Az aranyér tünetei, kezelése és megelőzése

Az aranyér tünetei, kezelése és megelőzése

Mi az aranyér és hogy néz ki?

Az aranyér tulajdonképpen a vérerek megnagyobbodását takarja, amely főleg az ánusz környékén és a végbél végső szakaszán jellemző. Végbélnek a vastagbél végét (disztális részét) nevezzük, mielőtt az ánuszba torkollna. Az ánusz pedig a bélcsatorna legutolsó tagjai, ahol a széklet távozik a szervezetből.

Az aranyér néha megduzzad, amikor a vénák megnagyobbodnak és az érfalak vékonnyá, nyújtottá válnak és a továbbhaladó salakanyag irritálja azokat. 

Az aranyér kétféle lehet: 

 • belső, jellemzően a rektális tájékon kialakuló, illetve
 • külső, ánusz eredetű aranyérről beszélhetünk.

Az aranyér komoly fájdalmakat és irritációt okozott az emberiségnek a történelem során. Amennyiben te is átélted már az aranyér okozta kellemetlen tüneteket, nem vagy egyedül! Statisztikák szerint négyből három ember találkozik élete során aranyér problémákkal, ez tehát egy meglehetősen gyakori kellemetlenségnek számít az emberek életében. Sokan azt gondolják, hogy az aranyér egy abnormális tünetegyüttes, ez azonban nincs így. Mindenkinek van aranyere, mivel ez is hozzájárul a béltartalom mozgásának koordinálásához. Az aranyér csak akkor okoz gondot, amikor az erek megnagyobbodnak. Az emberek 75 százaléka tehát elszenvedi az aranyér okozta fájdalmat élete valamelyik szakaszában, orvoshoz azonban csak négy százalékuk fordul a tünetekkel. Az aranyér megjelenésének leginkább kitett korcsoportot a 45 és 65 év közöttiek alkotják és a kialakulás esélye férfiak, illetve a nők esetében nagyon hasonló.

Az aranyér tünetei

 • viszkető érzés
 • váladékozás
 • égő érzés az ánuszban
 • erős fájdalom
 • állandó teltségérzet a végbélben
 • vérzés, fájdalom nélkül.

Belső, rektális aranyér és tünetei

belso
Belső, rektális aranyér
Forrás: onhealth.com

A rektumban jelentkező aranyér problémák nem azonosíthatóak egyértelműen, amíg azok olyan jelentősen meg nem nagyobbodnak, hogy már egyértelműen kitapinthatóak. Az aranyér ezen típusa általában fájdalommentes, leggyakrabban csak azért érzékeljük, mert a bélmozgások hatására az erek megrepednek, ami vérzéshez vezet. Egyes esetekben a belső, megnagyobbodott erek akár ki is türemkedhetnek az ánuszon kívülre, ekkor nyirkos, apró párnácskákat érzékelhetünk, amik rendszerint rózsaszínűbbek a szomszédos területekhez képest. Ezek már fájdalmasak is lehetnek, mivel az ánusz környékén rengeteg fájdalomérző idegvégződéssel rendelkezünk. Szerencsére ezek a tünetek nem tartanak sokáig, mivel az ilyen aranyér általában magától visszahúzódik a végbélbe. Amennyiben azonban ez mégsem történne meg pár napon belül, óvatosan vissza is tolhatjuk azt a helyére.

A belső aranyerek rendszerint akkor türemkednek ki az anális csatornából, amikor azokat valamilyen irritáció éri, amit a továbbhaladó, esetenként nagyon kemény béltartalom okoz. Ez a trauma gyakran vezet vérzéshez és esetenként fájdalmas is lehet. A folyamatos duzzadás és gyulladás, illetve állandó nedvesség pedig viszkető érzést és folyamatos székelési ingert is eredményezhet. A kitüremkedő aranyér rendszerint visszasegíthető az anális csatornába ujjal, a kitüremkedés azonban általában minden újabb székeléskor bekövetkezik. 

kituremkedes
Kitüremkedő belső aranyér
Forrás: onhealth.com

Külső, ánusz eredetű aranyér

A külső aranyér az ánusz körüli bőr ereinek megduzzadását jelenti. Ez a típus jól kitapintható, főleg, amikor az erek jelentősen megduzzadnak és viszkető, fájó érzést idéznek elő, illetve irritáció hatására vérezni kezdenek. A külső aranyérben akár vérrögök is kialakulhatnak: ezt a fájdalmas állapotot trombózisnak nevezzük. Az aranyér ilyenkor rendszerint lilás-kékes árnyalatot ölt és akár vérezhet is. Ez az állapot nagyon kellemetlen lehet, azonban a vérrög a legtöbbször magától felszívódik pár hét alatt. Amennyiben elviselhetetlen lenne a fájdalom, keressük fel orvosunkat, aki eltávolítja a trombózisos aranyeret, ezzel megszűntetve a fájdalmat.

