Már lehetséges a makula degeneráció gyógyítása?

Már lehetséges a makula degeneráció gyógyítása?

A leggyakoribb vakságot kiváltó ok a Földön a hatvan év feletti lakosság körében az időskori makula degeneráció (macula degeneratio, szemfenéki meszesedés, AMD - age related macular degeneration). Jelenleg 11 ezer amerikai közül 10 ezernek van esélye az időskori betegség kialakulására. 2020-ra világszerte 196 millió felnőtt küzdhet majd ezzel a problémával, 2050-re pedig 288 millió beteget valószínűsítenek, amennyiben nem történik előrelépés a kezelési módok fejlesztésében.

A makula degeneráció következtében kialakuló látásvesztés azonban nem kizárólag az idősek betegsége, a dohányosok, a hiányosan táplálkozók, a diabéteszesek és azok, akik nem jutnak elég tápanyaghoz, illetve vitaminhoz napi szinten, szintén szenvedhetnek tőle, illetve nagyobb veszélyben is vannak. A makula degeneráció nemcsak teljes látásvesztést, de foltos látást, a színlátás zavarait és olvasási nehézségeket is okoz. A betegség valódi oka a mai napig ismeretlen. Családi halmozódás megfigyelhető a betegeknél, így valamilyen genetikai tényező fennállása is valószínűsíthető a betegséggel kapcsolatban.

Mi a makula degeneráció?

A makula degeneráció egy szembetegség, amely a retinán található sejtek egészségét (csapok és pálcikák) károsítja, ezáltal látászavarokat okoz. A macula (vagy sárgafolt) az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A betegek elsőre alapvetően tiszta és éles képeket látnak, ami pár másodperc elteltével azonban elmosódik és a betegség súlyosbodásával a kép eltorzulhat, megnőhet, felhőssé, sötétté vagy foltossá is válhat. 

A hatvan év feletti lakosságot gyakrabban érinti a betegség, így gyakran utalnak rá időskori makula degenerációként. A makula degenerációnak két fajtáját különböztetjük meg, a száraz és a nedves makula degenerációt. A száraz forma felelős a betegségek 90 százalékáért, a súlyos eseteket azonban inkább inkább a nedves forma okozza, amibe a száraz forma alakulhat át. A nedves típus azonban sokkal komolyabb és ez okozza a jelentős látásvesztést is.

Nedves és száraz makula degeneráció

 • Amikor a betegség komollyá válik, általában időskori makula degenerációról beszélhetünk, amit nedves makula degenerációnak is hívnak. Az előrehaladott betegség másik típusa a geográfiai atrófia, amelyet késői, száraz makul degenerációnak is neveznek
 • Amikor valakinek száraz makula degenerációja van, bizonyos anyagcseretermékek felgyülemlenek a retina alatt, és hegesedést okoznak, ami a látás megváltozását okozza. Ez a makula degeneráció gyakoribb formája, amelynek sorána  fényérzékelésért felelős sejtek lassan leépülnek, az éleslátás helyének "kikopása", atrophiája látható. A beteg lassú, folyamatos látásromlást észlel, a központi látás és az olvasóképessé folyamatosan romlik.
 • A nedves makula degeneráció során a vérerek abnormális növekedésnek indulnak a retinában, az ideghártyát eltakarják az erek, az erek pedig gyakran kilyukadnak, így folyadék kiáramlás, vérzés indul meg. Az érintett szem általában gyakran bevérzik, majd ez a terület elhegesedik, a központi látás teljes elvesztését okozva. Ez hirtelen látásromlást, vagy a makula degeneráció tüneteinek lassú megjelenését is okozhatja, betegtől függően. Annak ellenére, hogy ez a típus csak a megbetegedések tíz százalékának kialakulásáért felel, a nedves típus általában sokkal komolyabb és ez felelős a makula degeneráció következtében kialakuló vakság 90 százalékáért.

