A májcirrózis okai, tünetei, megelőzése

A májcirrózis okai, tünetei, megelőzése

Mi a májcirrózis (májzsugor)?

A májcirrózis vagy májzsugor egy olyan krónikus, visszafordíthatatlan betegség, amely során a máj folyamatos gyulladásának hatására kóros kötőszövet felhalmozódás jön létre. A májon heges-kötőszövetes átépülések jelennek meg, amik pusztítják az egészséges májszöveteket és kóros májműködést okoznak. A máj keménnyé válik, a vér sokkal nehezebben tud rajta átjutni.

A betegség nehezen fedezhető fel, mivel a májra jellemző, hogy még akkor is képes ellátni a feladatát, ha már csak a szöveteinek 10%-a működik megfelelően.

májcirrózis
Bal oldalt az egészséges májsejtek, jobbra a hegesedett májszövet
Forrás: hazipatika.com

A betegség bármilyen életkorban előfordulhat, legtöbb esetben az alkoholizmus a kiváltó ok, ami az esetek 80%-ért felelős. Magyarországon a második vezető halálozási ok, évente 8000 ezer hal bele, és a betegek száma eléri az 1 milliót!

Mik a májcirrózis (májzsugor) tünetei?

A májcirrózis legtöbb tünete nem specifikus, azaz maga a betegség még az elején nagyon nehezen ismerhető fel. A kezdeti tünetek a következők:

 • fáradékonyság
 • rossz közérzet,
 • kimerültség,
 • étvágytalanság,
 • hányinger,
 • menstruációs vérzés elmaradása,
 • csökkent nemi vágy,
 • impotencia,
 • mellnagyobbodás (férfiaknál).

A későbbiekben mikor a betegség kezd súlyosabb lenni a máj kóros működése miatt az alábbi tünetek lépnek fel:

 • fehérjetermelés zavara,
 • boka körüli ödéma,
 • hasüregi folyadék felszaporodása (aszcitesz),
 • vérzékenység,
 • véraláfutások,
 • sárgaság.

A máj nem tudja ellátni a méregtelenítő funkcióját, így a különböző gyógyszerek felszívódása is megváltozik. A méreganyagok felhalmozódása miatt megváltozik a tudatállapot, ami akár egészen a kómáig súlyosbodhat.

A májcirrózis (májzsugor) kezelése

Amennyiben a betegség már fentáll, akkor nincs rá gyógymód. A kezelés lényege a betegség romlásának lelassítása.

Tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól, Hepatitis B és Hepatitis C elleni kezeléseken kell résztvenni. A reumás fájdalmakra szedett fájdalomcsillapítók növelik a vérzésveszélyt, ami a májcirrózis esetén amúgy is elég magas.

A szövődmények kezelése orvos felügyeletet igényel. A sófogyasztást vissza kell fogni és vízhajtót kell szedni. Szükség esetén antibiotikumot kell szedni, illetve alacsony fehérjetartalmú diétára kell átállni.

Amennyiben a betegség túlságosan gyorsan romlik, akkor májátültetésre lehet szükség.

A májcirrózis (májzsugor) diagnosztizálása

A májcirrózis vizsgálatakor az orvos először külső vizsgálatot végez, amikor is a betegség külső tüneteit keresi. Ilyen a sárgaság, a megduzzadt has. Megvizsgálja a máj keménységét és az esetleges megnagyobbodását. Ezután következik a laboratóriumi vizsgálat, ahol elsősorban a májfunkciókra kíváncsiak. Ezután a máj közvetlen vizsgálata következik, ami történhet számítógépes képalkotó technológiával (CT vagy MRI), illetve biopsziával vagy laparoszkópiás vizsgálattal.

A májcirrózis (májzsugor) megelőzése

A májcirrózis legfőképpen életmódbeli változtatásokkal előzhető meg:

 • Le kell mondani az alkoholról!
 • Tilos a drogfogyasztás!
 • Le kell szokni a dohányzásról!
 • Egészséges testsúlyt kell tartani!
 • Érdemes beoltatni magunkat Hepatitis ellen!

A májcirrózis (májzsugor) szövődményei

Májelégtelenség

A májcirrózis egyik nagyon komoly szövődménye az akut májelégtelenség. Ebben a betegségben igen nagy a halálozási arány, a betegek több mint 70%-a meghal. A betegség igen gyorsan, 8 hét alatt lefolyik és a máj leállása után a többi szerv sorban elkezdi felmondani a szolgálatot. Amennyiben a vese működése is a májcirrózis miatt áll le, akkor a várható élettartam két hétnél nem több.

Májrák

A májcirrózis növeli az elsődleges májrák, azaz magában a szervben kialakult daganat kialakulásának esélyét.

A májcirrózis (májzsugor) okai

Alkoholos májcirrózis

A betegség leggyakoribb oka a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. A mindennap nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztók körében 30% az esély arra, hogy 15 éven belül májcirrózisban szenvedjenek.  A nagy mennyiségű alkohol károsítja a májsejteket, folyamatos gyulladásban tartva azokat. Az alkoholizmus számos májbetegséget okoz: zsírmáj, alkoholos hepatitis és a májcirrózis.

cirózisoso máj
Cirrózisos máj
Forrás: social-health.net

Zsírmáj

A zsírmáj is májcirrózissá tud elfajulni. Ilyenkor nagyobb az esély a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, a túlsúlyra és a magas koleszterinszintre.

Kriptogenetikus cirrózis

A májszövetek ismeretlen eredetű elhalálozása. Szinte minden esetben májátültetésre van ilyenkor szükség. Az orvosok szerint a cukorbetegség, a hosszútávú elhízás, és az inzulinrezisztencia váltja ki.

Krónikus hepatitis

A krónikus Hepatitis B és Hepatitis C is májcirrózishoz vezethet.

Örökölt genetikai rendellenességek

Bizonyos genetikai rendellenességek a méreganyagok májban való felhalmozódásához vezetnek. Ilyen például a réz (Wilson-kór) vagy a vas felhalmozódása. Ezen anyagok a test különböző részeiben elkezdenek felhalmozódni és májcirrózishoz, szívelégtelenséghez, ízületi gyulladásokhoz vezetnek.

Primer biliáris cirrózis (PBC)

A PBC egy olyan krónikus betegség, ami gyulladásban tarja az epevezetéket. Az epe nem tud megfelelően áramlani, az epevezeték bomlásnak indul, a gyulladás pedig átterjed a májsejtekre. A gyulladás hatására a májon hegesedés indul be. A progresszív gyulladás, a hegesedés és a felhalmozódó toxinok májcirrózist okoznak. Leggyakrabban nőknél fordul elő a betegség.

Primer sclerozitáló cholangitis (PSC)

Főként Chron-betegeknél és fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél fordul elő. Az epevezetékek elzáródnak és begyulladnak. A gyulladás sárgaságot és fertőzést okoz, ami májcirrózishoz vezet.

Autoimmun hepatitis

A betegség inkább nőknél fordul elő, és az immunrendszer kóros folyamatait takarja. Az immunrendszer kóros működése folyamatosan gyulladásban tartja a májat, ami a májsejtek pusztulásához és májcirrózishoz vezet.

Születési rendellenességek

Bizonyos csecsemők epevezeték nélkül születnek, ami májcirrózist okoz.

Gyógyszerek

Nagyon ritka esetekben gyógyszerek is kiválthatnak májcirrózist. Ilyenek az A-vitamon, methotrexát és az amiodaron.

Borítókép forrása: filantropikum.com

Források: webmd.com, healthline.com

Hozzászólások