Mi okozhat aranyér megnagyobbodást?

Az aranyér kialakulását a vérérek tágulása váltja ki, ami az érfalat irritábilissé teszi. Az erek megnagyobbodását több tényező is kiválthatja:

 • elhízás
 • várandósság
 • hosszú ideig tartó ülés vagy álldogálás
 • erőlködés a  toaletten
 • krónikus székrekedés vagy hasmenés
 • alacsony rosttartalmú étrend
 • köhögés
 • tüsszentés
 • hányás
 • a lélegzet visszfolytása fizikai munkavégzés közben.

Az aranyér okozója: alacsony rosttartalmú étrend

Az étrend nagy befolyással van az aranyér kialakulására, illetve megelőzésére. Azoknál az embereknél, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak, jóval kisebb eséllyel alakul ki aranyér, mint azoknál, akik sok készételt fogyasztanak és kevés gyümölcsöt, illetve zöldséget. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők gyakran szenvednek székrekedéstől, ami két úton is elősegíti az aranyér kialakulását. A székrekedéssel küzdők rendszerint többet erőlködnek a toaletten, illetve a nagyon kemény széklet továbbítása nehezebb, ezáltal az aranyerek fala egyre irritáltabbá válik.

A vérző aranyér problémája

Az aranyeret leginkább csak akkor észleljük, amikor vérzést tapasztalunk a székletürítés során. A vérzést többféle úton is észlelhetjük: a toalettpapíron, a WC csészén, illetve a széklet felületén is láthatjuk, attól függően, hogy mennyire súlyosak a tünetek. Ettől nem kell megijedni, a vérzés a legtöbb esetben magától eláll. Amennyiben azonban többször tapasztalunk vérzést, mindenképp forduljunk orvoshoz, mivel a vérzés, ami a székletürítéshez köthető, egyáltalán nem normális. A legtöbb esetben ugyan tényleg a kifakadt aranyér okozza a vérzést, azonban tumorok, fertőzés és gyulladásos bélbetegségek is okozhatnak ilyen tünetet, ezért nem árt óvatosnak lenni.

Az aranyér problémák kategorizálása

Az aranyér problémák négy kategóriába sorolhatóak:

erek
A külső aranyér és a kitüremkedő belső aranyér
Forrás: onhealth.com
 • Egyes stádiumú aranyér: az olyan megnagyobbodott vérerek tartoznak ebbe a kategóriába, amik nem türemkednek ki az ánusz szövetéből, de vérzésre hajlamosak.
 • Kettes stádiumú aranyér: kitüremkedő majd maguktól visszahúzódó aranyerek, amelyek akár vérezhetnek is. Rendszerint a székletürítés során türemkednek ki, majd annak végeztével vissza is húzódnak a végbélbe.
 • Hármas stádiumú aranyér: kitüremkedő aranyerek, amelyek csak külső segítséggel kerülnek vissza a helyükre.
 • Négyes stádiumú aranyér: olyan kitüremkedő aranyerek, amik nem nyomhatóak vissza az anális csatornába még külső segítséggel sem. A trombózisos aranyerek is ebbe a kategóriába tartoznak.

A diagnózis felállítása

A legtöbben úgy szembesülnek az aranyérproblémákkal, hogy csomókat észlelnek az ánuszuk környékén a székelést követő tisztálkodás során, észreveszik a vérnyomokat a toalettpapíron, vagy a WC csészében, vagy észlelik a kitüremkedő aranyereket székelés után. Az orvos ezek alapján a tünetek alapján, illetve a körültekintő vizsgálatok elvégzését követően képes diagnosztizálni az aranyeret, illetve kizárni a további betegségeket, amelyek hasonló tünetekkel járnak, így:

 • az anális fisszúrákat,
 • fisztulákat,
 • perianális bőrbetegségeket,
 • fertőzéseket, illetve
 • tumorokat.

