A vas egészségre gyakorolt hatása, vashiány tünetei, kezelés

A vas egészségre gyakorolt hatása, vashiány tünetei, kezelés

A vashiány népbetegségnek számít: a fejlett országokban akár a társadalom 60 százalékát is érintheti, leggyakrabban azonban a menstruáló nők szenvednek tőle. A vashiány komoly megterhelést jelent a szervezet számára.

Mi a vashiány?

A vas a szervezetünk számára fontos ásványi anyag, amely sokféle funkcióban részt vesz, például egyes enzimek építőeleme, illetve az oxigénszállításért felelős hemoglobin hem részét is adja. Amennyiben tehát nincs elég vas a vérben, gyakran alakul ki vashiányból adódó vérszegénység, ami miatt nem jut elég oxigén az agyhoz illetve más, létfontosságú szervekhez és szövetekhez sem. A normális vérképzésen kívül azon a vas hozzájárul az általános egészség meglétéhez, az energiaszintünk kiegyensúlyozásához, illetve a sejtek és több enzim normális működéséhez is szükség van rá. A vas sok emésztéssel kapcsolatos funkcióban is részt vesz, segíti egyes tápanyagok felszívódását is, ezáltal hozzájárul az  normális hormonszint kialakításához és támogatja az agy, a szív, a bőr, illetve a körmök egészségét is. 

A szervezetünkben általában 3-4 gramm vas található, ennek 90 százaléka a vérben van, hemoglobin formájában. A fennmaradó mennyiség a májban, a lépben, illetve a csontvelőben raktározódik. Az izmok oxigénellátását a mioglobin biztosítja, ennek szintén van vastartalma.

A vas egészségre gyakorolt hatása

1. A vashiányos vérszegénység megelőzése

A vashiányos anémiát az alacsony vasszint okozza, amelynek következtében vérképzési zavarok lépnek fel: a vörösvértestek oxigénszállításért felelős hemoglobin részéből nincs elég vagy elegendő vörösvértest sem termelődik, így a szövetekhez és szervekhez nem jut elég vér. Az anémia gyakran okoz alacsony energiaszintet, illetve az agy is nehezebben működik: feledékennyé válhatunk, nehezen mehet a tanulás, illetve a koncentráció is. Az immunrendszer is csökkent működést mutathat, így gyakrabban lehetünk betegek, vagy nehezebben gyógyulhatunk ki a már meglévő betegségünkből. Az anémiás esetek felét okozza vashiány, míg a többi esetben genetikai okok valószínűsíthetőek. A megfelelő vas bevitel tehát elengedhetetlen a normális vérképzés érdekében. 

2. Normális energiaszint fenntartása

A megfelelő vasszintre szükség van ahhoz, hogy elég oxigén jusson a sejtekhez és szövetekhez, illetve ahhoz is, hogy az emésztésünk megfelelően működjön és a fehérjék és tápanyagok a lehető legnagyobb mennyiségben hasznosuljanak. Amennyiben ezek a funkciók kiesnek, a vashiányos állapotban szenvedő betegek gyakran fáradékonyak, zavartak és nehezen képesek elvégezni a napi feladataikat is, csökkent a koncentrációs képességük is.

A vashiány gyakran okoz zavarokat az izmok mozgatásában, illetve izomgyengeség is jelentkezhet. 

3. A kognitív zavarok megelőzése

A vasra az agy egészségének fenntartásához is szükség van: a test teljes oxigénszükségletének húsz százalékát az agy használja fel. Az oxigén megfelelő szállításához pedig, mint már említettük nagy szükség van a vasra. A vashiány a kognitív funkciók kiesését, memóriazavarokat és a koncentrációs készség csökkenését is okozhatja. A vashiány a szimpatikus idegrendszerre is hatással lehet: állandó feszültségérzetünk alakulhat ki hiányában, ami sok más betegség kialakulását is okozhatja. Csecsemők és gyermekek esetében a vashiány abnormális fejlődést, szellemi elmaradottságot is előidézhet. 