A makula degeneráció tünetei

A makula degeneráció tünetei minden betegnél másképp jelentkeznek. Egyeseknek csak jelentéktelen tünetei vannak, illetve látásuk csak nagyon lassan romlik, míg mások hirtelen látásromlást érzékelnek. Vannak olyan szerencsések is, akik annak ellenére, hogy évek óta húzódó makula degenerációban szenvednek, még mindig tökéletesnek mondhatóan látnak. A betegség egyébként az évek múlásával általában romlik, mivel degeneratív tünetegyüttesről van szó. 

Előfordul, hogy valakinek mindkét szemén kialakul makula degeneráció, általában az a gyakoribb, hogy a betegnek csak az egyik szemét érinti a látásvesztés. Amennyiben csak az egyik szem érintett, a másik szem általában megpróbálja kompenzálni a látásvesztésből adódó rossz látást. Emiatt pedig gyakran nehéz megmondani, hogy mennyire gyorsan romlik a látás.

A leggyakoribb tünetek:

 • Elmosódott centrális látás. Ez azt jelenti, hogy a homályos foltok általában a látótótér közepén jelentkeznek, amennyiben a beteg egyenesen előre néz. 
 • Az idő előrehaladtával a homályos látótér nagysága növekedni kezd, vagy teljesen elsötétedik.
 • Az egyenes vonalakat gyakran görbének látja a beteg, vagy torznak. 
 • A színek sötétebbnek tűnnek és kevésbé vibrálóak.
 • Gondok vannak az olyan mindennapi tevékenységekkel, mint az olvasás, az arcok felismerése, az írás, gépelés vagy a vezetés.
 • A makula degeneráció hosszú távon akár teljes látásvesztéshez vezethet.

A diagnózis

A jellemző tünetek és a szemfenék vizsgálata után a diagnózis felállítása nem nehéz, a differenciáldiagnózis létrehozásához azonban különböző képalkotó eljárások is rendelkezésre állnak.

maculadeg
A makula degenerció képen
Forrás: The Retinal Institute

Optikai koherencia tomográfia (OCT)

Az eljárás egy ultrahang-vizsgálathoz hasonló, itt azonban egy speciális fénynyaláb segítségével történik a szemfenék vizsgálata. A retina keresztmetszeti képének megfelelő színes kép jelenik meg a képernyőn, amelyen az elváltozások egyértelműen láthatóak.

Fluoreszcens angiográfia  (FLAG)

A vizsgálat során vénás injekcióval festékanyagot juttatnak a szervezetbe, mely néhány másodperc elteltével megjelenik a szemfenéki erekben láthatóvá téve azokat. A szemfenékről készített fényképsorozat jellegzetességei alapján a szakértő könnyen felállítja a differenciáldiagnózist.

A szemészek kizárják a többi betegséget, amelyek szintén vezethetnek látásromláshoz, így a glaukómát és az asztigmatizmust is. Többféle genetikai tesztet is végezhetnek annak kiderítésére, hogy valóban ez a betegség áll-e fenn, főleg akkor, ha a családban előfordult már látásvesztés vagy makula degeneráció. A molekuláris diagnózis nagyon fontos lehet, mivel ez által a betegség kialakulása megelőzhetővé válhat, de legalábbis könnyebb kezelni. Mindkét szemet fontos tesztelni makula degenerációra, mivel lehet, hogy a betegség csak az egyik szemen alakul ki, de a másik szemen még mindig kialakulhatnak egyéb betegségek, amelyek szintén látásvesztést okozhatnak. 

Rizikócsoportok

A makula degeneráció kialakulására azoknak van a legnagyobb esélye, akiknél fennállnak a következő tényezők:

 • A hatvan éves kor felettieknél nő  betegség kialakulásának kockázata. Az 50-59 közötti korosztálynál a makula degeneráció kialakulásának esélye két százalék, míg a 75 év felettiek számára ez a szám már 30 százalék. 
 • A dohányzás is fokozza a betegség kialakulásának kockázatát. 
 • A vitamin- és tápanyaghiány, a tápanyagszegény étrend és a felszívódási zavarok szintén vezethetnek emésztési és felszívódási zavarokhoz, illetve a sok előre elkészített étel fogyasztása pedig alacsony antioxidáns szintet eredményezhet, amelyek mind hozzájárulhatnak a makula degeneráció kialakulásához.
 • A szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a magas vérnyomás és az ingadozó vércukorszint is növeli a kockázatot.
 • Családi halmozódás, genetikai faktorok.
 • Gyakori gyulladások és oxidatív stressz.
 • Túlzott UV-kitettség (napozás következtében).

