A májgyulladás okai, tünetei, kezelése

A májgyulladás okai, tünetei, kezelése

Mi a májgyulladás?

A májgyulladás (hepatitis) a máj sejtjeinek gyulladásos folyamata, amit okozhatnak vírusok, alkohol, gyógyszerek, autoimmun betegség és méreganyagok. Leggyakrabban vírusok okozzák és létezik akut, illetve krónikus változata is. Vezető tünete a sárgaság, erről a legkönnyebben felismerhető a betegség.

Akut májgyulladás

Akut májgyulladásról akkor beszélünk, amikor a beteg a lappangási idő után erős tüneteket észlel magán, majd néhány hét vagy hónap alatt a tünetek elmúlnak, a beteg meggyógyul, vagy esetleg krónikus májgyulladása lesz.

Krónikus májgyulladás

Krónikus májgyulladásról akkor beszélünk, ha a májgyulladás több mint 6 hónapig áll fent. Ilyenkor is fel lehet épülni a betegségből, azonban sokkal nehezebb. Ha a májgyulladást vírus okozza, akkor a vírus beépíti az örökítőanyagát a máj sejtjeinek DNS-ébe, így a betegben a fertőzés örökre ottmarad. Ha az immunrendszer legyengül, akkor újra aktiválódik a betegség.

A májgyulladás okai

Akut májgyulladás

Akut májgyulladást legtöbbször az alábbi vírusok okoznak:

Kialakulhat bizonyos fertőzések szövődményeként is, ilyenek például:

A betegséget okozhatja még mérgezés is, itt az elsődleges okozó az alkoholmérgezés, de gombamérgezés is lehet kiváltó ok. Bizonyos gyógyszerek túladagolása is okozhat májgyulladást, ilyen például a paracetamol és egyes altatógázok (halothan).

Krónikus májgyulladás

Krónikus májgyulladást okozhatnak a Hepatitis B, C, D fertőzések, az alkohol és bizonyos gyógyszerek, például TBC elleni gyógyszerek. Autoimmun májgyulladás esetében a szervezet megtámadja és elpusztítja a májsejteket. Az autoimmun májgyulladásra való hajlam örökölhető, és 70%-ban a nőknél szokott előfordulni.

A krónikus májgyulladást okozhatják még bizonyos anyagcserezavarok is, ilyen a Wilson-kór (a réz anyagcserezavara) és a hemokromatózis (a vas anyagcserezavara).

A májgyulladás tünetei

Akut májgyulladás

A betegség sok esetben tünetmentesen lezajlik. Általánosságban elmondható, hogy a tünetmentesség inkább gyermekkorban a gyakoribb, felnőtteknél már általában bizonyos fokú tünetek mindig jelentkeznek.

A betegség kezdeti stádiumában az alábbi tüneteket észlelhetjük:

 • fáradékonyság, levertség,
 • rossz közérzet,
 • émelygés,
 • hányinger,
 • rossz ízérzékelés,
 • jobb bordaív alatti fájdalom (a máj megnagyobbodása miatt),
 • izom és ízületi fájdalom,
 • bőrkiütés.

A későbbi stádiumra ezek a tünetek enyhülnek és felváltják őket az alábbiak:

 • sárgaság,
 • nagyon sötét vizelet,
 • fakó, világos, akár fehér széklet,
 • bőrkiütések viszketése.

A krónikus májgyulladás tünetei nagyon hasonlóak az akutéhoz, csak annyi a különbség, hogy a sárgaság itt már egy nagyon késői tünet, és a megjelenése azt jelenti, hogy a betegség nagyon előrehaladott állapotban van.

A májgyulladás diagnosztizálása

A beteg kórtörténetének felvétele után az orvos fizikai vizsgálatot végez, ahol megvizsgálja a máj megnagyobbodását. Ezután vérvétel történik, és a laborvizsgálatkor megnézik a májenzimeket, illetve az okozó vírus vagy baktérium nyomai és antitestjei után kutatnak. Ilyenkor az is kiderül, hogy a betegség milyen stádiumában jár.

