A napallergia tünetei, kezelése és okai

A napallergia tünetei, kezelése és okai

A napallergia kifejezést egy betegségcsoportra használjuk. Fontos tehát, hogy megkülönböztessük a három fő típusát, mivel a napallergia mögött nem kizárólag a napsugárzás állhat!

A napallergia általános tünetei

sunallergy
A napallergia jellemző tünete a viszkető csalánkiütés
Forrás: philipcaruso-story.com

A napallergiás reakciók legjellemzőbb tünete az, hogy a beteg ruhával nem fedett bőrfelületén piros, viszkető csalánkiütések jelennek meg napfénnyel való érintkezés után, jellemzően 24 órán belül. A kiütés azonban olyan helyeken is megjelenhet, amelyeket közvetlenül nem ért a nap. A csalánkiütés nagysága és súlyossága függ attól, hogy mennyi ideig és milyen intenzíven érte a fény a bőrfelületet, illetve attól is, hogy milyen hullámhosszú fény váltotta ki a tüneteket. Vannak olyan extrémen érzékeny emberek is, akik már a villanykörtékből származó UV-sugárzástól is csalánkiütést kapnak, illetve olyanok is, akiknél az ablaküvegen át beszűrődő fénytől is jelentkeznek a betegség tünetei.

A napallergiával nem egyszerű együttélni, mivel a napfénnyel való találkozás után pár perccel beindulnak a bőrreakciók, így a viszketés és a bőrpír is megjelenik, de hólyagok, vagy akár barna pigmentszaporulatok, szeplő is kialakulhatnak a bőrön.

szeplo
A napallergia tünetei képekben: pigmentszaporulat az arcon
Forrás: thisinsider.com

Kezelési módok

Gyógyszeres kezelés

A napallergiák leggyakoribb kezelési módja a gyógyszeres antihisztamin kezelés, amely kordában tartja az allergiás reakciók hevességét. Az antihisztaminok általános allergia elleni gyógyszerek: a Claritine, a Cetirizin, a Revicet, a Zyrtec, illetve a Loratadin és a Xyzal. Mivel hatóanyaguk általában nagyon hasonló, vagy ugyanaz, szinte mindegy, melyik terméket választjuk. A kortizon napallergia elleni krém formájában segíthet a viszkető bőrpanaszok megszűntetésében. A patikákban mindkét hatóanyag elérhető vény nélkül is, érdeklődjünk gyógyszerészünknél, melyiket érdemes választani! 

Az Omalizumab (Xolair) néven regisztrált készítmény, amely oltás és por formájában is kapható, gátolja a szervezet által termelt, immunglobulin E-nek (IgE) nevezett fehérjét, amely fontos szerepet játszik az allergiás eredetű asztma és a krónikus spontán csalánkiütés előidézésében. A vakcina 2014 óta érhető el Európában és Amerikában, többféle allergiás reakcióra alkalmazzák hosszú távon, nagy sikerrel. A napallergiás reakciók enyhítésére 2-4 hetente szükséges a beadása. Az OEP nem támogatja a készítményeket, így áruk meglehetősen borsos.

Természetes gyógymódok, kezelés házilag

Alkalmazzunk körömvirág krémet vagy aloe verát, amennyiben nem gyógyszerrel, hanem természetes úton szeretnénk kezelni a kiütéseket! Fototerápiával növelhető a szervezet tűrőképessége a fénnyel szemben: tavasszal kezdetben csak pár percet töltsünk a napon, majd növeljük lassan a napozással töltött időt! D-vitaminra, amelyet természetes módon a napsugárzásból nyerünk, mindenkinek szüksége van! 

Sokan gondolják úgy, hogy a kalcium hatékony lehet az allergiás kezelések során, de az utóbbi években bebizonyosodott, hogy ez a hatóanyag teljesen haszontalan ilyen típusú kezelésre! 

A napallergia típusai

1. Polimorf fénydermatózis 

feny
A napallergia legtöbb típusa a mellkason vagy a nyakon jelentkezik
Forrás: Natural Health News

A polimorf fénydermatózis (PLE) a napallergiás tünetek 90 százalékát teszi ki, a legtöbben tehát emiatt szenvednek a kellemetlen, csalánkiütéses tünetektől, amelyeket szintén az ultraviola sugárzás vált ki. A tünetek a polimorf dermatózis esetén csak késleltetve jelennek meg, rendszerint a napozás utáni második napon. A tünetek általában elég változóak, az egyszerű viszkető érzéstől és bőrpírtól kezdve, a súlyosan felhólyagosodott bőrig, bármilyen panaszok előfordulhatnak. Milyenségük attól is függ, hogy a beteg mennyi időt töltött a napon.