Tradicionális kezelési módok

A makula degeneráció kezelésére sokféle terápia létezik, egységes gyógymód azonban nem alakult még ki ez idáig. Ennek egyik fő oka az, hogy még nem ismertek pontosan azok a tényezők, amelyek a sejtpusztulást, illetve azok a faktorok, amelyek az erek kóros növekedését elindítják.

1. Intraoculáris injekciók

Ebben az esetben egy speciális, szteroid tartalmú gyógyszert ( Lucentis®) juttatnak a szem üvegtestébe, kúraszerű injekciós kezelések során. Ez lassíthatja a tünetek romlását, illetve általa akár javulás is elérhető.

2. Lézeres műtétek

A lézeres eljárások a nedves típusú makula degeneráció kezelésénél hatékonyak, mivel a kóros érnövekedést hivatottak korlátozni. Magyarországon a  fotodinámiás terápiát (PDT), illetve a termoterápiát (TTT) alkalmazzák az általunk tárgyalt szembetegség kezelésére. A  fotodinámiás terápia esetében speciális anyagot juttatnak a szervezetbe, amely a kóros elváltozást mutató erekben halmozódik fel, érzékennyé téve azokat a lézeres terápiára. A módszer  előnye, hogy a még ép területek megkímélhetőek. TTT esetén a lézer hőhatását használják ki, amellyel lessítható a romlás és egyes esetekben akár látásjavulást is elérhetnek.

Nagy kóros elváltozás esetén a szemfenéki vér lecsapolására is szükség lehet.

3. Látásjavító eszközök

Bizonyos esetekben, amikor a betegek nem alkalmasak a műtétre, illetve a műtét után további látásjavításra van szükség, látásjavító segédeszközöket használnak. A betegség főleg a centrális látóterületet érinti, így az elsődleges cél általában az olvasóképesség visszaállítása, amire kézi nagyítókat és egyéb nagyítókat alkalmaznak. A szemüvegbe épített távcső a televíziós élmény javításában, a rátett olvasóelőtét az olvasásban segítheti a beteget. A kifejezetten nagy  nagyítást igénylő betegeknél a televízióhoz csatlakoztatott kézi nagyító (videolupe), illetve a különböző szkennerrel ellátott projektorok ajánlottak.

Természetes kezelés

1. Sok antioxidáns fogyasztása, hidratálás

Kísérletek során bebizonyították, hogy a sok antioxidáns fogyasztása, amely étrendkiegészítők szedésével tovább fokozható, lelassítja a makula degeneráció súlyosbodását. Ez azért van, mert az oxidatív sérülések, amelyeket a szabadgyökök okoznak a szemben, komoly szerepet játszanak a makula sejtjeinek leépülésében. Az antioxidánsban (főleg karotinoidokban) gazdag ételek általában a sárga és narancssárga gyümölcsök és zöldségek, így a tök, a sárgarépa, az édesburgonya, a paprika, a bogyós gyümölcsök és a citrusfélék. A zöld, leveles zöldségek szintén fontos tápanyagokat tartalmazhatnak (ilyenek például a káposzta és a spenót). A bogyós gyümölcsök (főleg az áfonya) kifejezetten jó antioxidáns források, sok antocianin található meg bennük. Amennyiben sokféle zöldséget fogyasztunk, minimalizáljuk az esélyünket a makula degenerációra, mivel megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz, E-vitaminhoz, illetve C-vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket, ami elengedhetetlen a szem egészségéhez.

