A vesekő tünetei, okai, megelőzése, kezelése

A vesekő tünetei, okai, megelőzése, kezelése

Mi a vesekő?

A vesekő a húgyutakban természetes módon megjelenő kristályok halmaza. Normális esetben a vizelet olyan kémiai anyagot tartalmaz, ami megakadályozza a vesekövek kialakulását, a molekulák összeállását.  Ha ez nem történik meg, akkor kialakulnak a főként kalcium-oxalát alapú kövek. A vesekő mérete az apró homokszemtől, a tyúktojás méretűig terjedhet, a nagyon apró kövek mindenféle probléma és tünet nélkül képesek távozni a szervezetből. A kövek képesek a vese nyálkahártyájára tapadni, majd egyre mélyebbre kerülnek a szövetekbe és károsítják a szervet. Amikor a kő már túl nagy és elzáródásokat okoz, akkor jelentkeznek a heves tünetek.

 

A vesekő általában a 20-40 éves korosztálynál szokott kialakulni, a férfiaknál nagyobb eséllyel. Örökölhető is a vesekőre való hajlam, általában abban a családban, ahol az egyik szülő ebben a betegségben szenved, ott a gyereknél is nagyobb eséllyel alakulhat ki.

vesekövek
A vesekövek általában világosbarna színűek, méretük eléggé változatos.
Forrás: hazipatika.com

A vesekő tünetei

Fájdalom

Nagyon éles, szúró fájdalom, ami a vesétől kiindulva lesugárzik a medencére illetve a nemi szervek környékére. A fájdalom sok esetben annyira erős, hogy kábító hatású fájdalomcsillapítóra van szükség. A görcsrohamok általában este és kora reggel szoktak előfordulni leggyakrabban.

Hányinger, hányás

Az erős fájdalom hatására a páciensnek erős hányingere lehet, amit akár hányás is követhet. Az alsóháti görcsök miatt székelési inger is keletkezhet.

Véres vizelet

 

A vesekő megsértheti a vesemedencét vagy a húgycsövet, amitől véressé válik a vizelet.

Vizelethiány

A vesekő képes elzárni a húgycsövet, így előfordulhat a vizelet mennyiségének drasztikus csökkenése, vagy akár teljes elmaradása is.

A vesekő okai

Túlzott ásványianyag-bevitel

Amennyiben túlságosan sok vízben oldható ásványi anyagot vagy fehérjét viszünk be, azzal nem csak a vesét terheljük meg, de elősegítjük a vesekő képződését is, hiszen a vizelettel nem fog tudni távozni a felesleg.

vese és vesekő
A vesekő a vesemedecében összegyűlt ásványi anyagok összeállása
Forrás: vitalzone.hu

Alacsony folyadékbevitel

A túl kevés folyadék fogyasztása növeli a vesekövek kialakulásának kockázatát, hiszen nincs elég folyadék, ami átmossa a vesét.

Vesebetegség

A vese kóros működésének egyik eredménye is lehet a vesekő, ez vagy kórosan megemelkedett kiválasztásra utal, vagy pedig a lecsökkent visszaszívásra.

Mozgásszegény életmód

A kevés mozgás hatására a vizelet pang a húgyutakban, megnő vesekő kialakulásának kockázata.

A vesekő típusai

Kalciumkő

 

A kő nagy részét kalcium-oxalát alkotja, ez a vesekő leggyakoribb fajtája. Okozhatja öröklődő anyagcserezavar, bizonyos gyógyszerek, A-, és D-vitamin túlzott fogyasztása, mellékpajzsmirigy problémák.

Struvit

Leggyakrabban nőknél jelentkezik, húgyúti fertőzések okozzák.

Húgysavkő

Leginkább a köszvényben szenvedő betegeknél szokott kialakulni, a megemelkedett húgysav-szint okozza.

Cisztinkő

A cisztin a fehérjék lebontásakor keletkező melléktermék. Felhalmozódása valamilyen anyagcserezavarra utalhat. Ez lehet örökölhető, de szerzett betegség is.

