B9-vitamin, folsav: hatása, természetes forrásai és ára

B9-vitamin, folsav: hatása, természetes forrásai és ára

A B9-vitamin (folsav, M-vitamin) egy vízben oldódó vitamin, amelynek fontos szerepe van szervezetünkben. Ez fokozottan igaz a várandós kismamákra a terhesség korai szakaszában, mivel a megfelelő folsav bevitellel a magzat velőcső záródási rendellenességeinek kockázata minimalizálható.

A folsav hatása

A folsav az egyik olyan vitamin, amelyre szükség van ahhoz, hogy a sejtjeink örökítőanyaga, a DNS megfelelő módon másolódjon és szintetizálódjon, miközben az új sejtjeink létrejönnek. A folsavra azonban nem csak ehhez van szükség, hiszen a B9-vitamin az immunrendszer megfelelő működésében is szerepet játszik (a cink, a C-vitamin, az A-vitamin, illetve a D-vitamin mellett), illetve az idegrendszer megfelelő működését is támogatja. Folsavra szükség van az egészséges vörösvértestek termelődéséhez is. 

Több kutatásban rámutattak mostanában arra, hogy a megfelelő folsav (inkább folát, lásd később) bevitel védhet a különböző ráktípusok kialakulásától, szív- és érrendszeri betegségek, születési rendellenességek, az anémia létrejöttétől, illetve az időskori szellemi romlás, illetve az időskori süketség gyors ütemű bekövetkezésétől. Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti. A folsav szedésével egyes kutatások szerint az autizmus kockázata is csökkenthető.

 

Cikkünk elején már említettük, hogy a folsavra a terhesség első heteiben (főleg az első négy hétben) van szükség, amikor az embrió sejtjei osztódni kezdenek és átmegy a barázdálódás fázisain, amelynek során végül létrejön a velőcső, amiből később a gerinc, illetve az agy fog kialakulni. Ezért szükséges tehát már a terhesség tervezésekor elkezdeni a folsav bevitelét, mivel ha akkor kezdjük el szedni a tablettát, amikor már tudunk a terhességről gyakorlatilag már teljesen felesleges folsavat szedni, mivel a barázdálódás lépései eddigre már bőven lezajlanak. 

Nem mindegy, hogy folsav, vagy folát!

2014-es vizsgálatok arra mutattak rá, hogy az általunk ismert folsav, ami a B9-vitamin szintetikus változata, más biokémiai útvonalon hasznosul, mint a természetes változat, amelyet folátnak nevezünk. Ennek oka egyébként abban keresendő, hogy a Föld lakosságának fele olyan mutációt hordoz génjeiben, amely nem teszi lehetővé a folsav normálisan hasznosulását, így az csak nagyon lassan alakul át a szervezet számára hasznos foláttá, illetve abban is, hogy a folsav a vitamin biológiailag nem aktív formája. A folsav pedig, amit a szervezetünk nem dolgoz fel, a vérben kering szabadon, amiről egyenlőre még nem tudjuk, hogy mit is okoz. 

Az új eredmény, mely szerint a szervezet hatékonyabb hasznosítja a folátot, mint a folsavat, fontos információ lehet az egészségügyi hatóságoknak, mivel mint a vízben oldódó vitaminok többségét, ezt a vitamint is használják különböző ételek dúsítására, azonban folsav formájában. Vannak olyan országok (USA, Kanada), ahol a kormányok kifejezetten kötelezővé teszik az élelmiszergyártók számára az élelmiszerek folsavval való dúsítását, ami kétélű kard, hiszen ezekben az országokban a velőcső záródási rendellenességek és az agyhiány előfordulása nagyjából a felére csökkent a terhességek során. Azonban a kutatások arra is rámutattak, hogy az idős nők vérében a folsav felhalmozódik és ezt a máj csak nagyon lassan képes lebontani. A kutatók arról számoltak be, hogy a folsav 86%-a a belek felől feldolgozatlan formában érkezik a májba a véráramon keresztül, míg a természetes folát már feldolgozva érkezik ide.

Az eredmények alapján a szakértők azt kérték az élelmiszerbiztonsági hatóságoktól, hogy amennyiben lehetséges, az élelmiszereket ne folsavval dúsítsák, hanem használják inkább a folátot, amelyet egyébként közforgalomban jelenleg még mindig nem lehet kapni. 

Cikkünkben azonban mégis a folsav nevet használjuk (tévesen), mivel a köznyelvben ez az elterjedt, de mindenképpen a természetes folát bejuttatását ajánljuk!

A folsav hiánytünetei

A folsav hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhat, szerencsére azonban a fejlett országokban ez a probléma ritkán jelentkezik, éppen az étrendkiegészítők és a folsavval dúsított ételek fogyasztása miatt. A folsavhiány tünetei lehetnek:

 
 • Gyenge immunrendszer, gyakori megbetegedések
 • Krónikus fáradtság, alacsony energiaszint
 • Rossz emésztés, irritábilis bél szindróma, székrekedés
 • A magzat fejlődési rendellenessége a terhesség alatt
 • Vérszegénység, anémia
 • Fájó, fekélyes tünetek a száj nyálkahártyáján, duzzadt nyelv
 • Gyakori kedélyváltozások, lobbanékonyság
 • Sápadtság
 • Korai őszülés

A folsavhiány tünetei gyakran a B12-vitamin hiányára utalnak, amely relatív folsavhiányt okozhat a vörösvértestekben annak ellenére, hogy a vérben normális folsav értéket mutat a vérvétel. Érdemes tehát a folsavat B12-vitaminnal együtt pótolni. 

