A pajzsmirigy alulműködés tünetei, kezelése, okai

A pajzsmirigy alulműködés tünetei, kezelése, okai

A hypothyreosis, ismertebb nevén pajzsmirigy alulműködés egy gyakori betegség, amelynek során a pajzsmirigy (glandula thyroidea) nem termel elegendő hormont. 

A pajzsmirigy alulműködés okai

Amennyiben a pajzsmirigy nem állít elő megfelelő mennyiségű hormont, a szervezet egyébként alapvető és létfontosságú reakciói is sérülhetnek. A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú szerv, amely a gége előtt helyezkedik el. Alapvetően kétféle hormon termeléséért felelős, ezek a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4). Ezek a hormonok általános hatásúak, a test egészére hatnak. Fokozzák a mitokondriumok működését (növelik az energiatermelési hatékonyságot a szervezetben), és bizonyos fehérjék szintézisét is serkentik. Nélkülözhetetlenek a normális egyedfejlődéshez, különösen az idegrendszer kialakulása során. A tiroxinhiány súlyos szellemi-testi visszamaradottsághoz, törpenövéshez vezethet, amennyiben fiatal korban áll fenn. Pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, amennyiben a felvett táplálék jódban szegény, ilyenkor endémikus golyva (a pajzsmirigy kóros megnagyobbodása) is kialakulhat.

1. Autoimmun betegségek

A Hashimoto-betegség egy autoimmun kórkép, a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladását jelenti, amely végeredményben a hormontermelő szerv pusztulásához vezet. Az immunrendszer ebben az esetben saját sejtjei ismeri fel potenciálisan veszélyes anyagként, így antitesttermelésbe kezd azok ellen. Ilyen esetekben a pajzsmirigy sejtjei is pusztulhatnak. Két formája van a Hashimoto-kórnak:

 • Hashimoto-thyreoiditis, amely a pajzsmirigy megnagyobbodásával jelentkezik.
 • az Ord-thyreoiditis, amely a pajzsmirigy elsorvadásával jár, Európában általában ez az elterjedtebb.

2. Pajzsmirigy túlműködés túl hatékony kezelése

Azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében túl sok pajzsmirigyhormon termelődik (hyperthyreosis), általában radioaktív jódos kezeléseket vetnek be vagy gyógyszereket adnak be annak érdekében, hogy a pajzsmirigy funkciói normalizálódjanak. Ennek következtében időlegesen kialakulhat pajzsmirigy alulműködés.

3. Pajzsmirigy eltávolítás

A pajzsmirigy nagy részének eltávolítására lehet szükség például pajzsmirigyrák esetén, amelynek következtében a szerv már nem tudja ellátni normál hormontermelő funkcióját. A pajzsmirigy eltávolításon átesett betegeknek külső forrásból kell bejuttatniuk a hormonokat egész további életükben. 

4. Sugárterápia

Más rákos kezelések során is érheti sugárzás a pajzsmirigyet, amelynek következtében szintén csökkenhet a hormontermelése.

5. Gyógyszerek

Sokféle gyógyszer vezethet pajzsmirigy-alulműködéshez, többek között ilyen a lítium is, amelyet különböző pszichiátriai kezelések során alkalmaznak. Az amiodarone szintén okozhat pajzsmirigy alulműködést.