Néhány esetben ultrahangos vizsgálatot is elrendel az orvos, valamint májbiopsziát és esetleg székletvizsgálatot.

A májgyulladás kezelése

A májgyulladás kezelése attól függően történik, hogy mi okozta a betegséget.

Ha alkohol, gyógyszer vagy gombamérgezés okozta, akkor meg kell szabadulni a méreganyagoktól, és kerülni kell őket a jövőben. A máj nagyon jól regenerálódó szerv, így nagyon nagy az esély a gyógyulásra.

Amennyiben vírus okozta a májgyulladást, akkor fontos az ágynyugalom, a májkímélő diéta és tilos alkoholt fogyasztani! A Hepatitis B és C gyógyszeres kezelését meg kell kezdeni. Ilyen esetekben értesíteni kell a családot, illetve a szexuális partnert a betegségről, hogy védőoltással tudjanak védekezni a betegséggel szemben.

Az autoimmun májgyulladás immunszupresszáns szerekkel kezelhető, ezek elnyomják az immunrendszert és lassabban fog súlyosbodni a betegség.

Az akut hepatitis általában magától gyógyul és ha kiváltó ok alkohol vagy gyógyszerek, akkor ezek elhagyásával a beteg felépül.

Ha a betegséget Hepatitis B, vagy C okozta akkor az nagyon könnyen krónikus májgyulladássá válik, ami a későbbiekben májcirrózishoz vezethet.

A májgyulladás megelőzése

A betegség csak úgy előzhető meg, ha a kiváltó okokat próbáljuk megelőzni. A Hepatitis A és B ellen létezik védőoltás, így aki olyan higiéniai környezetbe kerül, vagy a veszélyeztetett személyek közé tartozik annak érdemes beadatni a védőoltást. Ha külföldi utazásra készülünk mindenképpen tájékozódjunk az ott elkapható betegségekről és tegyünk ellenük óvintézkedéseket!

Kerülni kell a túlzott alkoholfogyasztást, illetve érdeklődjünk orvosunknál a felírt gyógyszerek mellékhatásairól. Bizonyos vénynélküli gyógyszerek is okozhatnak májgyulladást, ezért mindig olvassuk el a betegtájékoztatót!

A túlsúly is károsítja a májat, ezért figyeljünk oda a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, és a megfelelő testmozgásra!

Májkímélő életmód

Az első és legfontosabb, hogy mindenképp tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól! Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt és minden nap igyunk meg legalább 3 liter folyadékot. Kerüljük az állati fehérjéket és a finomított szénhidrátokat. Kerüljük a zsíros, túl fűszeres ételek fogyasztását, inkább fogyasszunk hidegen sajtolt növényi olajokat, például olívaolajat. Legjobb és bizonyított májvédő hatással a homoktövis és a máriatövis bír, ezek gyorsítják a máj méregtelenítését és fokozzák a szerv regenerációját!

A májgyulladás szövődményei

A májgyulladás két leggyakoribb szövődménye: a májcirrózis és a májrák.

Májcirrózis esetén a máj szövetén hegesedés kezdődik, az egészséges májsejtek elkezdenek pusztulni, a máj előbb megnagyobbodik majd összezsugorodik, ezért nevezik köznapi néven májzsugornak. Bővebben erről a betegségről korábbi cikkünkben olvashat: A májcirrózis okai, tünetei, megelőzése

A májdaganat a májgyulladás egy nagyon komoly szövődménye. Ilyenkor az egyetlen gyógymód a sebészeti beavatkozás lehet, vagy ha a betegség már inoperábilis akkor jöhet a kemoterápia vagy a sugárkezelés.

Forrás:
webmd.com

healthline.com

Borítókép forrása: nlcafe.hu

Hozzászólások