A vörös haj rejtett génje növeli a rák kockázatát

A vörös haj rejtett génje növeli a rák kockázatát

Brit kutatók arra figyelmeztettek, hogy minden negyedik angol hordozhatja a vörös haj rejtett génjét, amitől sokkal nagyobb eséllyel kapnak bőrrákot.

A brit felnőttek 25%-a rendelkezik azzal az MC1R rejtett génnel, amely növeli a rosszindulatú melanóma kockázatát. Az MC1R gén egyébként a melanin termelését szabályozza a bőrben. Ez határozza meg, hogy a bőr mennyire barnul be a napsugárzás hatására, ezzel védve azt a káros UV sugaraktól.

Míg a vörös hajú, fehér bőrű, kék szemű és szeplős emberek tudják magukról, hogy érzékeny a bőrük, mivel két recesszív alléllal rendelkeznek, addig a csak egy recesszív gént hordozók ezt sajnos nem tudják magukról. Annak ellenére, nem valódi vörös hajúak, fehér a bőrük, szeplősek és hajlamosak a napégésre. A hajszínük egyébként a szőkétől a barnáig terjedhet, vöröses beütéssel.

A kutatók 400 melanómával diagnosztizált beteget vizsgáltak, amiből kiderült, hogy azok, akiknél legalább egy kópiában megjelent az MC1R gén, 42 százalékkal nagyobb eséllyel mutattak hajlamosságot a Nap okozta rákos mutációkra. Tehát akik rendelkeznek a vörös haj gén egyetlen alléljával, kevésbé képesek megvédeni magukat a Nap káros UV-sugárzásával szemben.

Borítókép forrása: favim.com

Hozzászólások