A szalmonella tünetei, okai, megelőzése

A szalmonella tünetei, okai, megelőzése

Mi a szalmonella?

A szalmonella egy Gram-negatív, pálcika alakú baktérium, ami szalmonellózist, egy hasmenéses betegséget okoz. A kórokozónak (Salmonella enterica) több mint 2500 alfaja létezik és a fertőzött ember bélrendszerében él.

szalmonella baktérium
A szalmonella baktériuma
Forrás: wikipedia.org

3 típusba soroljuk a baktérium okozta megbetegedéseket:

  • Hastífusz (kórokozója a Salmonella typhi)
  • Heveny gyomor és bélhurutot okozó szalmonellózis
  • Sepsissel járó forma (Salmonella choleraesuis)

A kórokozó a szájon át kerül be a szervezetbe, legtöbbször fertőzött étel vagy ital fogyasztásával. A szalmonella az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzés a világon.

A szalmonella tünetei

A tünetek a fertőzött étel elfogyasztása után 8-48 órával jelennek meg, melyek a következők:

 
  • gyomorgörcsök,
  • magas láz,
  • hidegrázás,
  • hasmenés,
  • véres széklet,
  • hányinger, hányás,
  • szédülés,
  • fejfájás,
  • izomfájdalmak.

A tünetek általában 3-5 nap után elmúlnak, de van, aki hordozóvá válik és a baktérium az epében él tovább. Ezért a fertőzött személyeknek 3 igazoltan negatív mintát kell adniuk, mielőtt újra közösségbe mehetnek.

A szalmonella diagnózisa

Az orvos általában már a hányásból és hasmenésből, valamint az egyéb kísérőtünetekből sejteni fog a fertőzést. A diagnózist vérvizsgálattal és széklettenyésztéssel lehet felállítani.

A szalmonella kezelése

A betegség kezelés nélkül is pár nap alatt lezajlik. Ebben az időszakban a tünetek enyhítésére kell koncentrálni, illetve pár egyszerű szabályt kell betartani:

 
  • Oda kell figyelni a folyadékutánpótlásra, a beteg ugyanis nagyon könnyen kiszáradhat!
  • Lázcsillapításra adható gyógyszer!
  • Használhatunk hasmenés elleni szereket is, de kerüljük az antibiotikumokat!
  • A hasmenéses, hányásos időszak alatt gyomorkímélő étrendre van szükség!

Gyomorkímélő étrend, diéta

A tünetek jelentkezésekor a legfontosabb a folyadékutánpótlás, amire mindenképpen az alkohol-, és cukormentes italok a legjobbak. Tea, víz, friss gyömülcslevek mind jó alternatívát jelentenek, sőt utóbbiakkal a szervezetből hirtelen eltávozó sók és vitaminok is pótolhatóak. Almalé, narancslé, citromlé esetleg szűrt őszibaracklé fogyasztása ajánlott.

Az étrendben a kis adagokra kell törekedni, a magas keményítőtartalmú ételekre. Burgonya, rizs, pirítós mind jó energiaforrás ebben az időszakban. A sárgarépa, a banán és az alma amellett hogy táplálóak, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagok, így mindenképp érdemes őket fogyasztani.

Súlyos esetben, ha kórházi kezelésre van szükség, akkor elkülönítik a szalmonellás pácienst, mivel a betegség erősen fertőző és a többi beteg embert is hamar megfertőzni. Ha a tünetek egy hét elteltével sem múlnak, akkor a kezelőorvos antibiotikumos kezelést fog elkezdeni, illetve a legyengült szervezetnek intravénás táplálásra van szüksége.

Mit tegyünk, ha a környezetünkben, családunkban valaki szalmonellás lesz?

  • Mossuk ki az illető összes koszos ruháját a legmagasabb hőfokon!
  • Tisztítsuk le a WC-ülőkét, a fürdőszoba összes fogantyúját, kilincsét, mosdót, csaptelepet fertőtlenítőszerrel!

Ha a fertőzött személynek magas láza van, akkor orvoshoz kell fordulni!

A szalmonella szövődményei

A szalmonellafertőzés nem életveszélyes, de a legyengült szervezetekben, a gyermekekben és idősebbekben szövődményeket okozhat. A leggyakoribb szövődmény a kiszáradás. Ez megelőzhető a megfelelő folyadékpótlással.

Ha a baktérium bejut a véráramba, akkor több szervet is megfertőzhet. Így a következő betegségek alakulhatnak ki:

  • Agyhártyagyulladás,
  • Endocarditis,
  • Reaktív arthritis,
  • Osteomylitis,
  • Szemirritáció,
  • Fájdalmas vizelés.

 

A szalmonella megelőzése

A betegség megelőzésének kulcsa a higiéniai szabályok betartása.

