Így lehet majd a meleg férfiaknak egymástól gyermeke

Így lehet majd a meleg férfiaknak egymástól gyermeke

A napokban felfedezett új technológia felülírja a biológia szabályait, amelyek még 1827-ben íródtak. Ez az innováció az eddig ismert biológia teljes átgondolását igényli majd, ám meglehetősen hasznosnak bizonyulhat, rengeteg téren.

A legújabb technikai újítás megcáfolja azt a szabályt, hogy ha gyereket akarsz, fogj egy petesejtet és termékenyítsd meg egy hímivarsejttel. A módszer azt veti fel, hogy nincs feltétlenül petesejtre szükség, a megtermékenyítéshez használhatunk egyszerű testi sejteket is.

Az egereken már tesztelt kutatás szerint, a női példányok ivarútjaiba megtermékenyített testi sejteket juttatva előidézhető a reprodukció: azaz teljesen egészséges utódok hozhatóak létre testi sejteket használva is. Ez az eredmény pedig azt mutatja, hogy egy egyszerű bőr, vagy bármilyen más szöveti sejtet egy hímivarsejttel megtermékenyítve, klónozás nélkül is képesek lennénk utódokat létrehozni, legalábbis elméleti síkon.

Ezzel pedig kiiktatnánk a nők szükségességét a reprodukció folyamatából, amelyet a tudósok jelenleg még elméleti és képzelet szőtte ábrándnak tartanak, ám nem kizárhatónak. Ha pedig ez lehetséges lenne, akkor a meleg férfiak is képesek lennénk együtt utódokat létrehozni. A legelképesztőbb pedig az lenne, hogy a férfiak saját maguk is képesek lennének reprodukcióra, ha a testi saját sejtjeiket a saját ivarsejtjeikkel termékenyíttethetnék meg, így az utód összes génje egy azon embertől származhatna. Ez persze komoly orvosi, morális és etikai problémákat vet fel.

Persze kevésbé elrugaszkodott és több embert érintő témára is megoldást jelenthetne ez az új felfedezés: azok a nők is képesek lennének utódokat létrehozni, akiknek a petefészkét el kellett távolítani valamilyen rákos, vagy egyéb megbetegedés miatt, amely gyakorta előfordul napjainkban. Ezek a nők egyelőre csak úgy tudnak gyermeket szülni, ha a kezelése előtt saját petesejtjeiket, vagy petefészekszövetüket lefagyasztatják. Ez azonban mostanában már a rutin része, nem is távolítják úgy a reproduktív szerveket, hogy ne raknának el azokból mintákat későbbre, ha a nő mégis gyermekvállalásra adná a fejét.

Ráadásul ez nem csak az emberiség szempontjából lehetne hasznos: egyes veszélyeztetett fajok is megmenthetőek lennének az elért eredmények által. A ritka állatok többségénél nagyon nehéz sperma- és petesejtekhez is jutni, mivel ehhez hím és női ivarú példányokra is egyaránt szükség van. Így, ha már csak a spermasejtek és testi sejtek beszerzése lenne szükséges, az sokat jelentene a populációk növekedésének előremozdításában.

Forrás: Bath Egyetem

Borítókép forrása: fineartamerica.com

Hozzászólások