Édesítőszerektől nem fogsz fogyni

Édesítőszerektől nem fogsz fogyni

Sokan azt mondják, hogy azért használnak édesítőszereket, hogy csökkentsék a kalóriabevitelt, azonban ez vissza is üthet, tekintve, hogy a legújabb kutatások szerint az állatok, ha édesítővel készített ételeket adtak nekik, még éhesebbek lettek.

A gyümölcslegyeknél és az egereknél a kutatók nemrég azt vették észre, hogy ha édesítővel készült ételt ettek, ami kevesebb kalóriát tartalmazott, de sokkal édesebb volt, az állatok agyának éhségközpontja aktiválódott, ahelyett, hogy jóllakottságérzés fogta volna el őket, áll a legújabb Cell Metabolism című sejtbiológiai szaklap hasábjain.

A Sydney Egyetem kutatói rágcsálókon és muslicákon tesztelték, hogy mi történik akkor, ha a bevitt kalóriaszint nem állt egyensúlyban az elfogyasztott táplálék mennyiségével. Annak ellenére hogy az édes érzésük megvolt, egy hét után az állatok agya felismerte, hogy több ételt kell fogyasztaniuk, hogy elég kalória jusson a szervezetbe az új táplálékkal. Így az egerek és a gyümölcslegyek is többet kezdtek enni.

Ez azonban koránt sem biztos, hogy az embereknél is így működik, figyelmeztetnek brit kutatók. Mivel az emberek, akik fogyás után meg akarják tartani súlyukat, általában édesítőszereket használnak és nem kis százalékban sikerrel is járnak, nem látszik egyértelműnek, hogy az emberek agya is így reagál az édesítőkre - állítja Dr. Ross Miller. Ráadásul a kutatók szerint a fogainkat sem károsítják annyira az édesítők, mint a természetes cukor.

Ártalmasak a mesterséges édesítők?

A mesterséges édesítőknek lehet keserű mellékíze, allergiás reakciókat, puffadást válthatnak ki, és rákkeltő hatást is tulajdonítanak nekik, a legjobb elkerülni őket. Ha édesítőre van szükségünk, használjunk mézet, gyümölcscukrot, malátacukrot, agave szirupot, xilitet vagy steviát, hiszen ezek sokkal egészségesebb módjai az édesítésnek.

Az emberek nem csak a cukortól híznak meg. A kutatók nemrégiben arra hívták fel a figyelmet, hogy ha fogyásra adjuk a fejünket, akkor a bevitt zsír mennyiségét is csökkenteni kell a kalóriák számával együtt. A vizsgálatok során 100.000 éppen egészséges diétán levő embert vizsgáltak. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy az emberek a legtöbb felesleges kalóriát zsír formájában vitték be.

A statisztikai adatokból jól látható, hogy az elhízott emberek átlagosan 12%-al több kalóriát visznek be a szervezetükbe, mint az egészséges súllyal rendelkezők.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a túlsúlyos emberek arányaiban kevesebb kalóriát vittek be szervezetükbe cukorfogyasztással, mint az egészséges súlyú emberek, azonban mind cukorból, mind zsírból többet fogyasztottak el összességében.

Forrás: Cell Metabolism

Borítókép forrása: enjoyhealthyeating.com

Hozzászólások