Az orvos a vizsgálatok előtt rendszerint az észlelt tünetekről érdeklődik, ezután pedig beható vizsgálatot végez: megnézi, hogy nem gyulladt-e az ánusz környéke, illetve hogy valóban kitüremkedik-e a duzzadt ér. Az anális vizsgálat talán kicsit kínosnak tűnik, viszont semmilyen fájdalommal nem jár! Az orvosok ráadásul elég gyakran találkoznak olyan páciensekkel, akik aranyér problémáktól szenvednek. Az orvos további vizsgálatokat is előírhat, ezek között a leggyakoribb a végbéltükrözés, amelynek során egy apró kamera segítségével megvizsgálják a végbélben található erek nagyságát és állapotát. Anoszkópos vizsgálat is szükséges lehet annak érdekében, hogy az orvosok meggyőződjenek róla, hogy a páciens nem bélrákban vagy vastagbélgyulladásban szenved, illetve nincsenek bélpolipjai.

Az aranyér kezelési módjai

A megnagyobbodott aranyér kezelése nagyon fontos, mivel az idő előrehaladtával a tünetek egyre csak rosszabbá válhatnak. A különböző aranyér típusokra különböző kezelési módok léteznek:

Orvosságok

Az aranyér kezelésére az orvos ajánlhat krémeket, balzsamokat, végbélkúpot, illetve különböző párnákat is. A krémek, gélek és balzsamok rendszerint az ánusz környékén alkalmazandóak: finom réteget kell képezni belőlük a fájdalmas részek körül. Nagyon hatásos az Aurobin, a Hemorid és a Doxiproct kenőcs, illetve a Noditran végbélkúp és a Venoruton kapszula. Egyes termékeket a végbélben szükséges alkalmazni, ezek helyes használatáról a gyógyszertárban adnak felvilágosítást. A kenőcs és a kúp használata rendszerint az első és a második stádiumban adható, a további fázisokban általában az injekciós és a lézeres kezelések az elfogadottak.

Amennyiben valaki hajlamos a székrekedésre, ajánlott a székletlágyítók használata is, ezek a szerek azonban az aranyér kialakulásának megelőzését szolgálják, nem pedig azok megszüntetését célozzák.

Gyógynövények

Számos gyögynövény használható az aranyér kezelésére. Ülőfürdő készíthető csalánból, vadgesztenyéből, cickafarkból ,libapimpóból, illetve a mogyoró leveléből. Jót tesz az aranyérnek a pásztortáskából készült erős főzet. A ginkgo biloba is jótékony hatással van az aranyérre.

Vadgesztenye: A vadgesztenye magja nagyon hatásos az aranyér ellen. Hatóanyagai közé a szaponinok és a tanninok tartoznak, illetve a magoknak gyulladásgátló hatása van. A szakértők a vadgesztenye tea vagy tinktúra fogyasztását ajánlják, illetve a hideg tea külsőleg is használható. Ehhez vegyünk egy teáskanál szárított magot, illetve egy csésze vizet, 15 percig forraljuk az egészet, majd hűtsük le és már használhatjuk is külsőleg. Fontos, hogy ne használjuk együtt antikoaguláns gyógyszerekkel!

Varázsdió:  A varázsdió az egyik legkorábbi aranyér kezelésére használt természetes gyógymód. Leveléből és kérgéből folyadékot nyernek ami vagy közvetlenül, vagy pedig krém formájában felhasználható. A problémás területen használható vattapamacsok vagy gyógyszeres párnák segítségével. Érösszehúzó hatása van, így csökkenti az aranyér méretét.

Szúrós csodabogyó: Gyulladásgátló hatásának köszönhetően összehúzza a vénákat és a duzzadt szöveteket. Kapható csodabogyót tartalmazó krém is, de belsőleg nagyon hasznos a tea vagy a tinktúra fogyasztása.

Tölgy: A tölgy kérgét hasmenés illetve aranyér kezelésére is használják. Az aktív komponensek közé az ellagitaminok, a katekinek és a proanthocyanidinek tartoznak. Használható külsőleg illetve belsőleg teának elkészítve. Székrekedés esetén ne használjuk!