6. Egyéb tényezők

 • Veleszületett pajzsmirigyhiány: nagyon ritkán, de előfordul, hogy a csecsemők nagyon fejletlen, vagy teljesen hiányzó pajzsmiriggyel születnek. Az újszülötteket Magyarországon szűrik erre a születés után a sarokból vett vérmintából. (Ilyenkor két másik anyagcsere-betegséget, a fenilketonúriát és a galaktozémiát is szűrik.)
 • Agyalapi zavarok: a hypothalamo-hipofízis rendszer hormonjai, kifejezetten a thyreoidea stimuláló hormon (TSH) hatnak a pajzsmirigy működésére, így amennyiben csökkent az előbb említett rendszer hormontermelése, a pajzsmirigyhormonokból is kevesebb fog termelődni. 
 • Terhességegyes nőknél a terhesség alatt alakul ki pajzsmirigy alulműködés (postpartum thyreoiditis). A pajzsmirigy alulműködés a terhesség során növeli az esélyt a vetélésekre, a koraszülésre és a preeclampsiára. A hormondeficiencia a fejlődésben lévő magzatra is negatív hatással lehet.
 • Jódhiány: a jód egy esszenciális ásványianyag, amelyet főleg tengeri állatokban, füvekben, illetve a jódozott sóban találunk. Amennyiben valaki ebből nem juttat be elegendő mennyiséget a szervezetébe, a pajzsmirigy hormontermelé visszaesik. A világ egyes részein a jódhiány sokkal gyakoribb, például japánban, ahol sok rizst fogyasztanak. A jódhiány általában megoldható jódozott konyhasó használatával. Túl sok jód bevitele azonban növeli a pajzsmirigy túlműködés kialakulásának kockázatát. 

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A pajzsmirigy alulműködés tünetei sokfélék lehetnek attól függően, hogy mekkora a hormonhiány. A tünetek ráadásul általában lassan jelennek meg, kialakulásukhoz akár több évre is szükség lehet. A pajzsmirigy alulműködés első tünetei általában a szédülés, a súlygyarapodás, tehát olyan általános tünetekkel jár, amelyek sokféle betegséget jelezhetnek, illetve akár csak az előrehaladott életkorral is járhatnak. Miután azonban az anyagcsere jelentősen lassul a hormonhiány következtében, egyre több tünetet észlelhetünk a következők közül:

 • Szédülés
 • Érzékenység a hidegre
 • Székrekedés
 • Száraz bőr
 • Súlygyarapodás
 • Puffadt arc
 • Rekedtség
 • Izomgyengeség
 • Magasabb koleszterinszint
 • Izom- és ízületi fájdalmak, feszülés
 • Nehéz menstruációs ciklusok, erős vérzés
 • Ritkuló haj
 • Alacsonyabb szívfrekvencia
 • Depresszió, hangulatingadozások,
 • Romló memória

Amennyiben a pajzsmirigy alulműködést nem kezelik, a tünetek egyre erősebbek és egyre több is jelenik meg belőlük. A folyamatos pajzsmirigy kezelés azonban a mirigy megnagyobbodásához is vezethet, ezt az állapotot golyvának nevezzük. Amennyiben a pajzsmirigy tartósan alulműködik, az anyagcsere lassul és jóval nagyobb eséllyel alakul ki depresszió is.

golyva
Pajzsmirigy megnagyobbodás: a golyva.
Forrás: http://blog.bauerbela.ro

A pajzsmirigy alulműködés súlyosabb, ám nagyon ritka típusa a mixödéma, ami egy életveszélyes állapot. A tünetei közé tartozik az alacsony vérnyomás, a lassabb légzés, a csökkent testhőmérséklet, az eszméletlen elvesztése, esetleg kóma. Egyes esetekben a mixödéma halálos is lehet.

A pajzsmirigy alulműködés diagnózisa

Érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben már jó ideje fáradtak vagyunk, illetve a pajzsmirigy alulműködés bármelyik általános tünetét produkáljuk: száraz a bőrünk, sápadtak vagyunk, duzzadt az arcunk, székrekedésünk van vagy rekedt a hangunk.

Akkor is mindenképp fel kell keresni időközönként az orvost, ha korábban pajzsmirigy eltávolító műtéten estünk át, vagy radioaktív terápiás kezelést kaptunk, esetleg pajzsmirigyre ható gyógyszereket szedtünk. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy bármilyen behatás ellenére akár több évig is eltarthat, hogy kialakuljon a pajzsmirigy alulműködés. 

Amennyiben valakinek magas a koleszterinszintje, szintén érdemes azt kivizsgáltatni, hogy ennek nem a helytelen pajzsmirigy működés-e az oka.