Ajánlott napi bevitel

Egyes életkorok és élethelyzetekben sokkal fontosabb a folsav bevitele, mint másoknál, mivel a gyorsabb folsav felhasználás bizonyos esetekben előidézheti a hiánytüneteket. Kinek kell tehát odafigyelnie a fokozott folsav bevitelre?

 • terhességet tervező nőknek
 • szoptatós kismamáknak
 • alkoholfüggőknek
 • máj- és vesebetegeknek (főleg azoknak, akik dialízisen esnek át)
 • cukorbetegeknek, akik problémájukra gyógyszert szednek
 • azoknak, akik gyakran szednek vizelethajtó vagy hashajtó készítményeket
 • autoimmun betegeknek, akik metotrexát hatóanyagú készítményeket szednek

Az ajánlott napi folsav bevitel így alakul korcsoportonként: (mikrogramm= μg)

Az adatok folátra vonatkoznak, amennyiben folsavat juttatunk be étkezéssel, az 0,6 μg folátnak felel meg.

Csecsemők:

0-6 hónapos kor között: 0,65 μg 
7-12 hónapos korban: 80 μg

Gyermekek:
1-3 éves kor között: 150 μg
4-8 éves kor között: 200 μg
9-13 éves kor között: 300 μg

 

Felnőttek:

14-18 éves kor között: 400 μg
19 éves kor felett: 400 μg
Terhes, terességet tervező nők: 600 μg
Szoptatás alatt: 500 μg

A folsav természetes forrásai

folsv
A fosav természetes forrásai: a napi bevitel hány százalékát fedezik (DV)?
Forrás: draxe.com/ munkahet.hu

A természetes folsav források fogyasztásával nagyban csökkenthetjük a folsavhiány kialakulásának esélyét. A legtöbb folsavat tartalmazó ételek a következők:

 1. Sóska: egy csésze főtt sóskában 262 μg
 2. Marha máj: 100 gramm májban 215 μg
 3. Fekete szemű bab: egy csésze főtt babban 210 μg
 4. Spárga: nyolc darab zöldségben 178 μg
 5. Brokkoli: egy csésze főtt brokkoliban 104 μg
 6. Kelbimbó: egy csésze főtt kelbimbóban 156 μg
 7. Kidney bab: egy csésze főtt babban 94 μg
 8. Római saláta: egy csésze nyers salátában 64 μg
 9. Avokádó: fél csésze avokádóban 59 μg
 10. Narancs: egy közepes narancsban 29 μg

A folsav túladagolása, mellékhatásai

A folsav túladagolása rövidtávon nem okoz problémákat, akár napi 1000 μg bevitele esetén sem. Hosszabb távon és nagyobb dózisokban azonban abnormális görcsöket, hasmenést, pörsenéseket, alvászavarokat, zavartságot, rosszullétet és hányingert, illetve sok más tünetet is kiválthat. Napi 800-1200 μg folsav bevitele akár szívroham kialakulásához vezethet szív- és érrendszeri problémákkal küzdő betegeknél. A folsav túladagolása az epilepsziás rohamok gyakoriságát is növelheti. 

A folsav ára

Folsavat vásárolhatunk a patikában önmagában, ekkor 50 darab ára 1400 Ft körül mozog, illetve különböző terhesvitaminok összetevőiként is hozzájuthatunk. Ezekből a tablettákból egy havi adag ára 2500-4500 Ft között van.

A folsav és más gyógyszerek intrerakciói

A folsav egyes gyógyszerekkel, illetve egyes hatóanyagokkal interferálhat: csökkentheti vagy növelheti azok felszívódás hatékonyságát. A leggyakoribb ilyen kölcsönhatások folsav esetén a következők:

 • Metotrexát (autoimmun és daganatos betegségek gyógyszereiben): a metotrexát csökkenti a fosav felhasználhatóságát a sejtek számára.
 • Fenobarbitol, Fenitoin, Primidon (epilepszia kezelésére szánt gyógyszerek hatóanyagai): a folsav túladagolása csökkentheti az epilepsziás gyógyszerek, így a Luminal, Dilantin és a Sertan hatékonyságát. 
 • Pirimetamin (malária és más parazitafertőzések kezelésére szánt hatóanyag): a folsav interferálhat a pirimetaminnal, így csökkentheti annak hatékonyságát a különböző kórokozók ellen.
 

Borítókép forrása:

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/
articles/219853.php

https://draxe.com/folate-deficiency/

https://draxe.com/top-10-vitamin-b9-folate-foods/

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/
ingredientmono-1017-FOLIC+ACID.aspx?activeIngredientId=
1017&activeIngredientName=FOLIC+ACID

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

Hozzászólások