Kókuszolaj

A kókuszolaj több okból is nagyon jó természetes megoldás az aranyér kezelésére. A benne található közepes láncú zsírsavak enyhítik a béltraktusban lévő gyulladásokat, így az aranyeret is. A kókuszolaj laurinsav tartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, elpusztítja a káros mikrobákat és gombákat, valamint meggátolja a székrekedés kialakulását. Antimikrobális hatása miatt a sebek és a vágások gyorsabban gyógyulnak, így krémként helyileg is nagyon jól alkalmazható az aranyérre. Felhasználás kétféle módon lehetséges:

Külsőleg: Az érintett területet megtisztítjuk, majd egy száraz pamutvattára nagymennyiségű kókuszolajat rakunk és az aranyeret bekenjük vele. A kezelést naponta 2-3 alkalommal kell elvégezni addig, amíg nem tapasztalunk jelentős javulást. A higiéniára nagyon oda kell figyelni, minden alkalommal új vattapamacsot kell használni! A jobb hatás eléréshez mogyoróolajjal is keverhetjük.

Belsőleg: A fent leírt jótékony hatások eléréséhez érdemes a kókuszolajat a diétánkba illeszteni. A kókuszolaj kitűnően használható saláták, sültek, sütemények elkészítéséhez.

Ülőfürdő

Az aranyér problémák megszüntetésében segíthet napi három 15-20 percig tartó ülőfürdő is, meleg vízben. Ez a módszer csökkenti a gyulladást és az aranyér duzzadásának megszűnését is segítheti. Fontos, hogy az ülőfürdő után  az ánusz környékét jól szárítsuk fel, mivel a nedvesség további irritációt okozhat.

Keserűsós ülőfürdő: a keserűsónak jó nedvszívóképessége van, és a visszérben lévő vér nedvességtartalmát csökkenti, így enyhül a gyulladás és a duzzanat.

Kamillavirágos ülőfürdő: 50gr kamillavirágot tegyünk kb. 10 liter vízhez, majd az elkészült és testhőmérsékletűre hűlt ülőfürdőbe üljünk 10 percet. A kamilla allergiás reakciót válthat ki, ezért érdemes előbb egy kisebb bőrterületen kipróbálni.

Gyógyfürdők

Az Igali Gyógyfürdőben található hidrogén-karbonátos és jódos víz nagyon hatásosnak bizonyul az aranyér kezelésében. Emellett hatásos még a bükfürdői, illetve a bánsági Herkulesfürdőben található gyógyvizek is.

Homeopátiás szerek

Az aranyér heves gyulladása homepátiás szerekkel is gyorsan kezelhető. A kiujúló vagy nagyon heveny aranyér azonban már kezelést is szükségessé tehet, így mindenképpen érdemes orvossal konzultálni. Az alábbi homeopátis szerek használhatók aranyér kezelésére:

Arnica montana: csillapítja a zúzódásérzettel járó végbéltáji fájdalmat és vérzést.

Paeonia: ha a székelés erős viszketést és fájdalmat  hoz, illetve ha végbél felmaródásakor, valamint ha járás közben végbélfájdalom jelentkezik, akkor enyhülést hozhat.

Aloe socotrina: szőlőfürtszerűen kitüremkedő égő, viszkető aranyérnél illetve ha a végbélzáróizom működési zavara miatt akaratlan székletürítés következik be, akkor használható.

Nux vomica: főként ülőmunkát végzőgnek, illetve fűszeres ételeket fogyasztók számára ajánlott.

Aesculus hyppocastanum: csökkenti az aranyér vénás feszülését, ha a beteg feszülést tapasztal a végbélben, amihez tüskeszúrás-érzet társul, miközben a nyálkahártyát száraznak, felhorzsoltnak érzi.

Sepia:  terhesség alatt és a szülést követően rosszabbodó aranyérre ajánlott, főleg ha a lábszárakon visszerek találhatóak és székrekedés tapasztalható.

Hamamelis: ha az aranyér vérzékeny, illetve az erek fájdalmasan gyulladtak. Az erek kékek, fájdalmasak, érzékenyek, szétrobbanás-érzettel.

