A pikkelysömör tünetei, okai, kezelése

A pikkelysömör tünetei, okai, kezelése

Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör egy általános bőrbetegség, ami a bőr életciklusát, szaruképző tulajdonságát befolyásolja. A bőr sejtjei hamarabb jutnak el az alsó rétegekből a felső rétegekbe, és a bőr így hámlóvá, pikelyessé, vörössé válik. A betegség krónikus, tehát van amikor a tünetei elmúlnak, de bármikor újra megjelenhetnek. Mindkét nemet ugyanúgy érinti, általában 20-30 éves kor között szokott megjelenni, de van amikor kisgyermekek és csecsemők is érintettek.

pikkelysömör
A pikkelysömör elég kiterjedt is tud lenni
Forrás: gyogyhirek.hu

A pikkelysömör nem fertőző, egymástól elkapni nem lehet, ugyanis a betegséget immunulógiai gyulladás okozza. Sokszor társul mellé ízületi gyulladás is. A pikkelysömör nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető, így a tünetek hamar elmúlnak.

A pikkelysömör tünetei

A pikkelysömör tünetei leginkább azokon a testrészeken szoktak jelentkezni, amik erős irritációnak vagy külső behatásnak vannak kitéve. Ilyenek a végtagok, a könyök, a térd, a mellek, a fejbőr, a combhajlat, az összefekvő bőrfelületek. Súlyos esetben a talp, a tenyér, és az arc is érintett lehet.

 

A betegségre jellemző elváltozások:

Pikkelyek

Viaszfehér, pikkelyekre hasonlító felrakódások, amik általában szárazak és nem nedvedzenek, nem fekélyesednek és nem fertőződnek el.

Csomók

A betegség egy másik formájában az egész testen 1-2 mm átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő, élénkpiros csomók jelennek meg, amik egy idő után eredeti méretük duplájára növekednek.

Gyerekkori formájában ez a legismertebb és a leggyakoribb tünete a pikkelysömörnek. A pikkelyek helyén átmeneti pigmenthiány alakulhat ki.

Körmök

A pikkelysömör tünetei sokszor a körmökön is tetten érhetőek. Néha a körmön tűszúrásnyi pontokat, pici gödröcskéket lehet észrevenni. Máskor a körömgombához hasonló felrakódások jelennek meg a körömlemez alatt, ami ugyanúgy a betegség egyik tünete lehet.

köröm
A körmön található apró gödröcskék is a pikkelysömör tünete
Forrás: femina.hu

A tüneteket a külső, környezeti hatások is befolyásolják, például a stressz hatására rosszabbodni szoktak. A nők menstruációs időszaka szintén negatívan befolyásolja a tünetek erősségét.

A pikkelysömör okai

Genetikai hajlam

 

A betegség kialakulásának pontos okai ma még ismeretlenek, de az biztos, hogy a kialakulásának egyik faktora az öröklött hajlam. A családokban halmozódhat a pikkelysömörre való hajlam, amennyiben mindkét szülő a betegségben szenved, akkor a gyermeknél 65-70 %-os a betegség kialakulásának esélye.

Külső kiváltó okok

Sokszor előfordul olyan, hogy valaki magában hordozza a betegségre való hajlamot, de a megjelenéséhez egy külső hatásnak, ún. provokációnak kell történnie. Ilyen lehet egy sérülés, egy rovarcsípés, tetoválás, stb. A különböző bakteriális vagy gombás bőrfertőzések, illetve a bőr egyéb gyulladásainak (pl ekcéma) hatására is kialakulhat a pikkelysömör.

Belső okok

A fent említett provokációk belülről is érkezhetnek. Ide tartozik a cukorbetegség, a belső szervi daganatok, a heveny májbetegségek, illetve a szervezetben megtalálható idült gyulladások. Sokszor a pikkelysömör kialakulása hívja fel a figyelmet egy megbújó, addig diagnosztizálatlan betegségre.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek is kiválthatják a pikkelysömör kialakulását. Ilyen gyógyszerek a béta-blokkolók, a lítiumot tartalmazó gyógyszerek, a nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, illetve néhány mesterséges malária elleni szer.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás bizonyítottan megnöveli a pikkelysömör kialakulásának esélyét!

Dohányzás

A dohányzás nemcsak a betegség kialakulásának esélyét növeli, hanem a tünetek súlyosságát is!

