A mobiltelefonok káros hatásai az egészségre és a gyerekekre

A mobiltelefonok káros hatásai az egészségre és a gyerekekre

Egy pár évtized alatt a mobileszközök teljesen átvették az irányítást az életünk felett. Ma már szinte senki nem hord magánál például papír alapú térképeket, hiszen a mobilunkat használjuk még navigálásra is. Taxit is ezen hívunk, ételt is így rendelünk, sőt a munkánk részeként is gyakran használjuk a mobilunkat. Érdemes azonban néhány alapszabályt betartani, hogy egészségünket is megőrizzük a sok telefonálás közben!

Biztonságosak-e a mobiltelefonok?

A mobilokat még nem használjuk olyan régen, hogy igazán átfogó felmérést lehessen készíteni arról, hogy hosszútávú használatuk milyen káros hatással jár a szervezetünkre, néhány negatív hatást azonban már sikerült azonosítani. A kutatásokhoz, a longitudinális vizsgálatok elvégzéséhez még több idő kell, ezért azt javasoljuk, hogy használjuk óvatosan a mobiljainkat annak érdekében, hogy minimalizálhassuk az esetleges betegségek kialakulásának kockázatát. Milyen lehetséges megbetegedéseket okozhat a készülékek használata és miért?  

Amikor mobiltelefonon beszélünk, elektromágneses rádióhullámok közvetítik az információt telefonunk és a legközelebbi antenna között.  A telefonunk által kibocsátott sugárzás körülbelül 60 százaléka pedig a fejünket éri. A telefont ráadásul a fülünkhöz tartjuk, ahol a koponyánk nem védi az agyunkat, így a sugárzás mértéke még inkább fokozódik. Telefonálás közben a mobilhoz közeli agyterületek anyagcseréje fokozódik, a fül gyakran felmelegszik. 

A mobiltelefonokat az Egészségügyi Világszervezet a 2b kategóriába sorolja 2011 óta, amely „potenciális emberi karcinogént” jelent, miszerint a mobilok akár rosszindulatú daganatok kialakulását, a rákos folyamatok beindulását idézhetik elő a szervezetben. Az egyes mobiltelefon modellek különböző mennyiségű sugárzást bocsájtanak ki, ennek a hatását az emberi szervezetre a SAR- fajlagos elnyelési tényező adja meg. A különböző modellek között sokszoros különbségek lehetnek: készülékünk viszont annál biztonságosabb, minél kisebb a rá vonatkozó SAR-érték. A svéd Lund University kutatói patkánykísérleteiből kiderült, hogy a mobiltelefonok által kibocsájtott sugárzásnak kitett állatok agyában károsodtak az idegsejtek és a károsodás mértéke egyenesen arányos volt a telefon SAR értékével, vagyis a besugárzás erősségével.

A finn Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (RNSA) kutatásai arra mutattak rá, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott, nem-ionizáló sugárzás az emberi sejtekben olyan reakciót idéz elő, amely normál esetben csak akkor fordul elő, ha a sejtek valamilyen károsodást szenvednek.

 

Tudományos tények bizonyítják, hogy mobiljaink káros hatással vannak az egészségünkre, a sugárzás által okozott leggyakoribb tünetek:

 • a fáradékonyság,
 • a fülzúgás,
 • a fejfájás,
 • a koncentrációs és tanulási nehézségek,
 • a DNS károsodásának lehetősége,
 • a rákos folyamatok és a neurológiai betegségek kockázatának növekedése.

Agydaganatok

Dr. George Carlo, a Safe Wireless Initiative alapítója már 2001-ben felhívta arra a figyelmet, hogy a rádióhullámok hatására bizonyos betegségek (a rák, a figyelemhiányos rendellenesség, az autizmus, az Alzheimer- és a Parkinson-kór ) kialakulásának kockázata növekszik. Svéd kutatók arra mutattak rá, hogy azoknál, akik már 25 éve használják mobiltelefonjukat, háromszor gyakrabban diagnosztizálnak gliomát, ami az agydaganatok egyik kezelhetetlen változata. A mobiltelefonok használata hosszútávon 50 százalékkal növeli a fültőmirigyrák és az akusztikus neuroma kialakulásának kockázatát is.

