BLW, hozzátáplálás: mikor, mit és mennyit adjunk a babának?

BLW, hozzátáplálás: mikor, mit és mennyit adjunk a babának?

A Baby Led Weaning (BLW, igény szerinti hozzátáplálás) a legjobb módszer a gyermek hozzátáplálásának megkezdésére. Lényege abban rejlik, hogy a csecsemőnek a hozzátáplálás megkezdésekor már rögtön lehetősége van megválasztani, hogy milyen színű, formájú, illatú, állagú ételek ízlenek neki, ráadásul az ízekkel is megismerkedhet az apróság. 

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

A hozzátáplálás megkezdése a különböző módon táplált csecsemőknél eltérő lehet: a tápszeres csecsemők hozzátáplálását érdemes már négy hónapos korban elkezdeni, míg az anyatejjel táplált kisdedeket elég hat hónapos korban szilárd táplálékra szoktatni. Az anyatejet persze nem kell elhagyni, az elválasztás folyamatát azonban nagyban megkönnyíti később, ha tudjuk, hogy gyermekünk milyen típusú ételeket eszik meg szívesen. A koraszülött gyermekek hozzátáplálását is érdemes már négy hónapos korban elkezdeni, mivel ekkora kiürül a vitamin- és ásványi anyag tartalékuk, amelyet az anyatej általában már nem tud fedezni.

A hozzátáplálás feltételei

Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy kisbabánknál megkezdhető-e már a hozzátáplálás, a gyermek viselkedését kell figyelni. Amennyiben a következő jeleket tapasztaljuk, megkezdhetjük a szilárd táplálék bevezetését:

 • A csecsemő már stabilan képes ülni, legalábbis egy kis kitámasztással. Amennyiben gyermekünk erre még nem képes, a hozzátáplálásra is várni kell, mivel a szilárd táplálék biztonságos lejutásához már szükséges a függőleges törzs, hogy a fulladásveszélyt elkerülhessük.
 • A gyermek mindent lenyel, ami a szájába kerül, megszűnik a "kilökő reflexe", amelynek segítségével a kezdeti időszakban mindent kilök a szájából, ami bekerült.
 • Az emésztőrendszer és a nyelv, illetve a száj mozdulatai szinkronban fejlődnek (ez valószínűleg valamilyen ősi evolúciós tulajdonság). A hozzátáplálás megkezdéséhez fontos, hogy a csecsemő a nyelvével segítse a táplálék lenyelését, a szája hátsó részébe juttassa az ételt. Amikor ezt már hatékonyan tudja csinálni, a nyáladzás mértéke is csökken.
 • A gyermek étvágya egyre nagyobb: nagyobb adagok elfogyasztására képes.
 • Kialakul a rágási reflex annak ellenére is akár, hogy a csecsemőnek még nincs foga. 
 • A hozzátáplálás megkezdését jelző jel lehet az is, hogy a gyermek már érdeklődik a felnőttek által fogyasztott táplálék iránt. A folyamatot gyorsíthatjuk, ha a kicsikkel odaültetjük az asztalhoz, amikor a felnőttek (a család) együtt esznek. Ez a szocializáció szempontjából is fontos lépés. 
  hozzat
  Így érdemes az ételhez szoktatni gyermekünket: kézzel fogható falatkák
  Forrás: Birth of a Mum blog

A hozzátáplálás technikája

A hozzátáplálással a kezdeti időszakban naponta egyszer érdemes próbálkozni, lehetőleg akkor, amikor a csecsemő nem fáradt vagy nyűgös és odafigyel arra, amit csinálunk. Az első pár alkalommal nem érdemes kifejezetten nagy sikerre számítani! Adjunk időt a gyermeknek, hogy elfogadja, kóstolgassa a neki szánt ételt. A hozzátáplálást mindig ülő helyzetben, kanállal végezzük, cumisüvegbe ne rakjunk gyümölcspürét. Amennyiben a gyermek teljesen elutasító az új ételekkel kapcsolatban, várjuk meg, hogy a hozzáállás megváltozzon, semmit ne erőltessünk.

