Autizmus és D-vitamin hiány? Van összefüggés!

Autizmus és D-vitamin hiány? Van összefüggés!

Ausztrál kutatások szerint a terhesség alatti vitaminhiánynak is lehet köze az autizmus kialakulásához, tehát ez is egy lehet a sok ok közül, ami autisztikus tüneteket válthat ki. A kutatáshoz 4200 vérmintát vizsgáltak meg, amelyeket várandós nőktől és gyermekeiktől vettek.

A tudósok a kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben a terhesség 20. hetében alacsony D-vitamin szinttel rendelkezett az adott kismama, nagyobb valószínűséggel született olyan gyermeke, aki hatéves korára autisztikus vonásokat mutatott. A D-vitamin nagyban hozzájárul az immunrendszer kialakulásának folyamatához, így a gyermek sokkal egészségesebb lehet, ha a D-vitamin szintje megfelelő csecsemőkorban.

Közismert, hogy a D-vitamin kialakulását a szervezetben a napsugarak váltják ki, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható. A D-vitamin fontos a csontrendszer egészségéhez, emellett egyre több kutatás bizonyítja már, hogy az agy fejlődésében is meghatározó szerepet játszik.

McGrath nem javasolhatja, hogy az állapotos nők többet tartózkodjanak a napon, mivel ez például olyan országokban, mint Ausztrália, ahol nagy a bőrrák veszélye, kockázatos lenne, ám biztonságos megoldást jelenthet a D-vitamin tabletták szedése, amellyel csökkenthető az autizmus rizikófaktora. Napi 2000 egység szedése egyébként is mindenkinek ajánlott, aki nem tud eleget (napi minimum 15 percet) tartózkodni a napon. Magyarországon az őszi-téli-tavaszi időszakban is mindenképp érdemes ehhez tartanunk magunkat, mivel a legtöbb fertőzést is el tudjuk kerülni, ha az immunrendszerünk egészséges.

Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti, különböző megjelenési formái vannak és lehet súlyos vagy kevésbé súlyos, ezért inkább, mint betegségcsoportra tekintünk rá, az orvostudomány még nem érti a pontos okokat, de kialakulásának okai valószínűleg összetettek és hozzájárulnak a környezeti tényezők is.

Borítókép forrása: Getty Images

Forrás: www.theguardian.com/society/2016/dec/14/autism-linked-to-vitamin-d-deficiency-during-pregnancy-researchers-find

Hozzászólások