 • A friss zöldség- és gyümölcslevek, amelyeket otthon készítünk el, nagyon magas koncentrációban tartalmazzák a megfelelő vitaminok- és ásványi anyagokat, így lassítják az öregedést és hozzájárulnak az oxidatív stressz kivédéséhez is.
 • Fontos, hogy mindig elegendő mennyiségű folyadékot (vizet, gyógyteákat, kókuszvizet) fogyasszunk, mivel szemünk így hidratált marad és a lerakódások sem alakulnak ki olyan könnyen.
 • A rostban dús táplálkozás hozzájárul a méregtelenítéshez, így az emésztésünk és az egész szervezetünk jobb egészségnek örvendhet, illetve csökken a gyulladások kialakulásának kockázata is. A magas rosttartalmú ételek közé tartoznak a babfélék, a hüvelyesek, a zöldségek és gyümölcsök, a magvak, a diófélék, így ezek fogyasztása kifejezetten ajánlott.

2. Ezeket az ételeket kerüljük!

 • Az olyan ételeket, melyek gyulladás kialakulását okozhatják, így a cukros dolgokat, a hidrogénezett növényi zsírokat, a fehér lisztet és a feldolgozott ételeket, illetve bármi, ami allergiás reakciókat vált ki a szervezetünkben.
 • A túl sok koffeint és alkoholt is érdemes kerülni, mivel ezek csökkentik a vér áramlását a szemekben, amely toxikus termékek felszaporodásához vezethet, ezek pedig szemproblémák, dehidratáció és szemszárazság kialakulásához vezethetnek.
 • A hozzáadott cukor és édesített üdítők gyorsítják az öregedést és a sok cukor növeli az oxidatív stressz mértékét.
 • Azoknál, akik sok zsírt fogyasztanak, gyakoribb betegség a makula degeneráció, így a zsírfogyasztást is érdemes visszafogni.

3. Hagyjunk fel a dohányzással!

A dohányzás az egyik olyan dolog, ami gyorsítja az öregedést, mivel a cigaretta nagyon sokféle mérgező anyagot tartalmaz, ami növelheti a gyulladások kialakulásának kockázatát a sejtekben, illetve amelyek roncsolják az egészséges szöveteket, így az erek- és idegek károsodásához, illetve látásvesztéshez vezethetnek. A cigaretta letétele tehát az egyik legnagyobb dolog, amit  látásunk megőrzése érdekében tehetünk.

4. A rendszeres mozgás beiktatása

Az egészséges étrend által csökkenthető a gyulladások kialakulásának kockázata, azonban nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgásról sem, ami a hosszú élet titka lehet. A mozgás segít a normális testsúly fenntartásában, a vércukorszint kiegyensúlyozásában, a vérnyomás csökkentésében, illetve sok más pozitív hatással is van egészségünkre.

5. A felszívódási zavarok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kezelése

A szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség komoly rizikófaktort jelentenek, amennyiben makula degenerációról van szó. A szívbetegségek általában azt jelzik, hogy gyakori a gyulladás szervezetünkben, illetve arra is utalnak, hogy a vérnyomásunk gyakran ingadozik. Az egészséges étrend, a gyakori mozgás, a megfelelő mennyiségű  víz elfogyasztása, illetve a stressz szintjének csökkentése sokat javíthatnak a szív- és érrendszer egészségén, normalizálhatják a vércukorszintet, illetve védhetnek az erek sérülései ellen, ezzel is hozzájárulva a szív egészségéhez.

6. A szem védelme a káros UV-hatástól

Annak ellenére, hogy nagy szükségünk van a megfelelő mennyiségű napsütésre, például a megfelelő mennyiségű D-vitamin felhalmozását segítendő, a túl nagy UV-behatás káros lehet a szemekre. Amennyiben valaki sok időt tölt direkt napfénynek kitéve, érdemes a szemeit UV-szűrős napszemüveggel védenie, illetve sapkát viselnie. Kerülni kell a közvetlen napba nézést is, főleg délelőtt 10 és délután 2 között. Amennyiben valaki sokat dolgozik számítógépen, érdemes 20 percenként kicsit pihentetni a szemet és este lefekvés előtt is kerülni kell a kék fény általi behatásokat, mivel ezek befolyásolják az alvás minőségét is.

