Mit érdemes szedni a jobb látásért?

Mit érdemes szedni a jobb látásért?

Bebizonyosodott, hogy az életlátás természetes tápanyagokkal, illetve mesterséges vitaminokkal is nagyon jól javítható.

Az éleslátás javítása

A  Waterford Institute of Technology kutatási eredményeszerint, ha bizonyos tápanyagokból többet viszünk be, javíthatjuk a látásunkat. A kutatás a szem egy bizonyos részének működésén alapult, ez pedig nem más, mint a macula. A macula lutea, vagyis sárgafolt az éleslátás helye, itt helyezkednek el a fénybefogásért felelős pigmentek a szemben. Itt koncentrálódnak a karotinoidok is: így a lutein és a zeaxantin, amelyek védik ezt a területet az erős fénytől. Ezekhez a pigmentekhez pedig étkezés útján jutunk hozzá. A luteinről bővebben is írtunk: Ami a szem egészségéhez elengedhetetlen: a lutein

maculadeg
A macula degeneráció következményei
Forrás: amd.org

A pigmentek folyamatos bevitele lelassíthatja a folyamatot. Bizonyos ételek fogyasztásával azok is javíthatják látásukat, akik semmilyen szembetegséggel nem küzdenek, ugyanis a pigmenteknek az éleslátásban is szerepük van. Ezek szűrik ki a retinából érkező kék fényt, amelyből az elektronikus eszközeink, az okostelefonok és táblagépek sokat bocsájtanak ki. A kék fény pedig pusztítja a hihetetlenül fontos pigmenteket a szemünkben, ezzel növelve a macula degeneráció esélyét.

Természetes étrend vs. tabletta

Szemünk egészségének érdekében érdemes kiwit, káposztát és spárgát fogyasztani, mivel ezek sok luteint és zeaxantint tartalmaznak. Ezeken kívül ajánlott még tojássárgáját illetve sok halat és tengeri herkentyűt is fogyasztani, mivel ezek is tartalmaznak ilyen pigmentet, amelyet mezo-zeaxantinnak hívnak. A Spirulina algákban és a papajában is nagy mennyiségű pigment található, amelyekről cikkeinkben szintén beszámoltunk már.

Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy az étrendkiegészítő tabletták is ugyanolyan hatásosak mint a természetes étrend. Hatásukra 12 hét alatt a szemben jócskán megnövekedik a pigmentek száma, javul a kontrasztlátás és megszűnik a farkasvakság.

Borítókép forrása: secretlyhealthy.com

Hozzászólások