Szkleroterápia

szklero
Szkleroterápia
Forrás: onhealth.com

A szklerotápia az egyik legősibb módszer az aranyér kezelésére. Ennek során injekciós tűvel egy olyan oldatot fecskendeznek be a vénába, amely segíti a véralvadást: ezáltal az aranyér fala megduzzad és a benne lévő vér megalvad. A véna kisebesedik, majd egy rövid idő után eltűnik. A beavatkozás napján felléphet fájdalom, ez azonban rendszerint elmúlik a következő napra. Az aranyér kiújulhat, így pár év után újabb szkleroterápia kezelésre is lehet szükség. Külső aranyér esetében használata nem javasolt! Leginkább csak első és másodfokú nodusoknál alkalmazandó terápia, de magas a hibagyakorisága. Komplikációk ritkán lépnek csak fel, de előfordulhatnak. A leggyakoribb komplikációk: fájdalom, égő érzés, vizelési nehézség, allergiás reakció, gyulladás, prosztata-fertőzés, vérzés, legsúlyosabb esetben pedig akár impotencia is előfordulhat, igaz ennek kialakulására nagyon kicsi az esély.

Infravörös koagulátor

Első és másodfokú megbetegedésnél alkalmazható. Az eljárás során az orvos egy infravörös fényt kibocsátó eszközt használ. Ezzel az eszközzel leégeti a csomó tövét, aminek a helyén hegesedés indul el. Így elzárja az aranyér ellátását és elhal. Hatásfoka hasonló a szkleroterápiához, de a komplikációk kialakulásának veszélye kisebb.

Kyro sebészet

A kezdeti stádiumú aranyerek esetében használható a kyro vagy fagyasztásos technika is. Ilyenkor az aranyérre helyeznek egy 89 Celsius fok hideg szondát, ami 20 másodperc alatt elfagyaszta a csomót. Az elhalt csomó 2-3 nap múlva magától lelökődik. A beavatkozás után ilyenkor jelentős fájdalmak jelentkeznek.

Ligálás

ligalas
Forrás: onhealth.com

A harmadik stádiumban a legtöbbször már gumigyűrűt helyeznek fel az aranyér eredési helyére (tövére), ezzel megszűntetve annak vérellátását. A vénák így egy idő után szó szerint elszáradnak és a széklettel együtt távoznak. Egyszerre általában egy, maximum két aranyeret kezelnek ezzel a módszerrel és a kezelések 4-6 hetente ismételhetőek csak meg. A szakemberek szerint ez a leghatékonyabb nem sebészi kezelési módja az aranyérnek. A sikeres műtétek aránya 80% feletti. Ha az aranyér mégis visszatérne, akkor újból alkalmazható. A ligálás komoly fájdalommal járhat, illetve veszélyesnek is mondható, mivel az aranyér elszáradása után vérzés, bakteriális fertőzés, vizelésképtelenség és trombotizált külső aranyér is jelentkezhet. A legolcsóbb és a leghatékonyabb módja a nem negyedik stádiumú aranyerek kezelésének!

DG-HAL-RAR műtét

Ezt a módszert a harmadik stádiumban szokták leggyakrabban alkalmazni, amikor a ligatúra és koaguláció nem alkalmazható. Az eljárás lényege az, hogy egy végbél-tükörbe épített Doppler szondával a sebész megkeresi az aranyér-párnához vezető verőeret. A tükör oldalán van egy ablak, amin keresztül a a verőér aláölthető és leköthető. Az orvos ezek után felvarrhatja a megereszkedett nyálkahártyát, amivel a műtét hatásfoka tovább növelhető. A beavatkozás általános vagy gerincközeli érzéstelenítéssel történik. A műtét ideje átlagosan 20 perc, és a beteg pár órával a beavatkozás után távozhat. Nincs szükség erős fájdalomcsillapítókra, a páciens 5 nap után visszatérhet a normális életmódjához. A kiújulás aránya sokkal kisebb, mint az ambuláns eljárásoknál, de nagyobb mint a hagyományos műtétnél.

Longo műtét

Az előrehaladott, harmadik-negyedik stádiumú aranyerek kezelésében egy újfajta eljárás a Longo műtét. Ennek során a sebész egy körkörös sebészeti varrógéppel nyálkahártya-hengert vág ki a végbél utolsó szakaszából, majd a szövetfolytonosságot kettős kapocssorral állítja vissza. Az aranyerek és a végbél nyálkahártyájának előesését okozó szövettöbblet kimetszésre kerül. A műtét altatásban történik, és mindössze 20 percet vesz igénybe. Az ébredéskor minimális fájdalom még jelentkezhet, de a műtétet követő napon a páciens már távozhat is a kórházból. A műtét által hagyott heg gyorsan gyógyul, minimálisak a panaszok, a fizikai terhelés folyamatosan fokozható. Nagyon ritka esetben vannak komplikációi a műtétnek, de ezeket antibiotikumok szedésével meg lehet előzni.

