Egy új, úttörő rákellenes gyógyszer vált elérhetővé

Egy új, úttörő rákellenes gyógyszer vált elérhetővé

A Roche cég rákellenes terméke, akár 1 évvel is megnövelheti a végső stádiumú mellrákban szenvedő betegek várható élettartamát.

A Kadcyla egy két komponensből álló gyógyszer, amit sikerrel alkalmaznak olyan betegeken, akik HER-2 pozitív tumoros megbetegedésben szenvednek, több áttét is található a testükben, valamint a tumort műtéti úton nem lehet eltávolítani. A gyógyszer nagyon hatásos, átlagban véve 6 hónappal hosszabbítja meg a mellrákban szenvedő nők élettartamát.

A gyógyszerrel való kezelés Nagy-Britanniában 90.000 fontba kerül, azonban az állam és a Roche gyógyszergyártó vállalat megállapodást írt alá, így a termék a társadalombiztosítás keretein belül is elérhetővé válik. Ezzel a lépéssel évente körülbelül 1200 nőn tudnak segíteni.

A gyógyszer először költséghatékonysági vizsgálaton esett át, és úgy találták, hogy tényleg megéri mind a gyártónak, mind a betegeknek, mind pedig az államnak az üzlet. A nyomott ára így 50.000 font lesz, és ezzel hasonló árba fog lépni, mint a többi, hasonló hatást kínáló gyógyszer. A gyógyszert Skócia már régebben felvette a költséghatékony és ajánlott kezelések közé, de most már az Egyesült Királyságban is elérhetővé vált a társadalombiztosítással rendelkező betegek számára. Ez a megállapodás is azt mutatja, hogy a modern rákkezelő gyógyszerek egyre gyorsabban tudnak eljutni az átlagos, hétköznapi emberekhez.

Forrás és borítókép forrása: bbc.co.uk

Hozzászólások