Kézmosás

 

Mindig szappannal, vagy fertőtlenítőszerrel mossunk kezet! Kiemelten figyeljünk oda erre:

  • mosdóhasználat után,
  • ételkészítés előtt,
  • pelenkacsere után,
  • kertészkedés után,
  • kisállatok simogatása után!

Ételek kezelése

Néhány jótanács a szalmonella elkerüléséhez:

  • Tartsuk a nyers és a főtt ételt külön!
  • A nyers zöldségeket és gyümölcsöket mindig mossuk meg!
  • A húsokat és a tojást mindig jól főzzük át!
  • Tartsuk tisztán az edényeket és az elkészítéshez használt felületet!
  • Kerüljük a nem kezelt víz fogyasztását!
  • Cseréljünk gyakran mosogatószivacsot!

Amerikai kutatók úgy találták, hogy a szalmonella baktériuma 6 hónapig életképes a különböző szendvicsekben, kekszekben, süteményekben!

    A szalmonella okai

     

    Hazánkban a betegség gyomor-bélhuruttal járó formája fordul elő legtöbbször. A legtöbb fertőzés nyáron történik, a nagy melegben ugyanis sok ételben elszaporodik a baktérium. A kórokozó széklettel terjed, így a rossz higiéniás területek érintettek leginkább. A betegség legfőbb forrásai a szennyeződött élelmiszerek, melyek közül a leggyakrabban szalmonellát hordozhatnak:

    Fövetlen húsok, halhúsok

    A feldolgozás során szennyeződik be a baktériummal a hús, illetve a fertőzött vízből történő halászat is okozhatja.

    Nyers tojás

    A fertőzött csirkéből származó tojás is rengetegszer okoz szalmonellát. Érdemes vigyázni ugyanis bizonyos szószok és majonézek nyers tojást tartalmaznak!

    Gyümölcsök, zöldségek

    Itt a betegség fő forrása a szalmonellával szennyezett víz, illetve, ha valaki nem mos kezet miután megfogott egy másik, szennyezett terméket.

    Higiénia hiánya

    A leggyakoribb okok közé tartozik, hogyha valaki nem tartja be a higiéniás szabályokat. A fertőzés és szennyezés leggyakoribb forrásai: tisztítatlan konyhai felületek, kézmosás elmulasztása, wc-használat utáni kézmosás elmulasztása. A fertőzött ember már egy szimpla kézfogással is átadhatja a baktériumot egészséges társának, valamint, ha az egészséges ember megérint egy fertőzött által érintett felületet.

    Kisállatok (hüllők, kétéltűek) tartása

    Nagyon sok hüllő és kétéltű hordozza a bélrendszerében a szalmonella baktériumát anélkül, hogy megbetegedne. A baktériumok megtalálhatóak az ürülékükben, és a terrárium tisztítása közben nagyon könnyen a bőrünkre kerülhet, ahonnan aztán a mindennapi használati tárgyainkra.

    A legnagyobb veszélyben a kisgyermekek, az idősek és a legyengült immunrendszerű egyének vannak. Emiatt 5 évnél fiatalabb gyermekkel együtt tilos hüllőket tartani! Arra is figyelni kell, hogy a gyermekek ne kerüljenek kapcsolatba csirkékkel és más kisebb madarakkal.

    A szalmonella 3 klinikai típusa

     

    Enterocolitis

    A leggyakoribb és legismertebb formája. A fertőzés az emésztőrendszert és a beleket érinti, ritkán kerül be a kórokozó a véráramba. Nagyon rövid, sokszor 1 nap a betegség lefolyása. Antobiotikumos kezelésre nagyon ritkán van szükség, mivel lassítja a gyógyulást. Vezető tünet a hányás, hasmenés, hasgörcs. Láz csak az esetek felében jelentkezik.

    Szepszis, gócfertőzés

    A szalmonella bizonyos fajtái nagyon invazívak, azaz a baktériumok bejutnak a véráramba. Itt aztán folyamatosan keringve megfertőzik a szerveket, gyulladásos gócpontokat és tályogokat hozva létre. A tályogokból aztán folyamatosan kórokozók ürülnek a véráramba, tovább súlyosbítva a betegséget. Ez az állapot nagyon nehezen kezelhető, akár halálos állapotot is tud okozni. Amerikában évente körülbelül 380 ember hal bele a szövődményekbe.

    Tífusz

    Rossz higiéniás körülmények között járványosan előforduló betegség. A fejlődő országokban szokott leginkább előfordulni és emberről emberre terjed. A tífuszra nem jellemző a hasmenés, viszont nagyon magas lázzal és bőrkiütésekkel jár. A betegség nagyon lassan ürül a szervezetből, így nagyon sokáig hordozóvá válik a fertőzött személy. Járványügyi veszéllyel jár, így a fertőzés bejelentésköteles.

    Borítókép forrása: likefestoon.com

    Források: webmd.com

    medicalnewstoday.com

    Hozzászólások