A hozzátáplálást hat hónapos kor előtt naponta egyszer kell végezni, amennyiben erre szükség van, a fél éves kor betöltése után azonban napi két alkalom ajánlott. Ahogy a gyermek egyre ügyesebben és egyre többet eszik, egyes étkezéseket már teljesen lecserélhetünk szilárd ételre a szoptatás helyett, de hagyjuk, hogy a gyermek igényei szabják meg, hogy ez mikor következik be. Persze minden gyerek más és más, bevált recept nincs. Minden anyukának magának kell rájönnie a gyermeke szokásaira és megtalálni a legoptimálisabb megoldást. Erőltetni azonban semmit nem szabad!

Amit észben kell tartani:

 • A hozzátápláláshoz ne használjunk műanyag kanalat, mivel az megsértheti a csecsemő ínyét, ráadásul sokkal több kórokozó képes megtelepedni a műanyagok mikroszkopikus repedéseiben, mint a fém kanalakon.
 • A hozzátáplálást gyümölcslével kezdjük: ebből is csak nagyon minimális mennyiséget adjunk a babának. Ne akarjunk rögtön egész kanálnyi ételeket a szájába rakni, mivel meg kell szoknia a táplálék szájban való mozgatását és annak lenyelését. 
 • Minden új ételből csak nagyon kevéssel próbálkozzunk, hogy a gyermeknek legyen ideje megszokni az új ízeket és eldönteni, hogy ízlik-e neki az adott táplálék.
 • A hozzátáplálást a már kialakult étkezési ritmushoz kell igazítani: a legegyszerűbb két étkezés között próbálkozni vele, vagy szoptatás után, hiszen az elején nem az a lényeg, hogy ezzel lakjon jól a gyermek, egyszerűen a táplálék ízét és textúráját szeretnénk megkedveltetni vele.
 • A babáknak minimum egy éves korukig az anyatejre is szükségük van, a tápszerrel táplált gyermekeket pedig elvileg három éves korukig kellene ilyen módon etetni, a hozzátáplálás mellett. Erre azért van szükség, hogy a gyermek könnyen emészthető tápanyagokhoz jusson, ami fedezi a teljes vitamin- és ásványi anyag szükségletüket is.
 • A hozzátáplálásnak és a darabos ételek adásának nem feltétele a fogak megléte, a puhára párolt zöldségeket- és gyümölcsöket a babák a szájpadlásukkal is képesek szétnyomni.
 • Ne vegyük el a gyerektől az ételeket, hagyjuk őket játszani vele, mivel a játék a felfedezés fontos része. Gyermekünk elé a hozzátáplálás későbbi szakaszában már többféle színű és kinézetű ételt is helyezhetünk, hogy saját maga dönthesse el, hogy melyiket szeretné megkóstolni. Hagyjuk, hogy ő maga nyúljon érte és megpróbálja a szájába helyezni, mivel meg kell tanulnia azt is, hogy hogyan zajlik az étkezés teljes folyamata.
 • A gyermekek szívesebben esznek kézzel, mivel a villát vagy kanalat még nehezen kezelik a kezdeti időszakban. Hagyjuk, hadd fogjanak meg mindent maguk, ne foglalkozzunk az ezzel járó maszattal: alkalmazzunk jó nagy előkéket lehetőleg műanyagból, amelyeket könnyű lemosni. A kanállal való etetésre sok gyerek nincs kész, de ha a saját kezükkel ehetnek, olyan tempóban fogyaszthatják az ételt, amilyenben csak szeretnék.

Mivel kezdjük a hozzátáplálást?

A hozzátáplálás kezdetén érdemes olyan általános ételekkel, italokkal próbálkozni, amik otthon is elérhetőek egy egyszerű háztartásban. A legelső próbálkozáshoz általában az almalevet ajánlják. Ebből házilag is állíthatunk elő, vagy a boltban kapható, nem savanyú, inkább édeskés típussal próbálkozzunk, ez garantáltan jobban fog ízleni a kicsiknek. Tényleg ne nagy adagokban gondolkodjunk, az első napokban egy-egy kanálnyi elfogyasztása is bőven elég. A második dolog, amivel próbálkozni érdemes, az almapüré vagy reszelt alma. A nagyszüleink is pontosan ezt adták a szüleinknek, az ő korukban még nem voltak szuper bébiételek és előre elkészített gyümölcspürék, így igazán nem kell aggódnunk, ez biztosan beválik majd. Ebben az esetben a kásás, lédús, édes almák használata ajánlott, a zöldalma mindig savanyúbb, válasszuk inkább a pirosas színű fajtákat. Ezután a meggyel, őszibarackkal, krumplival, sütőtökkel és céklával is próbálkozhatunk.

