Így előzhető meg az Alzheimer-kór

Így előzhető meg az Alzheimer-kór

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy milyen módszereket érdemes alkalmazni ahhoz, hogy elkerüljük az Alzheimer-kórt. Mára már köztudott, hogy a betegség kialakulásának köze van ahhoz, hogy mennyi lebonthatatlan "fehérjeaggregáció" termelődik az agyban. Ezek kialakulási valószínűsége csökkenthetővé válik azáltal, hogy betartjuk a javaslatokat. 

 
alzheimer kép
Az Alzheimer-kór így pusztítja az agyszövetet
Forrás: ghr.nlm.nih.gov

A kutatók szerint, ha valaki egészségesen és változatosan étkezik, rendszeresen mozog, és nem hízik el, alapvetően jóval kisebb esélye van az Alzheimer-kórra, mivel ezek a tényezők csökkentik az agyban a fehérjeplakkok lerakódását, amelyek a szervezet számára lebonthatatlanok. A fent leírt tényezőkről egyébként korábban beigazolódott, hogy az időskori demencia és az agysorvadás esélyét is csökkentik.

Egy felmérésből kiderült, hogy az alzheimeres esetek feléért nagyjából a szocio-ökonómiai tényezők a felelősek: az alacsony iskolázottsági szint, a dohányzás, a fizikai inaktivitás, vagy az elhízottság.  A többi eset valószínűleg genetikailag öröklött tényezőkre vezethető vissza, mivel kimutatható, hogy egyes fehérjemutációk öröklődnek, melyeknek köze van a betegséghez. A korábbi fejsérülések is növelik a betegség kialakulásának kockázatát, de akár a magas vérnyomás, a depresszió és a cukorbetegség is fokozhatja a valószínűségét, hogy az agyszövetek károsodnak.

A kutatásban egyébként 44 felnőtt vett részt, 40 és 85 év közöttiek, akik kisebb memóriazavarokat érzékeltek, de még nem diagnosztizálták őket demenciával. Miután mindent megtudtak étkezési- és mozgási szokásaikról, megmérték a testtömeg-indexüket is, majd más  életviteli szokásaikról is kikérdezték őket, ezt követte az elvégzett CT vizsgálat, amely képes felmérni az agyban a fehérjeplakkok mennyiségét.

A kutatók kétféle lerakódást kerestek kifejezetten: béta-amiloid típusú plakkokat és összegabalyodott tau-protein szálakat, mivel ezek a típusú fehérjék jelzik leginkább előre az Alzheimer későbbi kialakulását. Az eredményekből világosan kiderült, hogy aki többet mozog és normális a BMI indexe, azoknak jóval kevesebb fehérje lerakódás volt az agyában. Ugyanígy az egészségesen étkezők is sokkal kevesebb esélyt adtak a betegség kialakulásának.

„Évek óta tudjuk, hogy ha valaki egészséges életmódot él, azaz változatosan étkezik, sok halat eszik, és sokat mozog, jóval jobb állapotú izmokkal és szívvel rendelkezik, még idősebb korában is.”- nyilatkozta David Merrell, a UCLA professzora. Azt azonban eddig nem figyelték meg, hogy ezek a tényezők a memóriával is kapcsolatban állnak, ráadásul, ha bármelyik lehetséges betegséget okozó tényező fenn áll, már jóval a betegség kialakulása előtt meg tudják vizsgálni a páciensek agyának fehérjeszintjét, ezzel megelőzhetővé téve azt.

Borítókép forrása: bumm.sk

 

Hozzászólások