Hús helyett növényi fehérjék: a hosszú élet titka

Hús helyett növényi fehérjék: a hosszú élet titka

A vörös húsokról kiderült, hogy túlzott fogyasztásuk növeli a korai halál kockázatát. Fehérjére azonban szüksége van a szervezetnek, így ha ilyen típusú húst nem lehet túl sokat fogyasztani, akkor érdemes növényi fehérjékkel helyettesíteni azt.

Ha az étrendünkben a vörös húsból származó fehérjéket növényi eredetűre cseréljük, akkor kimutathatóan javulnak a kilátásaink a hosszú életre, áll a JAMA Internal Medicine szaklapban.

A vörös húsok fogyasztása sok betegség kialakulásának kockázatát is növeli, úgy mint a rák, cukorbetegség és a szív- és érrendszeri panaszok. Nemcsak a fehérje minőségét, hanem annak bevitt mennyiségét is fontos figyelemmel követni, mert a túl sok fehérje növelheti a betegségek kialakulási kockázatát.

Dilemma: állati vagy növényi fehérje?

A kutatás 131 ezer ember napi fehérje fogyasztási szokásait vizsgálta. A kutatócsoport azt találta, hogy azok az emberek, akik legalább egy káros szenvedéllyel rendelkeztek, mint például a dohányzás, ivás, vagy fizikai inaktivitás, esetleg valamilyen betegségük volt, vagy elhízottságtól szenvedtek, sokkal nagyobb arányban tűntek érzékenynek a fehérje bevitel káros hatásaira is.

Amennyiben valaki 10 százalékkal több állati fehérjét fogyasztott, 2 százalékkal növelte meg a korai halála esélyét és 8 százalékkal annak az esélyét, hogy valamilyen szív- és érrendszeri problémába hal bele. Ha csökkentették a húsból bevitt fehérje mennyiségét és 3 százalékkal növelték a növényi fehérje fogyasztását, 10 százalékkal csökkent a korai halál és 12 százalékkal az érrendszeri betegségekbe való belehalás kockázata.

A tökéletes fehérjeforrás

A következő ételekkel lehet a vörös húst helyettesíteni: teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, gabonafélék, hüvelyesek és olajos magvak. A szóját a szakértők nem ajánlják, mivel nagyon puffaszt és ez a leggyakrabban génmanipulált növény. Ezek az ételek csökkentik a koleszterin szintet, ezáltal pedig csökken a szív-és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázata is.

Borítókép forrása: atlantabread.com

Hozzászólások