Hagyományos műtét

A negyedik stádiumban már kizárólag műtéti eljárással távolítható el az aranyér, tehát ezen az eljáráson csak nagyon kevés (10 százalék) páciens esik át, amennyiben időben elkezdik az aranyér kezelését. Leggyakrabban a Milligan-Morgan szerinti nyitott aranyérműtétet alkalmazzák, aminek során az aranyeres halmazt lepreparálják az izomzatról, az ereket lekötik, és a sebet nyitva hagyják. Addig kell kórházban maradni, míg az első szövődménymentes székletürítés megtörténik. A műtét után is nagy fájdalmaik szoktak lenni a betegeknek, és folyamatos felügyeletet igényelnek, mivel a seb könnyen el tud fertőződni, illetve a folyamatos fájdalomcsillapításra is szükség lehet.

A nem operáns technológiák előnye, hogy sokkal rövidebb a felépülési idő, kevesebb a komplikáció, illetve a fájdalom is, így a harmadik stádiumban még inkább ezeket alkalmazzák, amennyiben lehetséges.

Megelőzés és életmódváltás

Az aranyerek kialakulását megelőzhetjük azzal, ha étrendünkbe sok friss- és szárított gyümölcsöt és zöldséget, illetve gabonafélét építünk be. A zab és zabkása fogyasztása kifejezetten ajánlott azok számára, akik székrekedésben szenvednek. Székrekedés esetén tilos erőlködni! A gyümölcsökben sok rost és pektin található, amik segítik a bevitt tápanyagok felszívódását és megkönnyítik a székletürítést. Napi 20-30 gramm rost fogyasztása ajánlott! A székrekedést szintén megelőzhetjük úgy is, ha több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe. 

A székrekedés belső síkosító szerekkel is megelőzhető, ilyen például a lenmagolaj, a tökmagolaj vagy a dióolaj. Ezekből étkezés előtt vagy éhgyomorra 1 teáskanállal kell bevinni.

Amennyiben sokat ülünk, például az irodában, érdemes gyakran testhelyzetet változtatni, így elkerülhetjük, hogy az ereket mindig ugyanott érje terhelés: ezáltal szintén csökkenthetjük az újonnan kialakuló aranyerek esélyét.

A globális felmelegedés és az aranyér kapcsolata

A legfrissebb kutatások szerint összefüggés mutatható ki a globális felmelegedés és az aranyeres megbetegedések számának növekedése között. A kutatók megvizsgálták a dél-európai emberek, valamint az északabbra élő "hidegebb" éghajlati emberek életmódja közötti különséget. Azt találták, hogy a déli emberek ugyan elég sokat pihennek a nagy melegben, de a mediterrán étrend magas rosttartalommal bír, így védi a fogyasztót az aranyér kialakulásától. A globális felmelegedés hatására az északabbra élő emberek is egyre többet szenvednek a hőségtől, kevesebbet mozognak és kevés folyadékot fogyasztanak. Ráadásul a táplálkozásuk sem követi a mediterrán étrendet, kevés rostot fogyasztanak, ezáltal jelentősen megnő az aranyér kialakulásának esélye. A szakemberek ennek elkerüléséhez a mediterrán diétát ajánlják.

A terhesség és az aranyér

A várandósság egy gyakori velejárója az aranyér, amit a lelassult emésztés okoz főként, illetve a későbbiekben a baba elkezdi nyomni az alsó testtájakat. Az ülőmunka és a vastabletta szedése pedig tovább rontja a helyzetet. Érdemes ilyenkor Hemorid kenőccsel bekenni az aranyeret, illetve lemondani a fehér pékárúkról. Teljes kiőrlésű, rozsos kenyeret, müzliket és joghurtot kell fogyasztani. A szülés utáni hónapokban javulni szokott a helyzet, amennyiben mégsem így lenne, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Aranyérben szenvedő hírességek

Rengeteg embert érint a világon az aranyér, és ne féljünk számos híresség is szenved ettől a kellemetlen betegségtől. George Cloney, David Beckham, a színész Neil Patrick Harris, a rapper Lil' Wayne, de olyan gyönyörű és sikeres nők is aranyérrel éltek együtt mint Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor vagy Whitney Houston.

Borítókép forrása: onhealth.com

Hozzászólások