Alacsony vérnyomás és szédülés: demenciához vezethet

Alacsony vérnyomás és szédülés: demenciához vezethet

Azok az emberek, akiknek a vérnyomása gyakran leesik és elszédülnek felállás után, jóval nagyobb eséllyel fognak időskori demenciában szenvedni, legalábbis a legújabb kutatások szerint. (A demencia az időskori elbutulás latin neve.)

A Plos Medicine című orvosi lapban a napokban jelent meg a tanulmány, miszerint a fent leírt esetben gyakran kevesebb vért kap az agy, mint amennyire szüksége lenne, így ezekben a rövidke pillanatokban, amikor megszűnik a vérellátás, több ezer neuron pusztul el az agyban.

A szakértők azt is kiemelték, hogy az egészséget károsító tényezők, mint például a dohányzás, tovább növelik a betegség kialakulásának valószínűségét.

Hogy megérthessük az agy zavartalan és folyamatos vérellátásának kiemelt fontosságát, fontos ismerni az aggyal kapcsolatos néhány információt:

  • Az agy csak öt percet bír ki teljes oxigénhiányban, és bármilyen bántalomra (oxigénhiány, sérülés, rázkódás stb.) vizenyő kialakulásával reagál, azaz az illető agylágyulást kap.
  • Az agy működésének részleges vagy teljes kiesése eszméletvesztéssel, funkciókieséssel, bénulással vagy tudatzavarral jár.
  • Az agy működéséhez nagy mennyiségű vérre, oxigénre van szükség (súlyához képest az összes szerv és szövet közül messze az agy fogyasztja a szervezetben a legtöbb oxigént), az agy a szervezet energiaigényének 25%-át az agy fogyasztja el.

Agylágyulás és kockázatcsökkentés

A korábbi vizsgálatokat arra hegyezték ki, hogy mit okoz a magas vérnyomás, illetve ez vezethet-e demencia kialakulásához. Ám ebben a kutatásban a tudósok arra fókuszáltak, mit okoznak ezek a pillanatnyi vérkimaradások az agyban, amit latinul orthosztatikus hypotenziónak is neveznek. Ez azért érdekes a kutatók számára, mivel a jelenség az öregedéssel egyre gyakrabban jelentkezik így az agy egyre gyakrabban nem kap elég vért, amelynek köze van a nyaki erek szűküléséhez is.

Ám a tüneteket már egészen fiatal korban is érzékelik az alacsony vérnyomással rendelkezők: amikor hirtelen felállnak "elhagyják" vérnyomásukat és megszédülnek.

A holland Erasmus Medical Center kutatói 15 éven keresztül tanulmányoztak 6000 embert, hogy bebizonyosodjon: akik gyakran szenvedtek az alacsony vérnyomás okozta szédülésben és a felállások kiváltotta vérkimaradásban, később jóval nagyobb eséllyel szenvedtek durva demenciában.

Dr. Arfan Ikram kutató szerint, akik ilyen tünetekkel élték le az életüket, azoknak érdemes orvoshoz fordulniuk és tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy mit is tehetnének az egészségük megőrzése érdekében. A kutató azonban azt is hozzátette, hogy a fiataloknak, akik ilyen problémával küzdenek, nem kell rettegniük attól, mi fog történni velük idősebb korukra.

Tom Dening a holland egyetem professzora szerint ez egy nagyon fontos kutatás, amelyre további kutatásokat kell építeni annak érdekében, hogy megtudjuk, tényleg az zajlik -e az agyban, amit most valószínűsítenek. (Biológus szemmel nézve ez elég valószínűnek és reálisnak tűnik, hiszen az agy neuronhálózata a legsérülékenyebb szervünk, amely ráadásul nem is képes regenerálódni.)

A kutató azt is hozzátette, hogy ha valaki gyakori szédüléses panaszokat tapasztal, mindenképp látogasson el az orvosához, mivel a durva panaszok enyhíthetőek gyógyszerek segítségével. És persze látszik, hogy fontos is a szédüléssel foglalkozni, mivel később megbánhatjuk, ha félvállról vesszük a dolgot.

Bár a kutatásban megjelenő négy százalékos növekedés nem nagy kockázat a többi tényezőhöz képest, amelyek demenciát okozhatnak, ez is hozzáad egy darabot a kirakóhoz, amely megmutatja, mennyire komplex is az agy működése és a vérnyomás közötti kapcsolat.

A szakértők jelenleg azt ajánlják, hogy amennyiben meg akarjuk őrizni egészséges vérnyomásunkat, ne dohányozzunk, mértékkel fogyasszunk alkoholt, mozogjunk heti rendszerességgel, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és ellenőrizzük gyakran koleszterinszintünket. Szóval éljünk annyira egészségesen, amennyire csak tudunk. Korábbi cikkünkben olvashattok az Alzheimer-kór megelőzéséről.

Borítókép forrása: clinicaneuron.com

Hozzászólások