Használhatunk tökmagolajat gyulladáscsökkentőként?

Használhatunk tökmagolajat gyulladáscsökkentőként?

A tökmagolaj legalább annyira egészséges, mint az olívaolaj, mégsem használjuk a mindennapokban. Ez azonban csak abból adódhat, hogy még nem tudunk eleget róla. Érdemes azonban megfontolni a különleges olaj fogyasztását, mivel mentális-, illetve emésztőrendszeri egészségünk fenntartására is tökéletes. 

Amiért szükségünk van a tökmagolajra

tokmag
A tökmagolaj több féle tökből készülhet, hidegen és melegen is sajtolják.
Forrás: ABC News

A tökfélék magjából sajtolással nyert olaj nagyon egészséges: telítetlen zsírsavakat és sok antioxidánst tartalmaz, így hozzájárul az egészséges koleszterinszint fenntartásához, illetve csökkenti az oxidatív stressz okozta sejtkárosodásokat is. Ezen kívül a tökmagolaj triptofánt is tartalmaz, ami a szervezet egyik esszenciális aminosava és kizárólag táplálékból vagyunk képesek hozzájutni. A tökmagolaj magas zsírban oldódó vitamin tartalma (ezek az A-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin és a K-vitamin), továbbá karotinoid tartalma a prosztata betegségek kialakulásának megelőzi. Az A-vitamin pedig szemünk egészségének fenntartásához is szükséges. A tökmagolajat használhatjuk diabétesz kezelésére, idegesség ellen, illetve a rákos betegségek legyőzésében is bizonyított már. A tökmag meglepően sok cinket tartalmaz, így immunerősítő szerként is használható, de magnézium, vas és kalcium tartalma sem elhanyagolandó.

A tökmagolaj pozitív hatásai

1. Gyulladáscsökkentő

Az egészségtelen, állati táplálékból származó telített zsírokat kiválthatjuk étkezésünkben egészséges, telített zsírsavakkal, így csökkentve a szervezetünk hajlandóságát a gyulladásokra. Egy 2015-ös kutatásból kiderült, hogy a nem alkoholos zsírmáj betegség és az atherosclerosis is kezelhető tökmagolajas diétával. Az életmódváltás alapvető pillére is lehet, ha megpróbáljuk étrendünket olyan ételekkel megtölteni, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, mivel így sokkal egészségesebbek lehetünk hosszú távon.

2. Táplálékkiegészítő rákbetegeknek

Sajnos az orvostudomány még nem talált igazi kúrát a rákbetegségekre, egy mégis biztos. A tökmagolaj segít a rákbetegek egészségének fenntartásában és csökkenti a rák kialakulásának, illetve terjedésének a kockázatát. A tökmagokról bebizonyosodott, hogy fogyasztásuk csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát a menopauzán átesett nők esetében, illetve a mellrák gyógymódjának alapját is jelentheti a későbbiekben. A tökmagolaj pozitív hatással lehet a prosztatatrákos betegekre is, de másféle rákok kezelésére is alkalmas lehet, mivel csökkenti a karcinogének arányát a szervezetben. Lassítja az öregedési folyamatokat is, antioxidáns tartalma révén.

3. Fenntartja a férfiegészséget

A tökmagolaj legtöbbet tanulmányozott hatása az, hogy képes fenntartani a prosztata egészségét, illetve csökkenti a megnagyobbodott prosztata méretét a korral járó prosztata megnagyobbodás esetén. A prosztatarák kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenti, illetve gyógyír lehet húgyhólyagproblémákra is. További pozitív hatása, hogy fokozza a libidót is.

4. A mentális egészségért is tesz

Mindannyiunknak oda kell figyelnie az agy megfelelő működésének fenntartására: ebben is segíthet a tökmagolaj. A tökmagolajjal megtarthatjuk kiváló memóriánkat, illetve a mentális betegségek így a "social anxiety disorder" nevezetű, társadalmi beilleszkedést gátló szindróma legyőzésében is segíthet. Az álmatlanság legyőzésére is használhatjuk, ha lefekvés előtt veszünk be egy teáskanállal belőle, mivel a tökmagolaj triptofán tartalma segít a normális szerotonin szint beállításában. A tökmagolaj segíthet depresszió esetén is. 

5. Csökkenti a férfiak kopaszodási sebességét

Az egészséges étrend összeállítása segíthet a normális hormonszint beállításában, ezáltal elkerülhető lehet a férfiak kopaszodása is. Ez a folyamat egy androgén hormon a DHT (Dihidroxy-Tesztesztoszteron) csökkenéséhez köthető, amelynek normális szintje fenntartható a tökmagolaj cinktartalma által. Egy 2014-es kutatásban a 24 hétig tökmagot fogyasztó férfiaknak átlagban 40 százalékkal több haja nőtt, mint azoknak, akik csak placebót szedtek. 

6. Vigyáz a szív- és érrendszerre

Említettem már, hogy a tökmagolaj gyulladáscsökkentő hatású: ezáltal pedig képes megvédeni a szívinfarktusoktól és más szívbetegségek kialakulásától is. A tökmagolaj csökkenti a magas vérnyomást is a menopauzán átesett nők esetében. A tökmagolaj az érfalakat is rugalmasan tartja

7. Diabétesz kezelésre és más betegségekre

A diabétesz sokféle okból kialakulhat, az egyik ezek közül az egyoldalú étkezés. Mind az egyes-, mind a kettes típusú diabétesz kordában tartható és kezelhető is megfelelő diéta megtartásával és kellő odafigyeléssel. A tökmagolaj, mivel alacsony a glikémiás indexe és sok hasznos anyagot tartalmaz, kifejezetten ajánlott a diabéteszes étrendben való felhasználásra.

A tökmagolaj méregtelenítő hatásokkal rendelkezik, így segíthet a sav-lúg egyensúly helyreállításában is, ezen kívül orvosolni képes egyes emésztőrendszeri betegségeket, úgy mint reflux, puffadás, hasi görcs, émelygés, illetve támogatja a máj működését is. Fogyókúrázóknak is javasolt a tökmagolaj fogyasztása, mivel segítséget nyújt a zsírszövetek lebontásában. Érdemes vele naponta legalább egyszer öblögetni, mivel eltávolítja a szájban lévő baktériumokat, illetve a nyelven kialakuló lepedéket is.

Kozmetikumok alapanyagaként, illetve természetes kozmetikumként is használhatjuk a tökmagolajat!

Konyhai felhasználás és adagolás

A tökmagolajat semmiképp sem szabad felmelegíteni, így salátákhoz, pesztóhoz, tésztákhoz ajánljuk feltétként, illetve orvosságként is használhatjuk. A kutatók szerint akkor a leghatékonyabb, ha reggel éhgyomorra veszünk be az olajból egy teáskanálnyit. A sötét üvegben forgalmazott tökmagolajat lezárva tároljuk, fénytől elzárt, hűvös helyen, mivel így őrzi meg leghosszabb ideig szavatosságát.

A tökmagolaj nyugodt szívvel fogyasztható, semmilyen mellékhatását nem tapasztalták, de vérnyomáscsökkentő hatása van, így ha hasonló hatású készítményt szedünk, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal.

 

Borítókép forrása: Hair Loss Revolution

A cikkhez felhasznált források: 

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591208

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/549721/

https://draxe.com/pumpkin-seed-oil/

Hozzászólások