Fontos, hogy egyszerre mindig csak egyetlen ételt kóstoltassunk meg a babával, így ki tudjuk szűrni, ha valami nem ízlik neki, vagy ha esetleg allergiás reakciók jelentkeznek, tudjuk, hogy mitől alakultak ki a tünetek (hasmenés, hányás, duzzadt arc, kiütések). Amennyiben valamilyen ételallergiára gyanakszunk, mindenképp keressük fel a védőnőnket is.

mitehet
Ebben a táblázatban összefoglaltuk, hogy melyik életkorban, mit szabad ennie a babának.
Forrás: munkahet.hu

Mekkora adagokat adjunk gyermekünknek?

A baba étvágya gyakran ingadozik, nem minden etetés során akar ugyanakkora mennyiségeket elfogyasztani: ezen nem érdemes csodálkozni, nem kell annál többet beleerőltetni a gyermekbe, mint amennyit magától elfogad, mivel ebből könnyen hasmenés, gyomorrontás vagy hányás lehet. Az intő jelek arra, hogy a baba teleette magát:

 • Már nem nyúl ez ételért, elfordítja a fejét, rázza a fejét.
 • Hátradől a székében, játszik, nem figyel ránk.
 • Nem nyitja ki a száját, amikor felé nyújtjuk az ételt. (Vigyázzunk, ez annak a jele is lehet, hogy még nem nyelte le az előzőleg kapott falatot.) 

Konyhai mérleg segítségével lemérhetjük, hogy általában mekkora mennyiséget fogyaszt el a gyermek, egy étkezésre átlagban ekkora adagokkal kell számolni. Ez főleg akkor lehet fontos, ha esetleg elindulnánk valahová és csomagolni szeretnénk bébiételt az útra. (Azért is érdemes ezt az adatot tudni, mert a védődő rendszerint megkérdezi.)

Mit kerüljünk el és meddig?

A glutén beiktatása a gyermekek étrendjébe megosztó kérdés: a legtöbb szakvélemény szerint minél később kell elkezdeni, körülbelül úgy 6-7 hónapos kortól ajánlják, ezt azonban csak kis mennyiséggel szabad elkezdeni, mivel ezáltal a gluténérzékenység kialakulásának kockázata minimalizálható. Amennyiben volt gluténérzékeny a családban, erre kifejezetten figyeljünk oda, mivel ez az egyik leggyakoribb allergén.

A tehéntej adását egy éves kor előtt semmiképp nem ajánlják, sok szakember azonban 3 éves kor alatt sem szívesen adna a gyermekeknek ilyen tejet. A túl korai tejadagolás ekcémát, asztmát, légúti tüneteket és hasmenést okozhat. Egy éves kor alatt tehát a főzelékeket sem ajánlott tehéntejjel sűríteni, erre az anyatejet és a tejpótló készítményeket ajánlják a szakemberek. Kecsketej, juhtej, bolti tej, házi tej, feles tej, növényi tejek (rizstej, szójatej, zabtej, kókusztej, mandulatej) adása nem javasolt 1 éves kor alatt! A tejtermékek adását néha 8-9 hónapos korban ajánlják, néha azonban egy éves kor felett. Hogy adhatunk-e a babának tejterméket, az attól függ, hogy volt-e tejallergia a családban, hogy a gyermek milyen egészségügyi állapotnak örvend és hogy milyen volt a korábbi hozzátáplálás. A kefír és natúr joghurt adása nyolc hónapos kortól lehetséges,a sovány sajtokat 9 hónapos kortól adhatjuk a kicsinek, míg tíz hónapos kor felett már túró is adható. A Túró Rudi adása nem javasolt a csokoládé- és a magas cukortartalom miatt.

Egy éves kor előtt kerülendőek a citrusfélék, az aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, szeder) adása, a mandula, a napraforgómag a méz, a kakaó, a diófélék, fokhagyma, lilahagyma adása is. A csalántea, mentatea, a mentol, a citromfűtea és a forralatlan csapvíz is elkerülendő. Földimogyorót és vadhúsokat a gyermek három éves koráig nem ajánlott beiktatni az étrendbe.

Ízesítsük-e az ételeket?