Két altípusát különböztetjük meg:

  • A első, fiatalkori változatnál a csecsemők, gyermekek, főleg a fiúk füle hajlamos a napallergiás reakciókra, ezért a gyermekek fejét érdemes védeni a fény ellen!
  • A második típusban általában a kamasz lányok érintettek, akiknél a hosszú, órákon át tartó napozás váltja ki a tüneteket. Amennyiben valakinél egyszer már jelentkeztek a panaszok, akkor azok minden évben újra jelentkezni fognak onnantól kezdve.

A napallergiások többségénél az első tavaszi napsütéses napon jelentkeznek a tünetek, amelyek akár apró pigmentfoltokként, szeplőkként is megjelenhetnek. Ezek az őszi-téli időszakban, amikor az UV-sugárzás nem olyan jelentős és jól fel is öltözünk az időjárás viszontagságai ellen, akár teljesen eltűnhetnek. Arról nem szabad azonban elfeledkezni, hogy a téli napsugarakat a hó visszaveri, így síeléskor vagy a téli túrázások idején is fontos odafigyelni a napallergiára azoknál, akik érzékenyek rá!

2. Mallorca-akné (Acne aestivalis)

acne
A Mallorca-acné főleg a fiatal nőknél jelentkező napallergia 
Forrás: Huidarts

A Mallorca-akné a napallergiás tünetek 5 százalékáért tehető felelőssé. Általában a zsíros bőrű, 25-40 közötti nőket érinti, akik fiatal korban gyakran szenvedtek aknéktól és valamilyen zsíros-olajos napvédő krémet használnak. Ebben az esetben a bőrben termelődő szabadgyökök és a napvédő krém összetevői, leggyakrabban az állagjavító szerek lépnek reakcióba az UV-sugarakkal és okoznak gyulladást a mellkason, a nyaktájékon és a vállakon található szőrtüszőkben.

Amennyiben tudjuk magunkról, hogy zsíros bőrtípussal rendelkezünk és hajlamosak vagyunk aknék kialakulására, érdemes napozógéleket alkalmazni, amelyek magas UV-A védelmet ígérnek, így megelőzhetjük az aknék kialakulását. A napozás előtti hetekben szintén érdemes kerülni a zsíros krémek használatát!

3. Solar urticaria

solarurt
A napallergia kialakulásához egyes kémiai anyagok is hozzájárulhatnak
Forrás: Lybrate

A napallergia egyik ritka, a fizikai csalánkiütések kategóriájába tartozó típusa a Solaris urticaria, amit általános fotoallergiás reakcióként is szoktak jellemezni egyes esetekben. A Solar urticaria kialakulásához nem csak a napfény, de egyéb tényezők is hozzájárulhatnak.

Fájdalmas csomók a bőr alatt: Erythema

A fényallergiák általános tünetein kívül, mint a viszkető, kivörösödő, hólyagos bőr, a Solar urticaria esetében erythema is kialakulhat: ezt a hajszálerek, leginkább a vénák heveny gyulladása okozza, amely fájdalmas csomókat eredményez a bőr alatt. Az erythema általában magától felszívódik, de szteroid tartalmú készítményekkel gyorsíthatjuk a gyógyulást

erythema
Az erythema fájdalmas, lassan gyógyuló, bőr alatti csomókat eredményez
Forrás: ep.bmj.com

Ödéma

Ritka esetekben a tünetegyüttes velejárója lehet az ödéma megjelenése is, amelyet az artériás-vénás kapillárisok nem megfelelő átjárhatósága vált ki. Ennek következtében az erekből a szövetbe folyadék lép ki, ami fejfájást, hányingert, rossz közérzetet is eredményezhet, a beteg pulzusszám növekedést is tapasztalhat. Nagyon ritka esetben agyvérzés vagy szívinfarktus is kialakulhat. Amennyiben nagyon erős allergiás reakció jelentkezik, a beteg anafilaxiás sokkot (allergiás reakciók következtében kialakuló életveszélyes állapot) is kaphat. (Ez egyébként bármilyen túlérzékenységi reakciónál előfordulhat.)

oedema
Az ödéma kialakulása a napallergia egyik legkomolyabb tünete lehet
Forrás: Bridge to Health Toowoomba

A napallergia egyes források szerint kapcsolatba hozható az Eritropoetikus protoporfíria nevű, szintén fényérézékenység okozó anyagcsere-betegséggel is.

A napallergia oka

A napallergia egy immunglobulin-E által közvetített hiperérzékenységi reakció, amelyet a Napból érkező elektromágneses sugárzás vált ki, ebből is leginkább a 290-760 nm-es hullámhossz. Tehát az UV-A, az UV-B, illetve a látható fény is egyaránt veszélyt jelent a betegekre.

