A tüdőembólia megelőzése

A tüdőembólia megelőzése

A tüdőembólia egy gyakori, és akár halállal is végződő betegség, ám a megfelelő odafigyeléssel és életmódbeli változásokkal a kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

 
trombosis
Trombózis a véráramban
Forrás: angieslist.com

Mi a tüdőembólia?

A tüdőembóliáról akkor beszélünk mikor egy vérrög elzárja a tüdő artériáját. A vérrög (trombus) általában alvadt vér, de lehet idegen anyag vagy zsírszövet is, ami a vénás rendszerből jut át a tüdőartériákba. Az embólia hátterében legtöbbször a mélyvénás trombózis áll. A tüdőembólia egy életvészélyes állapot, a beteg már csak a gyanú esetében is azonnali kórházi kezelésre szorul.

Tünetei

A tüdőembólia tünetei és azok súlyossága nagyban függ attól, hogy a tüdőartéria melyik része záródott el. Amennyiben egy főág, akkor a tünetek hevesek: nehézlégzés, köhögés erős mellkasi fájdalom, véres köpet, verejtékezés, halálfélelem, ájulás. Minél kisebb artéria záródik el, a tünetek annál gyengébbek lesznek, ezért érdemes figyelni, ha napokig ismeretlen eredetű lázunk van, köhögünk, fulladunk, szédüléses rohamaink vannak akkor is érdemes az embóliára gyanakodni.

Kezelése

Az embóliás betegeknél nagyon fontos a nyugalom, a mozgás hatására ugyanis a vérrög egy darabja leszakadhat és újabb embóliát okozhat. A kórházban vérhigítót kap a beteg illetve megszüntetik az elzáródást. A vérhigító a legtöbb esetben 80-90%-al csökkenti az újabb embólia kialakulásának valószínűségét.

Megelőzése

A tüdőembólia megelőzésének legjobb módja magának a mélyvénás trombózisnak és a vénás pangásnak a megelőzése. Amivel a legtöbbet segíthetünk az az, hogy hosszú ideig tartó ülés esetében időt kell szánni a lábak átmozgatására. A legújabb kutatások alapján kiderült, hogy akik 5 órát töltöttek el naponta a TV-készülékük előtt, azok 2,5-szer olyan gyakran haltak bele a tüdőben képződött vérrög okozta kórba, mint akik csak 2,5 órát bámulták a képernyőt. Azonban már az utóbb említett emberek is komoly terhet róttak szervezetükre: ők 40%-al növelték az esélyüket a tüdőembóliára.

Az Osakai  Orvosi Egyetem kutatócsoportjának főorvosa, Hiroyasu Iso kihangsúlyozta, hogy akik sokat néznek TV-t azoknak óvintézkedést kell tennie a tüdőembólia ellen: "Egy óra televíziózás után fel kell állni, meg kell mozgatni izmainkat, sétálni kell és ellazítani a lábizmokat. Ennek a folyamatnak legalább 5 percig kell tartania, mivel a trombózis leginkább az alsó végtagban hajlamos kialakulni és onnan jut el a tüdőbe. A vízivás szintén fontos, mivel elég folyadékot fogyasztva nem képes annyira összesűrűsödni a vér. A túlsúly is növeli az embólia kockázatát."

 

Borítókép forrása: express.co.uk

Hozzászólások