Diétás üdítők: növelik a szélütés és a demencia esélyét?

Diétás üdítők: növelik a szélütés és a demencia esélyét?

A Boston University kutatócsoportja azt találta, hogy az aszpartám, amelyet alacsony energiatartalmú édesítőszerként felhasználnak az üdítőgyártók és egyéb élelmiszerek előállítása során, komoly károsodást okoz az érfalakban. Ezek a károk pedig kapcsolatba hozhatóak a demencia  és a stroke kialakulási valószínűségének növekedésével. Ez lehet az utolsó szög a diétás üdítők koporsóján? Ezt remélik a kutatók és az egészségügyi szakemberek.

diet
A mesterséges édesítők nagyobb kárt okoznak a szervezetben, mint a cukor.
Forrás: vitalitasportal.com

A legutóbbi kutatások arra derítettek fényt, hogy azok a felnőttek, akik legalább napi egy diétás üdítőt elfogyasztanak, háromszor akkora eséllyel kapnak stroke-ot (régebben használatos nevén szélütést). A tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy a diétás üdítők nemhogy egészségesebb alternatívát kínálnak, mint cukorral édesített társaik, de még sokkal nagyobb károkat okoznak, ezért ezt tudatosítani kell az emberekben és a víz- és a tejfogyasztás elterjesztésére kell fektetni a hangsúlyt. (Ez persze egyáltalán nem szolgálja az ipar érdekeit.) Ami érdekes, az az, hogy a cukros üdítők fogyasztásával kapcsolatban nem találták meg ugyanezt az összefüggést, azonban ezek más betegségek kialakulásának esélyét növelik, többek között a cukorbetegségét, tehát a cukros üdítők sem ajánlottak napi fogyasztásra.

 

A bosztoni egyetem szakemberei szerint a mesterséges édesítők, így az aszpartám és a szacharin,  még ismeretlen hatásmechanizmussal roncsolják az érfalakat, ezzel növelve a demencia és a szélütés kialakulásának kockázatát. Erre a következtetésre egy 4400 emberen végzett kísérletsorozatból jutottak. A mesterséges édesítőkkel készült üdítők mindössze az üdítőital-piac negyedét teszik ki, népszerűségük egyre nő, mivel a propaganda szerint sokkal egészségesebbek, mint cukorral készült változataik.

Az Imperial College London januári jelentése szerint ráadásul a diétásnak kikiáltott üdítők semmivel nem járultak jobban hozzá a fogyáshoz, mint a teljes kalóriatartalmú üdítők. Az American Heart Association's journal Stroke kutatásában 4,372, 45 év feletti felnőttet vizsgáltak egy tíz évig tartó kísérletben úgy, hogy közben azt is figyelembe vették, milyen táplálkozásmódot folytatott az illető. A kísérletből kiderült, hogy akik napi egy, vagy ennél több diétás üdítőt fogyasztottak, azoknál 2,9-szer akkora eséllyel alakult ki demencia és 3-szor akkora eséllyel stroke, mint azoknál, akik semennyi diétás üdítőt nem ittak.

 

Matthew Pase, a bosztoni neurológiai kutatócsoport egyik vezető kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az erek sérüléseiről és ezek kapcsolatáról a mesterséges édesítőszerekkel még nagyon keveset tudunk, így további kutatások szükségesek a megértéshez, amihez sok további kutatásra lesz még szükség. Az pedig, hogy a cukros üdítőkkel való összefüggésre nem találtak bizonyítékot, nem jelenti azt, hogy azok megfelelő alternatívát jelentenek a diétás üdítők helyett, vagy hogy azok fogyasztása ajánlott lenne. A szakemberek inkább a víz fogyasztását ajánlják az üdítők helyett. A cukrokról és édesítőkről, illetve az ezek okozta elhízásról korábbi cikkünkben olvashattok.

kutat
A kutatók véleménye szerint le kellene szoknunk az édes italokról és helyettük a vizet kellene választanunk.
Forrás: Medical Daily

A kutatásban részt vevők kis százalékánál — demenciás megbetegedések a részt vevők három százalékánál, szélütés a vizsgált személyek öt százalékánál — alakult ki, amely még mindig nem egy meghatározó arány, a kockázatok azonban akkor is növekednek az édesítővel készült italok fogyasztásával. A kutatók arra is rámutattak, hogy a legnagyobb mennyiségben azok fogyasztanak diétás italokat, akik már eredetileg is elhízottak vagy túlsúlyosak: emiatt szintén szükség van további kutatásokra, hogy a diétás üdítők hatásait más célcsoportokon is letesztelhessék.

Az Egészségügyi Világszervezet adók bevezetését követeli az üdítőkre és cukrozott gyümölcslevekre, hogy csökkenthető legyen az elhízottak szám a fejlett országokban, mivel a kalóriák, amiket ezekkel az italokkal beviszünk, teljesen feleslegesek és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több elhízott és túlsúlyos ember van, főleg a gazdagabb, nyugati társadalmakban.

 

Borítókép forrása: SportVitalitás

 

 

 

Hozzászólások