Az egy év alatti gyermekek még semmiképp sem ehetik azt, amit a szülők esznek, mivel a jóhiszemű anyukák általában csak kicsit megsózzák, megborsozzák, megcukrozzák az ételeket és máris sokkal több kalóriát és nátriumot kapott a csecsemő, mint amire szüksége lenne. A szekértők szerint még az 1-3 éves gyermek sem kis felnőtt, fejlődő szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós felnőtteknek szánt ételekre. A gyermekeknek tehát mindenképpen külön kell főzni, az ő ételeikből ki kell hagyni a sót, a cukrot, a fűszereket és az ételízesítőt is. Az ételeknek maguknak is kellemes ízük van, főleg ha mondjuk édesburgonyáról, gyümölcsökről beszélünk, semmi szükség nincs arra, hogy tovább ízesítsük őket. Sokan azt gondolják, hogy például a húslevesből kivett zöldségek jók a gyermeknek, de gondoljunk bele, azokba is minden belefőtt, amit a levesbe tettünk! Abban pedig biztos volt vegeta, só és bors, illetve sok egyéb fűszer is, ráadásul a húsleves meglehetősen zsíros ételnek is számít. 

A gyermekeknek gyakran segítséget jelent, ha mi fogyasztjuk azokat az ételeket, amiket nekik készítettünk, mivel így nagyobb bizalmuk lesz hozzá. (A kisnyulak például csak azt a táplálékot hajlandóak elfogyasztani, amelyik megjelenik anyjuk ürülékében, így tanulják meg, hogy mit ehetnek meg és mit nem.)

Mit kell tudni a kész bébiételekről?

babakaja
A kész bébiételek a kutatások szerint egészségesebbek
Forrás: The Independent

A kész bébiételekkel kapcsolatban sokaknak az jut eszébe, hogy ezek ipari hulladékból előállított készítmények, amelyeket csak olyan anyák adnak gyerekeiknek, akik nem hajlandóak időt áldozni a gyermekük normális étkeztetésére. Ez azonban egyáltalán nem igaz! Korábbi cikkünkben is foglalkoztunk már azzal, hogy a bolti bébiételek sokkal egészségesebbek, ami abból adódik, hogy nagy mennyiségben állítják elő őket, így sokféle hozzávalót bele lehet rakni egy kisméretű üvegbe is. Ez pedig hozzájárul az egyoldalú táplálkozás kikerüléséhez és ahhoz is, hogy a gyermekek mindenféle vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hozzájussanak, amelyre nagy szükségük van a növekedéshez és a fejlődéshez. A bébiételeknek ráadásul sokféle szűrőn kell átmennie ahhoz, hogy forgalomba kerüljenek, így biztos, hogy semmilyen káros anyagokat nem tartalmaznak a gyermekeink számára.

Arra azonban fontos odafigyelni, hogy felbontás után ne tároljuk két napnál tovább a hűtőben őket, illetve, hogy ne nyúljunk az üvegbe koszos kanállal mivel az penész- és egyéb fertőzések kialakulásához vezethet a bébiétel üvegében, amit érdemes elkerülni, mivel ez nagyon káros a baba egészségére nézve. A bébiételek üvegén rendszerint fel van tűntetve az is, hogy milyen életkorban ajánlják a fogyasztásukat, ráadásul az üvegen fel van tűntetve az is, hogy mennyi vitamint- és ásványi anyagot tartalmaznak, illetve a gyártó azt is garantálja, hogy a bébiétel alapanyagai vegyszermentes környezetből származnak. A bébiételekben a tévhitekkel ellentétben nincsen tartósítószer (vagy ha van, azt fel kell tűntetni a dobozon), mivel vákuumos technológiával zárják le őket. A tudatos anyukák tehát nagy általánosságban boltban kapható bébiételekkel etetik gyermeküket, amelyeket gyümölcsökkel egészítenek ki!

Minél előbb kezdjük a hozzátáplálást és minél több étellel ismertetjük meg kisgyermekkorban a gyerekeket, annál kevésbé lesznek válogatósak és az ételallergiák kialakulásának esélyét is minimalizálhatjuk, ha betartjuk a fent leírt instrukciókat.

Borítókép forrása: Tesco Baby Club

Források:

https://www.mamanatural.com/baby-led-weaning/

http://www.parents.com/baby/feeding/
solid-foods/dos-and-donts-of-baby-led-weaning/

 

Hozzászólások