Az orvosi irodalom több helyen kitér arra is, hogy a mobiltelefonok serdülőkortó való használata négy-ötszörösére növeli az agydaganatok kialakulásának esélyét az élet során. Egyes kutatások szerint tízévnyi mobiltelefon használat a duplájára növeli az agydaganatok kialakulásának esélyét.

Pajzsmirigy-zavarok

Az Oman Medical Journalben publikált kutatás szerint azoknál a diákoknál, akik viszonylag sokat telefonáltak, a Thyreoidea-stimuláló hormon (TSH) gyakran változott. A TSH-szint általában magas volt, míg a pajzsmirigyben termelt tiroxin (T4) szintje általában alacsonynak bizonyult. Ez talán nem tűnik nagydolognak, azonban fontos tudni, hogy bármilyen kis hormonális változás kihathat az agyi funkciókra, így a tanulást is befolyásolhatja. 

Az International Radiation Biology 2016-os kutatása semmilyen összefüggést nem talált a mobiltelefonok által kibocsájtott elektromágneses sugárzás és a pajzsmirigyrák kialakulása között.

Alvászavarok

Több kutatás során rámutattak már arra, hogy a hálószobában tartott mobilok negatívan hatnak az alvásminőségünkre, így másnap kevésbé kipihenten ébredünk. A mobiltelefonok képernyőinek kék fénye a retinában található fényérzékeny sejteket stimulálja, ahonnan az agyba továbbítódik az üzenet. Normális esetben ezek a fényérzékeny sejtek tudatják a testünkkel, hogy a nap melyik szakaszában tartunk, ezek szabályozzák az álmosságért felelős melatonin, illetve az ébrenlétért felelős kortizol nevű hormonok felszabadulását is az agyban. Minden mesterséges fény visszafogja a melatonin termelődését, ezért ajánlatos a telefonunkat a lefekvés előtt legalább 1,5 órával letenni és repülőgép módba kapcsolni vagy egy másik helyiségben elhelyezni. Ez sok alvászavarban szenvedőnek is segíthet, mivel már egy egészen rövid ideig tartó kékfény impulzus, például egy sms érkezése is megzavarhatja az alvást. Amennyiben erre felriadunk, ráadásul sokkal nehezebben alszunk utána vissza.Tízből négy okostelefon-tulajdonosa ráadásul arról számol be, hogy ha már felriad a telefonja jelzésére, már el is olvassa az üzenetet, ezután pedig már az üzenet körül kezdenek forogni a gondolatai,  így a nyugodt pihenésnek máris vége. 

 

Az alvást nemcsak a mobiltelefon fénye, hanem az általa kibocsátott rádióhullámok is megzavarhatják, ami szintén veszélybe sodorja a cirkadián ritmust, amely az emberi szervezet napi ritmusát, az alvás és az ébrenlét váltakozását szabályozza hormonok segítségével. Ha az egyensúly felborul, az az alvás minőségét rontja, ami könnyen alvászavar kialakulásához vezethet. A kellemes, pihentető alvás érdekében ezeket a tippeket érdemes betartani.

A fogamzóképesség csökkenése

A mobiltelefonok által kibocsájtott elektromágneses sugárzás főleg a férfiak fertilitását veszélyezteti, mivel azok a hímivarsejtek, amelyeket sugárzás ért, háromszor gyorsabban pusztulnak el és háromszor gyakrabban hibásodik meg a mitokondriális DNS-ük, mint azoké, amelyeket nem ért ilyen behatás. Ez pedig nem tesz kifejezetten jót a férfi egészségnek és termékenységnek. Azoknál a férfiaknál, akik naponta egy óránál többet beszélnek mobilkészülékükön, kétszeresére nőhet a spermaszám terméketlenséggel fenyegető csökkenésének kockázata. Az összefüggést a haifai Carmel egészségügyi központ és a haifai Műszaki Egyetem kutatói vizsgálták, eredményeiket a Reproductive BioMedicine online szaklapban tették közzé. A nyugati társadalmakban élő férfiak spermájának minősége folyamatosan romlik, a becslések szerint a párok termékenységi gondjai negyven százalékát okozzák a spermaképzéssel kapcsolatos zavarok.

