Fogamzásgátló tabletták hatásai

Fogamzásgátló tabletták hatásai

Sokan nem tudják azt, hogy a fogamzásgátló tablettáknak rengeteg káros hatása is van a szervezetre.

A fogamzásgátló tabletták hormonkészítmények. Szintetikus hormonokat ösztrogént és progszteront tartalmaznak. Hatásfoka magas 100 nőből mindössze 1 esik teherbe a fogamzásgátló rendszeres szedése mellett. A hatásmechanizmus lényege, hogy szedés során csökken a petefészek hormonális működése, s nem jön létre peteérés. A tablettaszedés alatti vagy közvetlenül a szedés befejezése után bekövetkező fogamzás a születendő babára nézve nem jelent genetikai kockázatot. Vannak olyan állapotok, amelyeknek a kezelésére hatékonyan alkalmazhatók a fogamzásgátlók, ilyenek például a következők: a menstruációs ciklus szabályozása szabálytalan ciklusok esetén, erőteljes, hosszan tartó vérzés (menorrhagia), fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea), endometriózis, premenstruációs szindróma (PMS) és diszfóriás zavar (PMDD), pattanások, nagymértékű szőrösödés (hirsutismus) és kopaszodás esetén, továbbá használják még az emlő- és petefészekciszták megelőzésére is. Az orvosok úgy gondolják, hogy a fogamzásgátlók jó megelőzési lehetőséget nyújtanak a kismedencei gyulladásokra és a méhen kívüli terhességre is.

Szedése

A fogamzásgátlók hatása csökken, ha nem minden nap szedjük be őket és nem ugyanabban az időpontban, mivel pont annyi hormont tartalmaznak, amely 24 órára elég. A szakértők szerint a teljes védettség akkor szűnik meg, ha egymás után 3 tabletta kimarad, így ilyen esetben kiegészítő fogamzásgátló módszer szükséges.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy egyes antibiotikumok, véralvadásgátlók, gombás fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek, és néhány étrend-kiegészítő is belezavarhat a fogamzásgátlók hatásába.

Mellékhatásai

Pecsételő vérzés

A ciklusok közötti pecsételő vérzést a tablettát szedő nők 50 százaléka tapasztalja, leggyakrabban a pirula szedésének első 3 hónapjában. A harmadik csomag beszedésekor a probléma a nők 90 százalékánál rendeződik. A pecsételő vérzés ellenére a tabletta hatékony, ha megfelelően szedjük és egyet sem hagyunk ki. Ha 5 napnál tovább tart, mindenképp érdemes a problémával szakemberhez fordulni!

Hangulatingadozás

A nők egy része a fogamzásgátló tabletta szedése alatt tapasztal depressziós tüneteket vagy egyéb érzelmi hangulatváltozásokat tapasztal. Egyes készítmények depresszióra hajlamosíthatnak így érdemes a kezelőorvossal konzultálni.

Mellek érzékenysége

A tabletta szedésének hatására a mellek megnagyobbodnak és érzékennyé válhatnak. Általában ez a tabletta szedésének kezdetén fordul elő és jellemzően pár hét után megszűnnek a panaszok. Csökkentsük a koffeinbevitelt, sóbevitelt, ezekkel is mérsékelhetjük a mellek érzékenységét. Ezekben az időszakokban fontos a megfelelő, kényelmes és erős melltartó viselése is.

Fejfájás és hányinger

Enyhe hányinger és a fejfájás a tabletta elkezdésekor előfordul, de ezek a tünetek általában rövid időn belül elmúlnak. A hányingerre megoldás lehet, ha a pirulákat étkezések során vesszük be vagy lefekvés előtt. Abban az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a fejfájás hosszan megmarad a tabletta szedését követően.

Súlygyarapodás

Egyes nők folyadék-visszatartást tapasztalnak a tabletták szedésének megkezdése után, ami különösen a mellek és a csípő környékén halmozódik fel.

Hüvelyi folyás

A nők egy része változást tapasztal a hüvelyi folyást illetően is, miután elkezd fogamzásgátlót szedni. A hüvelyváladék mennyisége vagy nagyon lecsökken, vagy erőteljesebb lesz. A váladékozás csökkenése a szexuális együttlétek során is okozhat gondot. Érdemes orvoshoz fordulni, ha gyakori fájó, viszkető érzést tapasztalunk, illetve ha valamilyen húgyuti fertőzésre gyanakszunk.

Vérrögképződés

Azoknak a nőknek, akiknek a kórtörténetében szerepel a trombózis vagy szív- és érrendszeri probléma, magas vérnyomás nem szokták javasolni a kombinált tabletták szedését. Az új kutatások szerint a régi típusú fogamzásgátló tablettát szedőknek 2,5-szer nagyobb az esélyük a vérrögképződésre, mint azoknak, akik egyáltalán nem szednek ilyen szert. A vérrögképződés kockázata az új típusú tablettát szedőknél még magasabb: 3,6-4,3-szer nagyobb az előfordulás valószínűsége.

Szintén fel kell keresnünk orvosunkat, ha az alábbi mellékhatásokat észleljük a tabletta szedése idején: hasi és gyomorfájdalom; mellkasi fájdalom (esetleg légszomj), fejfájás, amely egyre rosszabbodik. Szemproblémák, úgy mint homályos látás/látáskiesés, látásvesztés, illetve a lábak, combok duzzadása, fájdalma esetén is mindenképp forduljunk orvosunkhoz!

További mellékhatások

A fogamzásgátlók szedését összefüggésbe hozták már a magas vérnyomás, jóindulatú májtumorok és a méhnyakrák kialakulásának megnövekedett kockázatával is. A kombinált tabletták szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak, így például szívrohamot, agyvérzést. Ugyanígy kontraindikációs tényező lehet az elhízás, illetve a cukorbetegség is. Rosszindulatú, vagy súlyos pajzsmirigy betegségben a fogamzásgátlás nem javasolt és más megoldást kell választani.

Kísérleti úton bebizonyították,hogy a fogamzásgátlók nem csak a vágyra hatnak negatívan, de rontják a szaglást, az orgazmusra való képességet, és fájdalmassá tehetik a közösülést is.

A teherbeesés a tabletta szedése után

A legelfogadottabb felfogás szerint két vagy három menstruációt kell kivárni, mire a teherbeesés megtörténhet. Sajnos, ha valaki azonnal a fogamzásgátló letétele után esik teherbe, nagy az esélye a vetélésnek.

A tabletta szedése után az ovuláció 2-6 héten belül következik be. A teherbeesés esélye megvan minden ovulációs ciklus alkalmával, ez nem jelenti azt, hogy ha letesszük a fogamzásgátlót, azonnal megfogan a baba. Jó pár hónapba, sőt egy évbe is beletelhet, mire megérkezik az utód, akkor is, ha semmilyen egészségügyi probléma nem áll fenn a nő és a férfi esetében sem.

Borítókép forrása: wikipedia.com

Hozzászólások