A pajzsmirigy alulműködés diagnózisát a vérből mért hormonszintek alapján állítják fel. A tiroxinon (T4) és a trijód-tironinon (T3) kívül meghatározzák a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjét is: klinikai hypothyreosis esetén a pajzsmirigyhormonok szintje csökkent, míg a TSH-é emelkedett. Az alacsony hormonszintek miatt a TSH sikertelenül próbálja serkenteni a pajzsmirigyet. A szubklinikus hypothyreosis esetén csak a TSH szintje emelkedett. 

Tiroxin (T4): normál értéke T4: 50-110 µg/l (64-142 nmol/l), fT4: 8-18 ng/l (10-23 pmol/l). Alacsony tiroxin-szint következtében a szervezet működése, anyagcseréje lassul, fáradékonyság, székrekedés, depresszió, gyengeség, vérszegénység alakulhat ki.
TSH: normál értéke 0,4-6 mIU/l. Az alacsony/ magas TSH-szint alapvetően nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.

A TSH érték egyénenként, életkor szerint, sőt napszakonként, évszakonként is eltéréseket mutathat, számos gyógyszer is befolyásolja az aktuális értéket.

Rizikócsoportok

 • 60 év feletti nők,
 • autoimmun betegségekben szenvedők (arthritis, lupus, krónikus gyulladás szindróma),
 • családi pajzsmirigybetegség halmozódás,
 • különböző rákos kezeléseken átesett betegek (főleg azok, akiket a nyaki, feji tájékon ért sugárzás),
 • a pajzsmirigy eltávolító műtéten (részleges vagy teljes) átesettek,
 • várandós kismamák, friss anyukák,
 • akiket radioaktív sugárzással kezeltek a pajzsmirigy elölése céljából, 
 • pajzsmirigyműködést csökkentő gyógyszereket szedők.

A pajzsmirigy alulműködés kezelése

A pajzsmirigy alulműködést leggyakrabban hormonpótlással kezelik. A tiroxin tabletta formájában szedhető, napi mennyisége abszolút emberfüggő, általában 100-150 mg bevitelére van szükség, kezdőadagként azonban általában 25 mg-ot ajánlanak. A kezelés hatékonyságát a TSH szint alapján mérik. A tablettát legalább étkezés előtt fél órával, éhgyomorra kell bevenni, mivel ez befolyásolja a hormon felszívódását. A napi hormonmennyiséget érdemes két részre osztva szedni, reggel és délben, mivel az esti hormonbevitel hatással ehet az alvásra. 

Veleszületett pajzsmirigyzavar esetén a tiroxin mennyiségét a testsúly és az életkor függvényében szükséges megállapítani. Az első életévben az idegrendszer és a csontozat megfelelő fejlődése érdekében nagyobb adagokra van szükség.

myxödema kezelése komoly feladat, az intenzív osztályon végzik. A nagydózisú hormonpótlás vénásan vagy gyomorszondán keresztül történhet, de ezen kívül még a testhőmérséklet külső szabályozására és mellékvesekéreg-hormonok adására is szükség lehet.

A pajzsmirigy alulműködése nem gyógyítható, azonban megfelelő kezeléssel a beteg teljesen tünetmentessé tehető.

Diéta

Ezt együk pajzsmirigy alulműködés esetén!:

Halak

A halfogyasztás nagyon egészséges, mivel sok esszenciális zsírsavat (omega-3: EPA, DHA) találunk bennük, amelyek esszenciálisak a hormonszint kiegyensúlyozásához és a pajzsmirigy normális működéséhez. A legegyészségesebb halak a pisztráng, a makréla és a szardínia.

Kókuszolaj

A kókuszolajban sok közepes hosszúságú zsírsav található meg, amelyek hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, növelik a szervezet energiaszintjét és felveszik a harcot a fáradtsággal. A kókuszolajat könnyű megemészteni, jótékony hatással van a bélbaktériumokra és anitimikrobiális-, antibakteriális-, illetve antioxidáns hatása is van. A kókuszolaj javítja az immunrendszer ellenálló képességét, miközben hozzájárul a jobb agyi funkciókhoz, az állóképességet növeli, illetve stabilizálja a vércukorszintet is.

