Fahéj: torokfájásra és fertőzések ellen is kiváló!

Fahéj: torokfájásra és fertőzések ellen is kiváló!

A fahéj a fahéjfa, vagy a kasszia kérgéből készült fűszer. A nálunk ismert fahéjat Indiából és Srí Lankáról importálták és Európában már 2500 évvel ezelőtt használták. A kasszia Kínában őshonos, ennek meghatározóbb az íze. A kedvelt fűszerről már az Ótestamentum is említést tesz. Miért is érdemes tehát fahéjat fogyasztani?

Fahéjjal az egészségért

A fahéj, amely sokunk kedvence, jellegzetes illata és egyedülálló íze mellett számos előnyös élettani hatással rendelkezik. A kutatók szerint, akik megvizsgálták a 26 leggyakrabban használt gyógy- és fűszernövényt, egyöntetűen kijelentették, hogy a fahéjnak a legmagasabb az antioxidáns tartalma mindközül! A fahéj egészségre gyakorolt pozitív hatásai a benne található flavonoidoknak, esszenciális olajoknak és magas vitamintartalmának köszönhető. Egy teáskanál fahéj 19 kalóriát tartalmaz, ezen kívül van benne 4 gramm élelmi rost, mangán, kalcium, vas és K-vitamin is, de ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, C-vitamin és E-vitamint is, illetve az esszenciális aminosavak többsége is megtalálható benne. 

Szakértők szerint már napi fél teáskanálnyi fahéj elfogyasztásával csökkenthetjük a vércukorszintünket, segíthetjük az emésztésünket és az immunrendszerünket is. 

1. Sok antioxidáns

A fahéjban rengeteg féle antioxidáns van, így polifenolok, fenolsavak és flavonodiok is, amelyek képesek csökkenteni a szöveteinket ért oxidatív stresszből adódó károsodást. Az összes étel, fűszer- és gyógynövény között a fahéj a hetedik legmagasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik, így véd a szív- és érrendszeri betegségek, a rákbetegségek, illetve az agyi rendellenességek kialakulása ellen is. Az antioxidánsok, amelyek megtalálhatóak a fahéjban, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. A fahéj segíthet legyőzni a csontfájdalmakat, a premenstruális szindróma fájdalmait, illetve az öregedéssel járó fájdalmakat.

2. Egészségesebb szív

A fahéj minimalizálhatja a szívbetegségekért leginkább felelőssé tehető rizikófaktorokat: a magas vérnyomást, -koleszterinszintet és a magas triglicerid szintet. A magad vérnyomás csökkentésével a stroke is elkerülhető! A fahéj meggátolja a vérben a koagulációt, illetve serkenti a vérkeringést is. A fűszer a sérült szövetek regenerálódát, így a szívizom regenerációját is segíti.

3. Harc a diabétesszel

A fahéj vércukorszint csökkentő hatással rendelkezik és felveszi a harcot az inzulinrezisztencia ellen is, így vércukorszint kiegyensúlyozó hatása van. Amennyiben pedig nem alakul ki inzulinrezisztencia, kisebb eséllyel szenvedünk metabolikus szindrómától, illetve kisebb az esélyünk az elhízásra is. A klinikai tesztek szerint sokat javíthat a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők életminőségén, ha fahéjkivonatos kezelést kapnak.

4. Mentális egészséges

Több kutatásból kitűnt már, hogy a fahéj antioxidánsai nagy eséllyel előznek meg neurodegeneratív betegségeket: így az Alzheimer-kórt, illetve a Parkinson-kórt. A fahéj a neuroprotektív fehérjéket is aktiválja, így az egyi neuronok sokkal kisebb része pusztul el, illetve mutálódik. 

5. Fertőzések és vírusok ellen

mez
A fahéjas méz akár az antibiotikumokat is kiválthatja, ha időben kezdjük szedni!
Forrás: ybertaud9.wordpress.com
A fahéj természetes antibiotikum és antimikrobiális anyag. A fahéj segíthet a Candida albicans gomba okozta fertőzés leküzdésében is, a kókuszolajjal együtt. A szervezet normál baktériumflórájának is része ez a gomba, azonban ha túlszaporodik, abból komoly megbetegedés lehet. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha túl sok cukrot fogyasztunk.

Egy kanál fahéj két kanál mézzel elkeverve kiváló immunerősítő, használható torokfájás, illetve felső légúti megbetegedések ellen, ezen kívül pedig gyomorégésre is kiváló gyógyszer.

6. Az egészséges és gyönyörű bőrért

A fahéj antibakteriális hatását a bőrön is érezteti: segít megvédeni azt a fertőzésektől, allergiás reakcióktól, és kiütésektől. A fahéjkivonatot kenhetjük közvetlenül a bőrre is, így elkerülhetjük a gyulladásokat és a piros foltok megjelenését. A méz és fahéj keveréke a bőrre is alkalmazható, mivel akné, bőrallergia és rozácea ellen is hatékony.

+1 Konyhai használatra

A fahéjat nem csak ételízesítőként használhatjuk! Cukorhelyettesítőként is tökéletes természetes édes íze miatt: ez a diabéteszeseknek nagy segítség lehet, mivel amellett, hogy finom és édes, még a vércukorszintet is csökkenti. Érdemes kipróbálni, hogy milyen a tea, kávé, joghurt, illetve akár a zabkása fahéjjal, hátha kihagyhatjuk ez által a mindennapi étkezésekből a hozzáadott cukrot. 

fahej
Fahéjjal tartósíthatunk is, így akár cukor nélkül is frissek maradnak a gyümölcsök!
Forrás: Csalán Egyesület

Sokan nem tudják, de a fahéjjal tartósíthatunk például befőtteket is: ez a tulajdonsága is antimikrobiális és antioxidáns hatásának köszönhető. A tartósított ételek pedig nemcsak hosszú ideig lesznek eltarthatóak, hanem még eredeti színüket is megőrzik.

Ellenjavaslatok

A fahéj fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A várandós- vagy még szoptató anyukák azonban ne fogyasszanak belőle kifejezetten sokat, illetve azok is figyeljenek oda, akik cukorbetegek, májproblémáik vannak, illetve akiket nemrég műtöttek. Amennyiben valaki túl nagy mennyiséget fogyaszt belőle, előfordulhat, hogy a fahéj hatóanyagai interferálnak a beszedett gyógyszerekkel. Ezen kívül: ha valaki fahéj kivonatot szeretne használni, mindenképp kezdje egy kis mennyiséggel, mivel bárki lehet rá allergiás!

 

Borítókép forrása: Do You Bake

A cikkhez felhasznált források:

https://draxe.com/health-benefits-cinnamon

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16190627

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20854384

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

 

Hozzászólások