Terhesség - Reggeli rosszullét: Egészséges!

Terhesség - Reggeli rosszullét: Egészséges!

Tudósok nemrég megcáfolták, miszerint a hányás és rosszullét a terhesség során annak a jele,  hogy a magzat megfelelően fejlődik. Az is kiderült azonban, mire utalnak ezek a gyakori tünetek: arra, hogy kisebb az esélye elvetélni annak a nőnek, aki megéli a fent leírt borzalmakat terhessége során.

"Sokan és sokáig úgy gondolták, hogy a hányinger a terhesség alatt annak a jele, hogy a magzat megfelelően fejlődik. Erre azonban semmilyen tudományos bizonyíték nem utal."- nyilatkozza a Business Insidernek Stefanie N. Hinkle, az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet epidemiológusa. Amire azonban találtak biztos bizonyítékot az, hogy a rosszullét, amelyet a nő már akár a megtermékenyülés környékén is átélhet, mintegy magzatvédő funkcióval rendelkezik és csökkenti a vetélés esélyét.

Míg a korábbi kutatások arra irányultak, hogy mi az összefüggés a terhesség alatti rosszullét és a vetélések között a terhesség későbbi szakaszában, addig Hinkle szerint ez volt az első kutatás, hogy a hányingert és az ehhez hasonló tüneteket a terhesség első pillanatától nyomon követték. A statisztika pedig egészen megdöbbentő: a kismamák 80 százaléka szenved a terhesség alatti rosszullét tüneteitől.

A kutatási adatok pedig onnan származtak, hogy  idő közben 800 nőt teszteltek, hogy ha már volt egy-két vetélésük, akkor egy minimális Aspirin adag beadása képes-e megvédeni a következő terhességet is annak megszakadásától. A résztvevők mind a terhesség korai szakaszától tudták, hogy terhesek: ezt a terhességi tesztek ma már 2 hét után képesek kimutatni nagyon pontosan a vizeletből. Ettől az időszaktól kezdve pedig naplót vezettek a várandós anyukák arról, hogy melyik napokon szenvedtek a terhességi rosszulléttől.

A terhességet megkezdő 797 nőből 188-an elvesztették magzatukat, ám ez érdekes tényeket vetett fel. Azok a nők, akik terhességük elejétől a nyolcadik hétig tartó időszakban szenvedtek hányingertől, 50 százalékkal kisebb eséllyel vetéltek el, mint azok, akik semmilyen tünetet nem produkáltak. Azok a nők pedig, akik hányingert is tapasztaltak és néhányszor hánytak is a 8. hét végéig, 75 százalékkal kevesebbszer vetéltek el, áll tanulmányban. A kutatók azonban nem csak a rosszullétet vették górcső alá ebben a kutatásban: az édesanyák életmódját és az esetlegesen megjelenő kromoszóma rendellenességeket is diagnosztizálták.

A kutató azonban kiemelte, hogy a csoport, amelyen a felmérést végezték, korábban már legalább egy vetélést átélt nőkből állt és a programba kerülés idején már mindannyian várandósak voltak, ami azt feltételezi, hogy azoknál a nőknél, akik csak tervezik a terhességet, más lesz az arány. Ráadásul azt is fontos elmondani, hogy az anyukák önbevallása alapján történt ez az egész, így az adatok nem biztos, hogy teljesen helytállóak.

Persze ezek a tényezők egyáltalán nem változtatnak azon a tényen, hogy ha valaki rosszul van a terhessége elején, sokkal kisebb esélye van a vetélésre. A pontos biológiai okot azonban még nem tudjuk, de nagyon valószínű, hogy nemsokára fény derül erre is.

Ezen a ponton persze több erre irányuló kutatásra lesz szükség: meg kell tudnunk mivel védhetnénk meg azoknak a nőknek a magzatait, akik nincsenek rosszul a terhesség kezdetén és csökkentenünk kell valahogyan tudni a reggeli rosszulléttől szenvedő anyák panaszait is.

Az első hetekben fejlődik leggyorsabban az embrió, ekkor kell a leginkább megőrizni egészségét. A terhesség tervezésekor már mindenképp fontos a terhesvitaminok szedése.

Ha kérdésetek van, írjatok nekünk a Facebookon, vagy kommentárban!

Borítókép forrása: wholeparent.com

Hozzászólások