4. Egészséges terhesség

A vashiány a terhesség alatt növeli a koraszülés esélyét és az újszülött kis súllyal való születésének valószínűségét. A koraszülött csecsemőknél általában több egészségügyi probléma jelentkezik az első évben és lassabban fejlődnek, illetve a koordinációs képességeik is lassabban alakulnak ki. A várandós kismamáknak nagy mennyiségű vasban gazdag étel fogyasztása ajánlott, mivel a terhesség fogékonyabbá teszi a nőket a vashiányos anémia kialakulására is. Az Egészségügyi Világszervezet egyik felmérése szerint azoknál az anyáknál, akik vastartalmú étrendkiegészítőket szedtek a terhesség alatt, 10.2 százalékról 8.4 százalékra csökkent a csecsemők kis súllyal való születésének esélye. Az anyák, akik terhességük alatt szedtek vastablettát, általában 31 grammal nagyobb súllyal adtak életet újszülöttjeiknek.

5. Egyéb

A vas megfelelő szintje megelőzi a nyugtalan láb szindróma kialakulását, illetve sok más betegségét is, mivel a vas hozzájárul az immunrendszer egészségének támogatásához is. A vaspótlás azért is szükséges, mivel ha nem jut elegendő oxigén az agyhoz, bizonyos hormonok termelődése nem lesz megfelelő: így a szerotonin, dopamin és más hormonok szintje is ingadozhat, ami hangulatingadozást is okozhat. Ez az egyik oka tehát, hogy az alacsony vasszint miatt sokan rosszul alszanak, alulmotiváltak. Amennyiben valaki gyakori hangulatváltozásokat, idegességet, esetleg depressziós tüneteket tapasztal, lehetséges, hogy az ok elsősorban a vashiányban keresendő. 

A vashiány okai

Az állati eredetű táplálékok (hús,máj) a vas hatékonyabban felszívódó formáját tartalmazzák, amelyet hem típusú vasnak nevezünk. A növényi táplálékban általában nem-hem típusú vas található, ami fele olyan hatékonysággal hasznosul, mint a hem-típus. A felmérések szerint táplálkozásunk során mindössze 10-15 százalékot viszünk be hem típusú vasból: ebben keresendő tehát a vashiány egyik oka, hogy nem megfelelő ételeket iktatunk be a táplálkozásunkba. A vegák és vegánok gyakrabban szenvednek vashiánytól, mivel a növényi táplálék a rosszabbul hasznosuló hem típust tartalmazza, így nekik kifejezetten ajánlott az étrendkiegészítő vastabletták szedése. Egyes anyagok, így a polifenolok, a fitátok és a kalcium csökkentik a vas felszívódását és raktározását is. Így a vastartalmú ételek és a tea, kávé és tejtermékek együttes fogyasztása nem ajánlott. 

A vashiány tünetei

 • Vérszegénység
 • Krónikus fáradtság szindróma, alacsony energiaszint
 • Sápadtság, sárgás bőr
 • Nehézlégzés
 • Abnormális szívverés
 • Felborult hormonháztartás
 • Izomgyengeség
 • Az étkezési szokások megváltozása
 • Rossz alvás, álmatlanság
 • Súlyproblémák
 • Köhögés
 • Fájdalmas menstruáció, túl nagy vérveszteség
 • Koncentrációs problémák, rossz emlékezőkészség, nehézségek tanulás során
 • Sebek a nyelven és a szájpadláson
 • Hangulatingadozások
 • Ideges láb szindróma, izomgörcsök
 • Fejfájás
 • Állandó feszültségérzet, a szimpatikus idegrendszer abnormális működése
 • Hajhullás
 • Fáradtság, kimerültség

Diagnózis

Nagyon ritka, hogy valakit egyszerű vashiánnyal diagnosztizáljanak. A koncentrációképesség hiánya és a fáradékonyság azonban intő tünetek lehetnek, így az orvos vashiány gyanúja esetén általában teljes laborvizsgálatot rendel. A laboreredményeknél a következőket veszik figyelembe vashiány esetén:

