Csodaszer a gyümölcsöskertből: a barackmagolaj

Csodaszer a gyümölcsöskertből: a barackmagolaj

A barackmagolaj a kozmetikai-,  és a szépségipar egyik nagyon régóta használt anyaga, rengeteg kozmetikumban megtalálható. Van azonban ezen kívül számos egészségünkre gyakorolt jótékony hatása is, melyeket ebben a cikkünkben veszünk górcső alá.

Hogyan készül a barackmagolaj és amúgy is, az nem mérgező?

A barackmagolajat a sárgabarack (Prunus armeniaca) magjának hidegen sajtolásával készítik. A kinyert olaj teljes mértékben szagtalan, előszeretettel használják masszázsolajként és főzésre is.  Érdemes fénytől óvva, hűtőben tárolni. A köztudatba már eléggé jól beivódott, hogy a barack magja ciánt tartalmaz. A mag tényleg tartalmaz egy amigdalin nevű glikozidot, ami a szervezetben ciánná alakul. A feldolgozás során a magolajból kivonják az amigdalin-t, így fogyasztása teljesen biztonságos, de mindig figyeljünk oda arra, hogy ez tényleg megtörtént-e, illetve csakis megbízható forrásból szerezzük az olajat.

 

A barackmagolaj jótékony hatásai

Ápolja a bőrt

A barackmagolaj az érzékeny, kiszáradt bőrű emberek számára tökéletes választás. Nyugtatja, ápolja a kiszáradt bőrt, puhává és simává teszi azt. Masszázsolajként is használatos könnyű olaj, ami hamar beszívódik és hosszantartóan hidratálja a bőrt.

Nagyon jó hordozóanyag, mivel hamar beszívja a bőr. Ezért szokták különböző illóolajokkal és növényi anyagokkal keverni, amiket később, egy masszázs során be akarnak juttatni a bőrbe.

Barackmagolaj masszázs
Előszeretettel használják masszázsolajnak a barackmagolajat
Forrás:oilhealthbenefits.com

Oroszlánrészt vállal a hajápolásban

Világszerte rengetegen használnak a hajukra barackmagolajat. Elősegíti a haj növekedését, hasonlóan a tökmagolajhoz, mindezt a magas E-vitamin illetve omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően. Utóbbi csökkenti a fejbőr szárazságát, így nem lesz korpás a hajunk. A hajra kenve fényessé és selymessé teszi azt, illetve puhítja is így könnyebb kibontani, kifésülni.

A szemkörnyéki bőrt is ápolja

A mandulaolajhoz hasonlóan a barackmagolaj is felhasználható a szem környéki bőrre. Csökkenti a sötét karikákat és a puffadtságot, megerősíti a bőrt. Rendszeres használatával kisimíthatóak a szemkörnyéki finom ráncok.

 

Kitűnő arcápoló

A többi olajjal ellentétben a barackmagolaj annyira könnyű és gyorsan felszívódó, hogy nem hagy maga után semmilyen zsírosságra utaló nyomot. Ennek köszönhetően bátran lehet naponta használni az arcra, rengeteg jótékony hatása van. Javítja az arcbőr bőr tónusát, táplálja a bőrt, illetve csökkenti az öregedés jeleiként megjelenő ráncok, foltok, vonalak gyakoriságát és erősségét. A pattanásos és pattanásra hajlamos embereknek azonban ajánlott elkerülni a használatát, ugyanis eltömítheti a bőr pórusait és így mitesszerek, aknék keletkezhetnek.

Egészségesebb szív és érrendszer

Fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk keringési rendszerünk egészségéhez. Bizonyítottan csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, igaz erre még csak állatkísérletekből következtetnek a szakemberek. Az azonban biztos, hogy magas az omega-6 és omega-9 zsírsavtartalma és kevés benne a telített zsírsav, tehát fogyasztásával biztosan jót teszünk szívünknek.

A barackmagolaj egyéb felhasználásai

Az egészségügyi felhasználáson bőven túlmutatnak a barackmagolajban rejlő lehetőségek. A konyhában is jó hasznát vesszük, saláták készítéséhez például kiválóan használható.

szappanalapanyag
Kitűnő alapanyaga a szappanoknak
Forrás:pinterest.com

Széles körben használják szappanok nagyüzemi illetve házi készítésekor is. Kókuszolajjal és pálmaolajjal kombinálva nagyon jó szappan készíthető, elég gyakran ez a 3 anyag adja a szappanok alapjait. De olyan olajok is tartalmaznak hozzáadott barackmagolajat, mint például a levendulaolaj vagy a jázmin illóolaj.

Van még egy fontos felhasználási területe a barackmagolajnak, ez pedig a biodízel gyártás. Nemrég kezdtek el kísérletezni vele és az eddigi eredmények nagyon bíztatóak.

Látható tehát, hogy a barackmagolajnak is rendkívül széleskörű a felhasználhatósága, ráadásul ismert mellékhatása vagy gyógyszerekkel, más készítményekkel fellépő kölcsönhatása nem ismert.

 

Források:
http://oilhealthbenefits.com/apricot-kernel-oil/
http://www.livestrong.com/article/283096-what-are-the-benefits-of-apricot-oil/
http://thetruthaboutcancer.com/apricot-kernels-for-cancer/

Borítókép forrása: healthybenefits.info

Hozzászólások