Tengeri alga

Az algákban sok jód található, így fogyasztásuk kifejezetten ajánlott a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára. Érdemes minél több félét kipróbálni, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő ízűt, illetve azért is, hogy szervezetünket minél több egészséges anyaggal töltsük fel, minél változatosabb forrásokból.

alulm
Ezeket az élelmiszereket érdemes fogyasztani pajzsmirigy alulműködés esetén
Forrás: draxe.com/ munkahet.hu

Probiotikus élelmiszerek

A probiotikumoknak sokféle pozitív hatását ismerjük, így érdemes belőlük minél többet fogyasztani. A legegyszerűbb a kefír, de ehetünk organikus kecskesajtokat, joghurtokat, kimchit, kombuchát, illetve ezer más módja van még a probiotikumok bevitelének. 

Csíráztatott magvak

A lenmag, a kender és a chia mag sok ALA-t tartalmaznak, azt az omega-3 zsírsavat, amelyre nagy szükség van a hormonszint kiegyensúlyozásához és a thyroid funkciók fenntartásához. Sok egészséges étel fogyasztásával megőrizhetjük egészségünket és testsúlyunkat is kordában tarthatjuk. 

Forrásvíz

Napi 1,5-2,5 liter tiszta víz elfogyasztása segít a szervezet hidratáltságának fenntartásában és véd a fáradtságtól és a kedélyingadozásoktól is. A megfelelő mennyiségű víz bevitelével elkerülhető a székrekedés és a cukor iránti vágyakozás is.

Magas rosttartalmú ételek

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők gyakran tapasztalnak emésztési nehézségeket, ezért érdemes legalább napi 30-40 gramm rostot bevinniük szervezetükbe. A rostok fogyasztása nemcsak az emésztőrendszer egészségéhez járul hozzá, de kiegyensúlyozza a vércukorszintet és a sóvárgást is csökkenti, mivel hosszú időre eltelít. A legjobb rostforrások a friss gyümölcsök, zöldségek, a lencse, a bab, illetve a különböző magvak. 

Hús és húsleves

A marhahús és csirkehús sok aminosavat, így prolint és glicint tartalmaz, amelyek segíthetnek helyreállítani a gyomor- és bélrendszer nyálkahártyáját és javíthatják a pajzsmirigy alulműködés tüneteit. A húslevesben sokféle fontos ásványianyagot találhatunk, amelyek segíthetnek bizonyos deficienciák leküzdésében, így a kalcium-, magnézium-, foszfor-, és szilícium szintet is normalizálják.

Ételek, amiket mit érdemes elkerülni a pajzsmirigy alulműködés kezelése során:

 • Káposztafélék: brokkoli, karfiol, káposzta, szója.
 • Csapvíz: a csapvízben általában sok a fluor, ami meggátolja a jód abszorpcióját.
 • Glutén: sok pajzsmirigyzavarral küzdő érzékeny a gluténre, vagy szenved cöliákiában, ezért érdemes ezt is kiiktatni étrendünkből.
 • Normál tejtermékek: a laktózra és a tejfehérjékre is sokat lehetnek érzékenyek, ez pedig gyakoribb gyulladásokhoz vezethet a szervezetben, amit a pajzsmirigy betegeknek is kerülniük kell.
 • Cukor: a cukor szintén növeli a gyulladások kialakulásának esélyét a szervezetben, illetve a nagy mennyiségű cukor bevitele felboríthatja a vércukorszintet és a bélflórának sem kedvez.  

Természetes gyógymódok

Étrendkiegészítők

Ashwagandha- napi 500 mg

Az Ashwagandha növény egy adaptogén, amely segíti a szervezet stresszre való válaszát, miközben segít kiegyensúlyozni a hormonszintet. A növény csökkenti a kortizol szintjét és kiegyensúlyozza a T4 szintjét is. A klinikai tesztek során a nyolc hétig tartó  Ashwagandha kezelés szignifikánsan növelte a betegeknél a pajzsmirigyhormonok szintjét, amely a tünetek javulásához is vezetett. 

