Mit hall és mit lát a baba?

Mit hall és mit lát a baba?

Amikor a párok a gyermekvárás közben könyvek, cikkek tanulmányok és magazinok tömkelegén rágják át magukat, hogy tökéletes és odaadó szülőkké válhassanak, rengeteg érdekes tényt tudnak meg a babákról és fejlődésükről. De vajon mi az, amire nem hívják fel eléggé a figyelmet, pedig nagyon fontos lenne? Most megmutatjuk!

A fejlődőben levő magzat sokkal többet hall és lát már az anyaméhben, mint mi azt gondolnánk, sőt a tanulás már az anyaméhben elkezdődik. Erről itt írtunk korábban.

Mikortól, mit és hogyan érzékel a baba?

Minden anyuka, terhesség és baba különbözik, ám a magzat fülében a belső, hallásért felelős struktúrák már a várandósság 16. hetében kialakulnak, így a magzat már félidő előtt képes hallani, mi történik környezetében. A 25 hétre már a hallócsontocskák (kalapács,üllő és kengyel) is kialakulnak, a cochlea is felveszi végleges formáját: tehát a magzat már pont annyira jól hall, mint mi magunk. Persze a placenta és az anyuka szövetei egy kicsit tompítanak a dolgon, de ekkor már érdemes zenét hallgattatni a poronttyal. (A fenti linken erről is olvashattok.) Amit persze legjobban érzékelnek a picik, az rendszerint az anyuka hangja és szívverése, amely később is nyugtatóan hat rá, nem meglepő módon. Ezekre a hangokra egyébként már az anyaméhen is belül reagál a kisember, csak ezt az anyuka mocorgásnak fogja fel. Anyukák! Ha a pocaklakó mocorog, valószínűleg örül a hangotoknak, vagy hangoknak, amik körülveszik őket.

 

Okozhat-e halláskárosodást a túl hangos zaj a magzatban?

A babáknak alapvetően nem árt, ha normál körülmények között hallják, amit az anyuka is, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ők nem tudnak füldugót használni, ezért a várandós anyukáknak érdemes elkerülniük a túl hangos helyeket: koncerteket és fesztiválokat. A hangterhelésnek nem szabad ebben az időszakban meghaladnia a 115 Decibelt. (Ennek egyébként sem érdemes kitennünk magunkat, mivel a fülünket ez már komolyan károsítja.) Tényleg figyeljünk oda, mert gyermekünk hallása egy folyamatosan fennálló, hangos zajban károsodhat! Próbáljunk a terhesség időszaka alatt például edényeket sem leejteni, ezzel a hirtelen zajjal annyira megijeszthetjük a pocaklakót, hogy akár sírni is kezdhet.

Mi a helyzet a látással?

A 16. hétre már a gyermek szeme is kifejlődik, így már képes érzékelni a fényviszonyokat az anyuka bőrén keresztül. A szerv azonban, az általunk is ismert formára csak a terhesség 20. hetében fejlődik, kinyílni azonban csak a 26-28. héten fog. A látás szervrendszere nagyon bonyolult, így fejlődése még hónapokig folytatódik, a születés után is.

mitlatababa
Mit lát a baba? Újszülőtt- 6. hónap
Forrás: origo.hu

A baba születésekor távolra is lát, ám fókuszálni még képtelen. Két hónap után azonban ez a képesség fejlődni kezd, és a porontyok egyre pontosabban fókuszálnak. Ha egy fényképezőgéphez szeretnénk a babák szemét hasonlítani, azt mondhatnánk, a gépen van objektív, van lencse, látjuk a tájat vele, ám nem tudunk se közelre, se távolra bármire is ráfókuszálni, semmi nem lesz igazán éles a képen. A babák körülbelül két hónap után a retinájukra már elég éles képet vetítenek, ott azonban még fejletlenek az éleslátásért felelős fényérzékelő receptorok, az úgynevezett csapok. A csapok ráadásul nem csak az éleslátásban játszanak meghatározó szerepet, hanem a színlátásban is, ez az oka, hogy a kicsik kezdetben a világ sokszínűségét sem érzékelik.

Négy hónapos korra a felnőtt már csak háromszor lát jobban a csecsemőnél, 8 hónapos korra pedig a baba látásélessége már majdnem olyan jó, mint a felnőtté. A rá következő években aztán ez még tovább finomodik, az agy látásért felelős területe tökéletesen a 8. életévre fejlődik ki. De a legnagyobb sebességű fejlődés az első nyolc hónapban zajlik.

Szóval a méhben a kicsik még csak fényt érzékelnek, amire azonban válaszolni is próbálnak: mocorogni kezdenek. Így a szemük tökéletes fejlődése érdekében menjünk ki a szabadba, ha az idő engedi és napoztassuk pocakunkat, vagy néha egy nem túl erős lámpával világítsunk be a trónörököshöz és várjuk ki, mit reagál rá.

És hogy vajon milyen érzés lehet odabent lenni? Mintha egy nagy, vastag falú, piros labdában laknánk, ami ráadásul tele van vízzel. A fények pedig olyanok, mintha letakarnád a lámpád egy narancssárgás-rózsaszínes sállal és a fény átvilágítana rajta...

Borítókép forrása: livestrong.com

 

Hozzászólások