Az orvosi morfium új mellékhatásait fedezték fel

Az orvosi morfium új mellékhatásait fedezték fel

Egy új kutatásban kimutatták, hogy a hosszú időn át tartó erős kórházi fájdalomcsillapitók szedése kifejezetten kockázatos. A szerek mellékhatásait eddig alábecsülték.

Azoknál a pácienseknél, akiket hosszú időn át opioidokkal kezeltek 60%-al nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen szívproblémával kapcsolatos betegséggel is kezelni fogják, vagy egyéb mellékhatásokban meghalnak. Az amerikai Vanderbilt egyetem kutatója, Wayne Ray csapata a Jama magazinban ismertette kutatásainak eredményét. A kutatás során nem mellesleg a 10 000 megvizsgált személy közül 69-en már túladagolás miatt meghaltak.

A kutató az 1999 és 2012 közötti időszakban több mint 20 000 kezelt adatait értékelte, őket többnyire hát és izomfájdalommal kezelték; állapotukat olyan egyéb betegekkel vetette össze, akiket nem kaptak opioidokat. “Az eredmények kimutatták, hogy a hosszú időn át tartó opioidokkal való kezelés által okozott károkat eddig alulbecsülték.” A szerek nem mérgező anyagokat tartalmaznak, hanem a hormonháztartást olyan módon befolyásolják, hogy az szédülést, és légzési nehézségeket okoz. Ezek a mellékhatások a továbbiakban egyéb betegségeket okoznak, amik végül halálos kimenetelűek.

Eddig szisztematikusan senki sem vizsgálta, hogy milyen kockázatok léphetnek fel egy ilyen hosszú távú kezelés alkalmával. A legismertebb opioidok, egészen pontosan a morfium és a fentanil gyakori érzéstelenítő, valamint a rák kezelése során is használják; emellett a hátfájás és idegbecsípődés által okozott fájdalmak tompításakor is gyakorta elrendelik használatukat.

Forrás: http://www.sueddeutsche.de/gesundheit/schmerzmedizin-verkannte-nebenwirkungen-1.3033344

A hirek oldali kép forrása: drpolgar.hu

Hozzászólások