 • Vasszint (Fe): vashiány esetén, mint már említettük is vérszegénység alakul ki, a vörösvértestek hemoglobintartalma és mérete kisebb a normálisnál. Amennyiben a vasszint a normálistól magasabb, plakkok képződhetnek a májban és a lépben, amely máj- és szívkárosodáshoz is vezethet hosszútávon. Csecsemő: 7-18 umol/l (40-100 mg/dl)   Gyermek: 8-22 umol/l (8-22 mg/dl) Felnőtt férfi: 12-31 umol/l (65-175 mg/dl)    Felnőtt nő: 9-30 umol/l (50-170 mg/dl).
 • FerritinA ferritin májban termelődő fehérje, amely a szrvezet vaskészleteit tárolja.  Egészséges emberben a legtöbb vas ferritin formájában tárolódik: férfiakban ez körülbelül 70 %, míg nőkben 80 %. Ferritin normálérték: Férfi: 16,4 - 323 Nő: 6,9 - 283 µg/l.
 • Transzferrin: A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje, a vassal való telítettség mértékéből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségét ismerhetjük meg. A trenszferrin szintje nő vashiány eseténCsecsemő: 210-400 mg/dl   Gyermek: 240-360 mg/dl    Felnőtt: 200-340 g/dl.

Amennyiben a vérszegénység mellett mikrocitózis mutatható ki, akkor a vörösvértestek az átlagosnál kisebbek, a vörösvérsejt térfogat (MCV) is kisebb, és a vörösvérsejtek hemoglobin tartalma (MCH) is csökkent, vashiányra is lehet következtetni. Ekkor már azonban a vashiányos vérszegénység is fennáll. 

Ajánlott napi bevitel

vas
Az ajánlott napi vasbevitel mennyisége korcsoportok és nekem szerint
Forrás: draxe.com/ munkahet.hu

Gyermekek:

 • Gyermekek 4-8 éves kor között: 10 milligramm
 • Gyermekek 9-13 éves kor között: 8 milligramm

Nők:

 • Nők 19 éves kor felett: 18 milligramm
 • Várandós kismamák: 27 milligramm
 • Szoptató anyák: 10 milligramm

Férfiak:

 • Férfiak 19 éves kor felett: 8 milligramm

A fiatalabb gyermekeknek nagyobb szükségük van a vas fokozott bevitelére, mivel vasra szükség van az agy egészséges fejlődése során. A gyermekek számára nehézkes lehet a megfelelő vasmennyiség bevitele, főleg abban a esetben, ha a gyermek válogatós. A leggyakrabban a fél éves- három éves korosztályba tartotó gyermekeknél alakul ki vashiány, mivel ebben a korban nőnek a legtöbbet a gyermekek és az agyuk is ekkor a leginkább plasztikus. A kis súllyal születet és koraszülött csecsemők nagyobb eséllyel lesznek vashiányosak, főleg akkor, ha tehéntejjel táplálják őket egy éves koruk előtt és nem történik anyatejes táplálás, vagy az csak rövid ideig tart. Az anyatej kiváló és jól hasznosítható vasforrás, a 4 hónaposnál idősebb gyermekek számára azonban már nem tartalmaz önmagában elegendő vasat. Fontos tehát, hogy minél előbb megkezdjük a hozzátáplálást, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű vashoz és egyéb ásványi anyaghoz jusson ebben a fejlődés szempontjából jelentős korban. 

A terhes kismamáknak szintén nagyobb mennyiségű vasra van szüksége, így a vasban gazdag étrend kialakítása vagy vastabletták szedése számukra is kifejezetten ajánlott. 

A vashiány kezelése, vaspótlás

A vashiányt egyszerűbb megelőzni, mint kezelni, így ha a vashiányos rizikócsoportok valamelyikébe tartozunk, erről érdemes előre gondoskodni. A vashiányos rizikócsoportba tartoznak többek között:

 • a gyermekek,
 • a várandós nők,
 • a lánygyermekek az első menstruáció környékén,
 • a rendszeresen mentruáló nők,
 • illetve az olyan betegek is, akiknek valamilyen felszívódási rendellenessége van.
 • Amennyiben valaki vasszegény diétát folytat, például vega vagy vegán, szintén érdemes gondoskodni a megfelelő vaspótlásról.

Vegetáriánusoknál is van mód a vashiány megelőzésére, egyes magvak (a szezámmag, a pisztácia és a pisztácia) ugyanis nagy mennyiségű vasat tartalmaznak. Koraszülötteknél szintén szükség van vaspótlásra a megelőzés miatt, hiszen ezek a csecsemők nem kapnak anyatejjel megfelelő vasmennyiséget édesanyjuktól. 