Étrendkiegészítők, megelőzés

A szem egészségének védelmét nem kizárólag antioxidánsokkal támogathatjuk, a különböző étrendkiegészítők szintén sokat tehetnek ez ügyben. Az időskori makula degeneráció megelőzése során hatékony lehet az A,C,E-vitamin bevitele, amelyek mellé cinket és omega-3 zsírsavakat is ajánlott szedni. 

 • Fekete áfonya kivonat (160 milligramm, naponta kétszer): ez az antocianin kivont segíti a vér áramlását a szemekben és elősegíti a szem normális működését.
 • Halolaj tabletták (1000 milligramm/nap): ezek a készítmények segítenek csökkenteni a szemüregben keletkező nyomást, amely kóros folyamatokat indíthat be.
 • Asztaxanthin (2 milligramm/nap): az asztaxantin egy antioxidáns, amely megvédi a retinát az oxidatív stressztől.
 • Zeaxantin (3 milligramm/nap): az asztaxantinhoz hasonló antioxidáns.
 • Esszenciális olajok: a tömjén és a szalmagyopár olaj javítja a látás minőségét, utóbbi az idegszövetek egészségét is támogatja, a ciprusolaj javítja a keringést. Néhány csepp esszenciális olajat az előzőekben felsoroltak közül kenjünk fel naponta kétszer az arcunkra és a szemeink szögletébe. A műveletet óvatosan végezzük, nehogy az olajok a szemünkben landoljanak.
 • Lutein (15 milligramm/nap): a lutein szintén hozzájárul az oxidatív stressz csökkentéséhez.

A legújabb áttörés a makula degeneráció kezelésére

A napokban vehette át a Florey Medált a Perth Medical Reserch egyik munkatársa, Elizabeth Rakoczy kutyákon végzett makula degenerációs kezeléseinek eredményeként. A kutatás már 20 éve folyt az intézetben, megálmodója is Rakoczy volt.

floey
Az áttörést elérő kutató, Elizabeth Rakoczy munka közben
Forrás: abc.net

A Florey Medált kétévente ítéli oda az ausztrál Institute of Policy and Science. Életmű díjként működik, a díjazottak valamilyen kiemelkedő sikert érnek el orvosi fejlesztések és humán gyógymódok területén. Ausztráliában közel 112 ezer ember küzd időskori makula degenerációval, minden évben nyolcezer új beteget diagnosztizálnak. Míg a jelenleg alkalmazott injekciós kezelések évi 2000 dollárba kerülnek és sok injekció beadására van szükség, az új, génterápia alapú módszerrel mindössze egy injekció beadására van szükség.

Rakoczy elmondta, hogy a nagy áttörés egy olyan projekt során történt, amikor vakon született kutyák látását akarták visszaadni, amely egy gén pótlása által vált lehetségessé. A professzor úgy gondolja, hogy hasonló terápiát lehet alkalmaznak makula degenerációban szenvedő kutyák esetén is, itt azonban a nagymértékű vérér növekedést próbálják a beinjektált anyagokkal magakadályozni a retina területén. Ehhez egy "biogyárat" hoznak létre a szem hátulsó részén, amely olyan proteineket gyárt, amelyek képesek megakadályozni a vérerek növekedését a retinán. Az anyagot pedig elég akkor befecskendezni, amikor a vérerek növekedése már láthatóvá válik a fent említett diagnosztikai eljárások által. 

Az embereken végzett kísérletek, amelyek nem olyan rég fejeződtek be, nagy sikernek bizonyultak. Az egyik kísérletbe bevont páciens egy 91 éves hölgy, Gwenda Boultbee volt, akinek az egyik szemében diagnosztizáltak makula degenerációt. A hölgy azóta már vezetni is képes, illetve a látását majdnem teljesen visszanyerte.

 

Borítókép forrása: iatropedia.gr

Források:

https://draxe.com/macular-degeneration-symptoms/

http://www.abc.net.au/news/2017-12-06/
florey-medal-winner-professor-rakoczy-speaks/9232318

Hozzászólások