A vesekő diagnózisa

Leggyakrabban már a fájdalom helyéből és hevességéből a legtöbben gyanakodnak a probléma okáraA kórházban ezt egy egyszerű ultrahangos vizsgálattal alá lehet támasztani, de a kalciumos kövek a röntgenfelvételen is látszódnak. Az orvos vérvételt szokott elrendelni, ahol nézik a vér karbamid, a húgysav, a kreatinin és a kalcium szintjét is. A vizeletben az ionok mennyiségéből, illetve a vizelet pH szintjéből már könnyen kikövetkeztetik, melyik fajta vesekővel is állnak szemben.

 

A vesekő kezelése

Természetes módszerek

Amennyiben a kövek nem túl nagyok, akkor elég csak a tünetek: a fájdalom és a görcs kezelése. Erre erős fájdalomcsillapítók alkalmasak, illetve a forró fürdő ellazítja a begörcsölt izmokat. Fogyasszunk nyírfa vagy gyermekláncfű teát, ezek nagyon erős vízhajtó hatásúak, segítik a vesekövek kilökődését.

A bő folyadékbevitel gyorsítja a vesekő eltávolítását, de ügyeljünk arra, hogy alkoholt ne fogyasszunk csak és kizárólag sört. Lengyelországban és Csehországban veseköves betegeknek terápia jelleggel írják fel az orvosok, mivel erősen vízhajtó hatású.

A testmozgás is nagyon hatásos kezelési mód, a kórházakban például az orvosok sokszor lépcsőzni küldik a betegeket, mivel a mozgás kimozdíthatja a helyéről a vesekövet és így az a vizelettel távozhat.

A húgyutakra kedvező hatású a fertőtlenítő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó ánizs, hibiszkusz, bors- vagy fodormenta, kamilla- vagy körömvirág. Használható még a kukoricabajusz, az erdei aranyvessző, a nyírfalevél, a fehér árvacsalán, a pongyolapitypang is.

Orvosi beavatkozások

Amennyiben a kövek helyzete a kezelések ellenére sem változik, illetve nagyságuk minimum 1 cm-es, akkor jöhet szóba az orvosi beavatkozás.

A beavatkozások nagy részében a köveket kívülről, a bőrre helyezett eszköz segítségével porlasztják apróbb darabokra. A készülék a bőrön keresztül lökéshullámokkal dolgozik, a műveletet általában ultrahangos képpel követik. A képződött apró darabok a vizelettel együtt távoznak. A kőtípusok 90%-nál hatásos szokott lenni ez a beavatkozás.

vesekő robbantása
A követ a lökéshullám szinte szétrobbantja
Forrás: femina.hu

Ha a kő túl nagy, vagy pangást okozott, akkor sebészeti úton kell eltávolítani azt. Ilyenkor egy endoszkópos eszközt használnak, amit egy bemetszésen keresztül vezetnek a veséhez.

A vesekő megelőzése

Folyadékbevitel

A legegyszerűbb és legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.  Naponta 2.5-3 liter folyadék elfogyasztása ajánlott, ami lehet alacsony ásványianyag-tartalmú víz, zöldtea, gyógytea.

Testmozgás

 

Az áramló, mozgó folyadék nem kedvez a kövek kialakulásának, illetve a mozgás közbeni verejtékezés nagyobb mennyiségű folyadék elfogyasztására sarkall.

Megfelelő táplálkozás

Nem szabad túlzásba vinni a fehérjék fogyasztását, kerülni kell a vörös húsokat. Érdemes csirkehúst, halat, pulykát fogyasztani. A só használatát mindenképpen minimalizáljuk!

Magas húgysavszint esetén purinszegény étrendet kell követni. Kerülni kell a hüvelyesek, az alkohol, a kávé, és a tenger gyümölcseinek fogyasztását.

A vesekő szövődményei

Vesemedence-gyulladás

 

Ha a vesekő hatására a húgyutakban pangani kezd a vizelet, az gyulladást okozhat a vesében. A gyulladás átterjedhet a vese más részeire is, ami károsítja az egész szervet.

Vesetágulat

A pangó vizelet hatására kitágulhat a vesemedence, ami hosszútávon a vese elégtelen működését eredményezheti.

Veseelégtelenség

A veseelégtelenség során a szerv már nem képes a feladatát ellátni, és nem tudja méregteleníteni a vért. Ez lehet időszakos leállás is, de akár végleg is megállhatnak a vesék, ami után a betegnek élete végéig dialízisre lesz szüksége.

Borítókép forrása: 24.hu

Hozzászólások