A legjobb természetes vasforrások

 
 • Marha máj — 100grammban: 9.5 milligramm vas
 • Fehérbab — egy csésze főtt babban: 6.6 milligramm vas
 • Lencse — egy csésze főtt lencsében: 6.5 milligramm vas
 • Spenót — egy csésze főtt spenótban: 6.4 milligramm vas
 • Kidney bab — egy csésze főtt babban: 5.2 milligramm vas
 • Csicseriborsó — egy csésze főtt borsóban: 4.7milligramm vas
 • Kacsamell — egy fél mellben: 3.7milligramm vas
 • Szardínia — 100 grammban: 2.7 milligramm vas
 • Marhahús — 100 grammban: 2 milligramm vas
 • Bárányhús — 100 grammban: 1 milligramm vas
 • Fekete melasz — 1 teáskanálban: 0.9 milligramm vas
 • Tökmag — ¼ csészében: 0.5 milligramm vas
  vass
  A legjobb természetes vas források
  Forrás: draxe.com/ munkahet.hu

Vashiány kezelése tablettákkal

A vastablettáknak kétféle vastartalma lehet, amelyet az oxidációs szám alapján vas-II (ferrovas) és vas-III (ferrivas) néven emlegetnek. A készítmények alapvetően abban különböznek, hogy étkezős előtt, közben, vagy után kell-e bevenni őket, mivel felszívódásuk nem egyforma. Ritka esetben olyan súlyos vashiány is kialakul, hogy a vaspótlás már intravénásan kell, hogy történjen. A vashiány kezelése akár hónapokig is eltarthat attól függően, hogy mi volt a kiváltó oka. A kezelések során fontos, hogy a nők esetében például a havi vérvesztést is belekalkulálják a vaspótlás mennyiségébe. Ugyanez a műtéten átesett, nagy mennyiségű vért vesztett betegekre is áll.

A vashiány szövődményei

A vashiány legismertebb szövődménye a már sokat emlegetett vérszegénység, amit a súlyos vashiány mindenképp kivált. A vashiány az immunrendszer működésének hatékonyságát is csökkenti, emiatt a szervezet is legyengül, gyakoribbak a fertőzések, megbetegedések. A súlyos vashiány nálunk nagyon ritkán alakul ki, ez inkább a fejlődő országok problémája, amelyet általában a minőségi- és mennyiségi éhezés vált ki, illetve az életkörülmények is rontanak rajta.

Túladagolás

Amennyiben valaki túl sok vasat juttat a szervezetébe, akkor a vas felhalmozódik a szövetekben és kialakul a hemokromatózis nevű betegség. A betegség azonban csak nagyon ritka esetben alakul ki az étellel bevitt vas felhalmozódásából, általában inkább valamilyen genetikai probléma okozza. A vastabletták nagymennyiségű alkalmazása (45 milligramm/nap) felett szintén okozhat különböző tüneteket, például hányingert, hányást, bélgörcsöket és székrekedést is. 

Vas és egyéb hatóanyagok interakciói

Egyes ételek együttes fogyasztása növelheti a táplálékból származó vas felszívódási hatékonyságát, a halak és húsfélék (hem-típusú vas) zöldségekkel együtt való fogyasztása növeli a növényi táplálékban található nem-hem típusú vas felszívódási hatékonyságát. Talán kicsit komplikáltnak tűnhet a megfelelő vasforrások párosítása a maximális hasznosulás érdekében, a dietetikusok szerint azonban, ha elég változatosan étkezünk, nem akadhat gondunk a vasbevitellel.

C-vitamin tartalmú ételek szintén növelik a nem-hem típusú vas felszívódásának mértékét, így ezekből érdemes nagyobb mennyiséget beiktatni az étkezéseinkbe. Egyes kutatások szerint a kalcium csökkentheti a vas felszívódását, így a kalcium és vas tablettákat érdemes külön, több óra elteltével bevenni.  

Amennyiben valaki gyógyszert szed Parkinson-kórra, valamilyen ráktípusra vagy valamilyen szívproblémára, a gyógyszerek felszívódási hatékonyságát csökkentheti, ha vassal együtt szedjük be őket. 

 

Borítókép forrása: Natural Livin Ideas

Források:

http://www.health.com/health/gallery/0,,20798655,00.
html#got-iron-many-women-don-t--0

https://draxe.com/iron-deficiency/

Hozzászólások