Egérdinnye: a nyár új slágere

Egérdinnye: a nyár új slágere

Az egérdinnye egy igen érdekes, gyümölcs és zöldség között álló növény.

Felhasználása és egészségre gyakorolt hatásai

A termés alacsony kalóriatartalmú és zsírszegény. Egyszerű cukrokban, növényi rostokban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag. Magas vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően lassítja az öregedést és védi a sejteket a szabadgyököktől. A túlérett sötétzöld gyümölcs hashajtó hatású.

Az egérdinnyét évszázadok óta fogyasztják nyersen, grillezve vagy savanyítva. Kiváló saláta alapanyag, de akár fogyaszthatjuk úgy is, mint a szőlőt. Télre is el lehet belőle tenni, a csemegeuborka helyett kiváló savanyúság.

 

Jellemzői

Dél-, és Közép-Amerikában széles körben elterjedt évelő kúszónövény a tökfélék családjába tartozó egérdinnye, más néven mexikói datolyauborka. A növény megjelenése, levele, virága az uborkáéhoz hasonló. Nyár közepétől a fagyokig terem. A termése nagyságra olyan, mint egy szőlő, de kinézetre olyan, mint egy mini görögdinnye. Íze a citrusfélékhez hasonló.

egérdinnye
Az egérdinnye fogyasztható termése
Forrás: gardenbetty.com

Termesztése

Termesztése nagyon egyszerű, magjaihoz néhány magyar kertészetben is hozzájuthatunk, de akár internetről is meg lehet rendelni.

Laza, jó vízgazdálkodású talajba kell ültetni, vízigényes és napfénykedvelő indás növények nőnek belőle. Rendkívül gyorsan nő, ezért biztosítanunk kell neki támasztékot is. Földön heverve nem érdemes őket nevelni,mert a csigák hamar megtalálják, érdemesebb inkább edényben, dézsában, termesztő zsákban tartani. A növények ellenállóak, szabadban nevelhetők, akár az erkélyen is.

A hulló termésből évente magot foghatunk. A magokat áztassuk vízben pár napig, majd ha az edény aljára süllyedtek vegyük ki, és szárítsuk néhány hétig jól szellőző, hűvös helyen őket. A kiszáradt magvak évekig megtartják csírázóképességüket.

 

Borítókép forrása: Getty Images

Hozzászólások