A pikkelysömör típusai

Plakkos pikkelysömör

A betegség leggyakoribb fajtája. A bőrön vörös, ezüstösen hámló, száraz, kiemelkedő plakkok vannak, melyek viszketnek vagy égő érzéssel járnak. A testen bárhol megjelenhetnek, akár még a szájüregben és a nemi szerveken is.

Guttalt pikkelysömör

Általában a 30 évnél fiatalabb betegek szoktak ebben szenvedni. A plakkok itt testszerte szét vannak szóródva, vörösek és hámlanak. A tünetek sokszor önmagukban is elmúlnak, és valamilyen bakteriális fertőzés okozza.

 

Inverz pikkelysömör

Túlsúlyos pácienseken szokott általában előfordulni, a tünetek az ízületi hajlatokban, a bőrredőkben és a hónaljban jelennek meg. Az izzadás és a súrlódás váltja ki a tüneteket.

Pustulosusos pikkelysömör

Szerencsére nem annyira gyakori forma. A tünetek itt nagyon gyorsan megjelennek és a vörös plakkok megjelenése után már pár órával gennyes, pattanásszerű elváltozások jelennek meg. A tünetek átterjedhetnek a tenyérre, talpra, arcra. Láz, hidegrázás és kimerültség is kíséri a tüneteket.

Erythrodermás pikkelysömör

A betegség legritkább fajtája. Tünete az egész testen megjelenő, vörös, hámló plakkok megjelenése. A napozás, kortikoszteroidok, gyógyszerek okozhatják megjelenését.

Ízületi gyulladással járó pikkelysömör

A bőr tünetein kívül nagyon erős ízületi fájdalmak jelentkeznek, illetve a körmökön is deformitásokat lehet észrevenni. A betegség bármelyik ízületet érintheti és súlyosan károsíthatja azt.

A pikkelysömör kezelése

Helyi kezelés

A pikkelysömör kezelésének egyik módja a tünetek helyi kezelése. Ezeket enyhe és közepesen erős tünetek esetén szokták alkalmazni:

Szteroidok: A plakkokra alkalmazhatóak, csökkentik a gyulladást. Lassítják a sejtek életciklusát, gátolják az immunrendszert.

Hámlasztók: A plakkok eltűnését különböző, bőrgyógyász által felírt hámlasztókkal is el lehet érni. Ilyenek például: a 10% karbamidos, 5-10%-os szaliciles kenőcsök vagy a sós fürdők.

A-, és D-vitamin analógok: Az A-vitamin analógjai normalizálják a sejtnövekedést, a D-vitamin analógok pedig a sejtek káros növekedését gátolják.

Fényterápia: A természetes fény hatására lelassul a hámsejtek életciklusa, csökken a gyulladás és a hámlás. A napi kis mennyiségű napfény javíthat a pikkelysömör tünetein, de túlzásba vitt napozás hatására romolhatnak a tünetek. Mesterséges fényt is lehet használni, az UVA és az UVB fényterápia is nagyon hatásos kezelési módja a pikkelysömörnek. A kezelés hatásának növelésére egy speciális fényérzékeny szerrel is bekenik az érintett bőrfelületet. Ezt fotokemoterápianak (PUVA) nevezik

Gyógyszeres belső kezelés

 

Amennyiben a tünetek túlságosan súlyosak lennének, abban az esetben szóba kerülhet a gyógyszeres kezelés is. Nagyon hatásosak az A-vitamin származékai: a retinoidok, amik a szarusodást állítják helyre. Ízületi panaszok esetében szóba jöhetnek a citosztatikus (methotrexat, cyclosporin hatóanyagú stb.) kezelések.

Életmódbeli tanácsok

Fürdés: A mindennapos fürdés segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, megnyugtatja az irritált, gyulladt bőrt. A fürdővízbe olajokat, illetve Holt-tengeri sót érdemes rakni.

Testápolás: A fürdés után a bőrt magas zsírtartalmú krémmel érdemes bekenni.

Dunsztolás: A beteg bőrfelületre a gyógyhatású krémet fel kell venni, majd pedig egy műanyag fóliával körbetekerni. A pórusok kitágulnak, és a krém a mélyebb bőrszövetekbe is el tud jutni.

A pikkelysömör következményei

Az elvakart sebek nagyon könyen felül tudnak fertőződni, illetve a plakkok megvastagodnak. Ezen kívül a pikkelysömör súlyosabb esetben ízületi gyulladásokat, depresssziót, folyadékvesztést illetve az ionháztartás felborulását tudja okozni.

 

Borítókép forrása: borgyogyulas.com

Hozzászólások