A mobiltelefonok hatása a gyermekekre

A mobiltelefonok által kibocsátott mikrohullámú sugárzás kiemelten veszélyes lehet a kisgyermekek és a még meg nem született magzatok idegrendszerére. A csecsemők és gyermekek koponyacsontja vékonyabb, agyszövetük pedig az agy relatíve kisebb méretéből adódóan jobban elnyeli a szóban forgó hullámokat a felnőttekéhez képest. A három éven aluli gyermekek a leginkább veszélyeztetettek, mert az ő idegrendszerük még alakulóban van. A gyermekek agya a hullámok kétszeresét nyeli el a felnőtt agyhoz képest, de a csontvelő esetében még ennél is rosszabb a helyzet: a gyerekcsontvelő tízszer annyi sugárzást fog fel.

 

A gyermekek agyára ráadásul a kék fény is nagyobb hatással van, így nem érdemes hagyni, hogy a gyermekek hosszú ideig bámulják a képernyőket: szakértők szerint két éves korig egyáltalán nem szabad hagyni, hogy gyermekeinket a különböző képernyőkről érkező kék fény érje. A kicsik agyát a túlzott hanghatások is befolyásolhatják, illetve stresszt válthatnak ki, így érdemes kerülni ezeket a behatásokat.

Az ausztráliai Murdoch Egyetem és Griffith Egyetem szakemberei nemrégiben azt vizsgálták, hogy az éjszakai mobilozás hogyan befolyásolja a diákok alvásminőségét, hangulatát, agresszióhajlamát és önbecsülését. A vizsgálat kezdetén a mobiltelefonnal rendelkező diákok nagyjából kétharmada mondta, hogy rendszeresen használja a telefonját lámpaoltás után. A vizsgálat végén ez az arány már 78 százalékra emelkedett. Az eredmények azt mutatták, hogy minél többet mobiloztak a késői órákban a kamaszok, annál nagyobb mértékben romlott az alvásminőségük.

Így védekezzünk a káros hatások ellen!

telcsi
A mobiltelefonok egészségkárosító hatása így minimalizálható
Forrás: draxe.com / munkahet.hu
 • Inkább írjunk sms-t ahelyett, hogy állandóan telefonáljunk, vagy használjuk a népszerű chatprogramokat!
 • Tartsuk a mobilunkat minél távolabb a fülünktől telefonálás közben, vagy használjunk kihangosítót!
 • Próbáljunk minél rövidebb ideig telefonálni.
 • Soha ne aludjunk mobiltelefonnal a közelünkben, vagy legalább tegyük éjszakára repülő üzemmódba a készüléket.
 • Ne hordjuk a testünkhöz erősítve a mobilunkat, pl a zsebünkben, az övünkön vagy bárhol máshol, inkább tartsuk a táskánkban azt.
 • Ne smsezzünk és telefonáljunk vezetés közben!
 • Amennyiben filmet szeretnénk nézni a mobilunkon, érdemes azt előbb letölteni, majd a készüléket repülőgép üzemmódra kapcsolni. 
 • Amennyiben lehetséges, ne telefonáljunk akkor, ha alacsony a térerőnk, mivel ilyenkor több sugárzást bocsájt ki a telefonunk.
 • Próbáljuk meg elkerülni a telefonálást kocsiból, liftből, buszról és villamosról, mivel a fémek leárnyékolják a térerőt, így ilyenkor szintén nagyobb mennyiségű sugárzást bocsájt ki a mobilunk.
 • Amikor betegek vagyunk, vagy fokozott szellemi teljesítményre törekszünk, próbáljuk minimalizáljuk a mobiltelefonnal való kapcsolattartást, és a készüléket tartsuk távol magunktól.
 • A gyermekek és a várandós anyák lehetőleg kerüljék az olyan helyeket, ahol fokozott a mobiltelefonok használata!
 • Tartsuk távol gyermekeinket a mobiltelefonoktól, főleg azt kerüljük el, hogy a szájukba vegyék azokat!
 

Borítókép forrása: The Telegraph

Források:

https://draxe.com/cell-phone-safety/

https://draxe.com/cell-phone-health/

http://www.timesofisrael.com/cellphones-may-
damage-male-fertility-israeli-study-finds/

Hozzászólások