Jód- napi 150-300 mikrogramm

A kutatások szerint már egy nagyon minimális, napi 250 mikrogrammos adag jód is elősegíti a pajzsmirigyhormonok termelődését. A jódban gazdag diéta szintén segíthet a betegség legyőzésében. A jódot azonban semmiképp nem szabad azoknak szednie, akik Hashimoto-kórban szenvednek, mivel a fokozott jódbevitel hozzájárulhat a pajzsmirigy túlműködéshez. 

Szelén- napi 200 mg

A legtöbb szelént tartalmazó szerv a pajzsmirigy. A szelénre nagy szükség van a trijód-tironin előállítása során. A szelén az autoimmun folyamatokat is gátolja. A Hashimoto-betegségben szenvedők és a terhes nők esetében a szelénnel való kezelés csökkenti az anti-tyroid antitestek szintjét és javítja a pajzsmirigy szöveteinek állapotát. A szelén segíthet kiegyensúlyozni a hormonszinteket és csökkentheti a pajzsmirigyzavarok kialakulását a terhesség során és a terhesség után. 

B-vitamin komplex

A tiamin, azaz B1-vitamin fontos szerepet tölt be az idegrendszer védelmében. Egyes kutatások szerint a tiamin szedése elősegíti a különböző autoimmun tünetegyüttesek legyőzését, például a krónikus fáradtság szindrómát is segít leküzdeni. Egy klinikai teszt során igazolták, hogy amennyiben a betegeket napi 600 mg tiaminnal kezelték, a fáradtság néhány nap alatt csökkent vagy teljesen meg is szűnt.

A B12-vitamin egy további fontos tápanyag, amely a központi idegrendszer egészségének, sejtjeinek fenntartásáért felel, illetve védi az idegeket védő mielinhüvelyeket is. További funkciója még, hogy a táplálékból származó energiát a test és az agy számára használható energiává konvertálja.

Halolaj- napi 1000 mg

A halakban található esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek az agy- és endokrin rendszer egészséges működéséhez. A DHA és EPA omega-3 zsírsavak segítenek kiegyensúlyozni a pajzsmirigy működését, illetve csökkentik az esélyt bizonyos tünetek és betegségek, így az idegesség, depresszió, magas koleszterinszint, az ízületi gyulladás, a cukorbetegség kialakulását is.

Probiotikumok

A probiotikumok segíthetnek fenntartani a gyomor-bélrendszer egészségét, és javítani a felszívás hatékonyságát, miközben csökkentik a gyulladásos tüneteket. A probiotikumok ezen kívül hozzájárulnak az immunrendszer egészségének fenntartásához, illetve visszaszorítják az olyan veszélyes baktériumok és vírusok elszaporodását, mint például a candida. A probiotikumok hozzájárulnak még a bőr egészségéhez, miközben javítják az étvágyat és szabályozzák a fogyást is.

Esszenciális olajok

Annak érdekében, hogy javítsunk a pajzsmirigy állapotán és csökkentsük az autoreaktív folyamatokat, érdemes néhány esszenciális olajat is bevetni a szigorú diéta mellé.

 • Három csepp tömjénolaj mellé adagoljunk 15 csepp citromfű olajat, és ugyanennyi szegfűszeg olajat. A keveréket masszírozzuk be a pajzsmirigy feletti bőrbe. 
 • A láb reflexológiás pontjaiba mérséklése érdekében érdemes geránium olajat, szegfűszeg olajat, mirhát és citromfű olajat cseppenteni a fürdővizünkbe.
 • A fáradtságot mérsékelheti a borsmenta olaj és egyes citrusolajok kombinációja (grapefruit, citrom) is.
 • A kellemesebb hangulat és stresszoldás érdekében használhatunk kamillát, tömjént és levendulaolajat, akár a szoba levegőjében párologtatva, akár a fürdővizünkbe csepegtetve.

Megelőzés

A pajzsmirigy alulműködés kialakulása nem megelőzhető a jelenlegi klinikai gyakorlat szerint, komollyá fajulása azonban különböző szűrővizsgálatokkal és hormonpótlással megelőzhető. A hormonok hosszútávú szedése teljesen normális életet biztosít a betegek számára.

Borítókép forrása: Daily Mail

Források:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/
hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284

https://draxe.com/hypothyroidism-diet-natural-treatment/

Hozzászólások