  • Egyes típusú túlérzékenységi reakcióról beszélünk, amelyet nagy valószínűséggel egy antigén vált ki, amely a napfény hatására válik aktívvá. Ezt az anyagot a mai napig nem sikerült még izolálni az emberi szervezetből.
  • Másodlagos napallergiás reakciókról akkor beszélhetünk, ha a beteg valamilyen kémiai anyaggal kerül kontaktusba: például egyes parfüm összetevőkkel, kátránnyal, szurokkal vagy valamilyen festékkel. Napallergiás tüneteket okozhat az is, ha petrezselyemmel, citrusfélékkel, vagy fügefa nedvével kerülünk fizikai kapcsolatba. Az előbb felsorolt anyagok fokozhatják a fényérzékenységet: a velük való találkozás és a napsugárzás együttes hatása szükséges ahhoz, hogy kiváltsák a betegség tüneteit az arra érzékeny személyeknél.
  • Egyes betegeknél a  tetracycline nevű anbiotikum okoz napallergiát, de bizonyos fogamzásgátlók is kiválthatnak ilyen tüneteket.

A napallergiának lelki oka is lehet, mivel a fokozott stresszhelyzetek legyengítik az immunrendszert is, így csökken a szervezet védekezőképessége a külső tényezők ellen, így az allergiás reakciók kialakulása is nagyobb valószínűséggel következik be.

A napallergiák megelőzhetőek!

Mindenképp érdemes betartani az alapvető napozási szabályokat, miszerint: délelőtt 11-től délután 4-ig ne menjünk tűző napra és az árnyékban is kenjük be magunkat! A fák levelei is átengedik az UV-sugárzás nagyobb részét, így a lombok alatt sincsenek biztonságban azok, akik napallergiával küzdenek. Mindenképp használjunk a bőrtípusunkhoz illő naptejet, lehetőleg minél magasabb fényvédő faktorral. Figyeljünk rá, hogy UV-A, illetve UV-B ellen is védjen a naptejünk! A napozás előtt legalább 15 perccel kenjük be az egész testünket a megfelelő naptejjel, kifejezetten figyelve az arcra és a dekoltázsra, illetve nyakra és a vállra, ahol leginkább érzékenyek vagyunk a leégésre!  

A szervezetünket nem csak kívülről, de belülről is fel kell készíteni a napozásra, amihez bő folyadékbevitel szükséges, a napozás alatt növeljük tehát a vízbevitelt! A napozáshoz szintén ajánlott a megfelelő antioxidáns bevitel, így érdemes ilyenkor sok répát, szőlőt és paradicsomot enni, illetve ezen kívül E-vitamint is nagy mennyiségben juttatni a szervezetbe. Ezzel hozzájárulunk a csodás barna szín hosszú távú megőrzéséhez, illetve óvhatjuk nem csak bőrünk, de hajunk és körmeink egészségét is.

Csecsemők és babák

A csecsemőket 3 hónapos koruk előtt semmiképp ne vigyük napra! Bőrük ebben az életszakaszban még olyan vékony, hogy akár pár perc alatt is komoly égési sérüléseket szenvedhetnek. Amint azonban elmúltak 3 hónaposak és meleg, napos idő van, kezdjük el őket szoktatni a napsugarakhoz! Az első nap vigyük ki őket egy percre a napra, ha lehetséges, csak pelenkában, majd minden nap tartózkodjunk egy perccel tovább a napon velük! Ezt a programot a kora délelőtti órákra érdemes betervezni, mivel ilyenkor az UV-A sugárzás nem olyan magas. 15-20 percnél azonban nem ajánlott tovább napoztatni a gyermeket! Ezzel a módszerrel a babák bőre hosszú távon képes alkalmazkodni a napsugárzáshoz, így radikálisan csökkenthető a napallergia kialakulási esélye! Az árnyékban is vigyázzunk kisbabánk bőrére, a napvédők használata, illetve lenge öltözet ilyenkor is ajánlott! 

Hasznos információk

A napallergiától a szőke, fehérbőrű emberek nagyjából 20 százaléka szenved, de a túlérzékenység előfordulhat bármely bőrtípus esetében. A nők esetében azonban gyakrabban tapasztalhatóak a tünetek, amit valószínűleg annak tudhatunk be, hogy ők többet napoznak. A betegség kialakulásának hátterében örökletes tényezők, így a bőrszín, a bőr pigmentációja, a szeplők és anyajegyek száma is állhatnak. Azokban a családokban, ahol korábban volt napallergiás, 20 százalékkal gyakrabban regisztrálják a tüneteket. A betegség jelei általában 30 éves kor alatt jelentkeznek, később már nagyon kevés esély van a kialakulásukra.

Borítókép forrása: The Weather Channel

Források: 

http://www.sciencedirect.com/topics/
medicine-and-dentistry/solar-urticaria

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_urticaria

http://dermatologyforyou.com/
conditions/acne_aestivalis.html

Hozzászólások