulást

Mutassuk meg vagy érintsük meg azokat a tárgyakat amikről beszélünk lehetőleg minél gyakrabban, így a baba gyorsabban megtanulja. Fontos hogy minél többet beszéljünk hozzá még akkor is amikor éppen valamit csinálunk. Főzés közben nyugodtan elmondhatjuk az alapanyagok és ételek neveit, minden újdonságra nagyon fogékonyak és gyorsan megtanulják. Mivel a baba ilyenkor minden szavunkra figyel kitűnő alkalom hogy jómodorra tanítsuk, jó ha minél többször hallja a köszönéseket, kérem szépen-t.

Élményekkel is felgyorsíthatjuk a tanulási folyamatot, ha például kimegyünk az állatkertbe és ott mutatjuk meg neki az állatokat. A különböző énekek, mondókák, történetek pedig a babák beszédkészségét fejlesztik, ugyanis egy idő után megpróbálnak majd utánozni minket befejezni a mondatainkat.

Borítókép forrása:  technewscentral.co.uk

Hozzászólások