A zsírmáj okai, tünetei, kezelése

A zsírmáj okai, tünetei, kezelése

A teljes lakosság mintegy 15 százaléka szenved az úgynevezett zsírmájban, és az elhízottak 70 százalékát érinti a probléma. A betegség leggyakoribb oka az elhízottság, amely ahhoz vezethet, hogy zsírlerakódás alakul ki a májban és májzsugor jelentkezik, de a tünetek okozója lehet gyulladás, illetve a hepatitis vírus is.

 

Mi az a májzsugor és miért foglalkozunk vele?

Májzsugor során a máj szerkezete hegesedik, átalakul, működése kórossá válik. Kísérheti folyadék felhalmozódása a hasüregben, vérzéses rendellenesség, megnövekedett vérnyomás a májkapuerekben, valamint zavartság vagy a tudatlanság különböző foka. Évente hat-hétezer ember hal meg Magyarországon májzsugor következtében, közülük mintegy kétezren májrákban. 

A nem alkoholos eredetű zsírmáj a legtöbb esetben visszafordítható betegség, ha a kiváltó ok megszűnik, enélkül azonban a folyamat progresszívvá válik és májzsugorhoz, valamint annak szövődményeihez vezet.

Mi vezethet a zsírmáj kialakulásához?

A zsírmáj fontos kockázati tényezője az elhízás, az érelmeszesedés, a dohányzás, a kettes típusú diabétesz és a magas vérzsír-szint. Mindezek akár háromszorosára is növelik a májrák kockázatát, ha pedig krónikus vírusfertőzés is társul ezekhez, a betegség kifejlődése még gyorsabb. A betegség kialakulásának szerves része az inzulinrezisztencia megjelenése.

Kockázati tényezők

A máj elzsírosodása egyáltalán nem olyan ártalmatlan, mint ahogy azt néhány orvos még ma is hiszi. Nem csak maga a szerv van veszélyben, mert az elzsírosodás a gyulladások, cirrózis és tumorok kockázatát is növeli, ahogy a diabétesz, szívinfarktus, stroke és vesebetegségek kockázatát is. Az új ismereteink szerint: az, hogy mennyire életveszélyesek ezek a betegségek nem csak attól függ, mit mutat a mérleg, hanem attól is, mennyire zsíros a máj és egyéb szerveink. A jó hír: ezt a veszélyes fejlődést gyorsan, egyszerűen és biztonságosan vissza lehet fordítani, diétával.

A megelőzés és a kezelés szempontjából is nagyon fontos az optimális testsúly, a vércukor- és koleszterinszint beállítása. Ha a májműködési próbák elváltozást jeleznek, és ultrahangos vizsgálat is megerősíti a zsírmáj diagnózisát, még mindig nem késő az életmódváltás, mert a folyamat akár teljesen visszafordítható. Különösen fontos odafigyelni a gyerekekre, mert az elhízás őket is kiteszi a zsírmáj és az ebből következő elváltozások veszélyeinek.

A kezelés lehetőségei

Jelenleg gyógyszeres kezelési módja nem ismert. A kórkép kezelése az anyagcserezavar kezelését jelenti, elsősorban életmód-változtatással. 

 

Testsúlycsökkentés

A testsúly fokozatos csökkentése diéta és fizikai aktivitás együttes alkalmazásával az inzulinérzékenységet javítja, a szövettani elváltozásokat mérsékli. A kiindulási testsúly 5-10 százalékkal csökkentendő, de hetente maximum egy kilót szabad fogynia a betegnek. A gyors súlyvesztés hátrányos, a gyulladást és a fibrosist fokozza. A testsúly 7-10 százalékos csökkentése a májelzsírosodást 42–51 százalékkal csökkenti. A telített zsírok, a cukros üdítők, a fruktóz, valamint a nagy glikémiás indexű ételek fogyasztása kerülendő. A többszörösen telítetlen zsírsavak, valamint a kávéfogyasztás csökkenti a májelzsírosodás mértékét. Heti 3-5 alkalommal 30 perces mérsékelt vagy nagy intenzitású fizikai aktivitás az inzulinrezisztencia megfékezésére is kiváló. 

Az elhízás gyógyszeres kezelése 28-30-as testtömegindex (BMI) és a testsúlytöbblethez társuló más kockázati tényezők esetén indokolt. Extrém elhízottság esetén a műtéti út is indokolt lehet: gyomorgyűrű és gyomor bypass is szóba jöhet ilyenkor. 

Szénhidrát háztartás

Az inzulinérzékenységet javító metformin a májenzim-szint eltéréseket javítja, a szövettani eltérésekre gyakorolt hatása azonban még vizsgálatokat igényel. Az Amerikai Gasztroenterológiai társaság nem ajánlja használatát. A gyógyszernek azonban szerepe lehet később az elsődleges májrák megelőzésében. Persze a szigorú diéta betartása, amelyet a dietetikus ír elő, biztosan beállítja majd a normál inzulinszintet, gyógyszerhez tehát csak nagyon súlyos esetekben kell fordulni.

Nagyon fontos, hogy a májbetegek sok antioxidánshoz jussanak, mivel ezek is csökkentik a szabadgyök kialakulásának kockázatát, amely rákos megbetegedésekhez vezetne. 

Premium Diet Hepashake Májdiéta

Az egyedülálló koncepciót Németországban fejlesztették ki és az orvosok azóta is nagy sikerrel alkalmazzák. Az erős energiabevitel-korlátozás, nagyon alacsony kalóriatartalmú, illetve alacsony kalóriatartalmú diétával a máj zsírtartalmának csökkenéséhez vezethet. Ezen kívül a táplálék is döntő fontosságú. A meghatározott rostanyagok, például a zabban megtalálhatók a kalóriacsökkentéstől függetlenül a májzsír leépülését pozitívan befolyásolják. 

maj
Ezeket az ételeket érdemes fogyasztani, amennyiben valaki zsírmáj betegségben szenved.
Forrás: Fatty Liver Remedies

A májdiéta egy 14 napos diéta: az intenzív böjt fázisában a speciális és kifejezetten a koncepcióra fejlesztett speciális gyógyászati célra szánt tápszert fogyasztják a páciensek napi háromszor, amely zabból nyert rostokat tartalmaz, valamint ezen felül még délben és este nyers ételeket és zöldségeket. A zsírmáj betegségben szenvedőknek fokozottan ajánlott a cékla, citrom és répa  fogyasztása is. 

 

Borítókép forrása: Föld Napja Alapítvány

Hozzászólások