A kézmosás fontossága és szabályai: így csináld jól!

A kézmosás fontossága és szabályai: így csináld jól!

AmA rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente 3,5 millió gyerek életét követelik a fejlődő országokban. Főzés utáni és evés előtti vagy WC használat utáni szappanos kézmosással ez az arány 25-50%-kal csökkenthető. Sajnos a legfejlettebb országokban sem megnyugtató a helyzet, mert a kívánatosnál sokkal kevesebben mosnak rendszeresen szappannal kezet annak ellenére, hogy a fertőző betegségek 80%-a csak közvetlen fizikai érintkezéssel terjed.

dettol
A gyermekeink egészsége érdekében,
tanítsuk meg őket kezet mosni!
Forrás: dettol.co.za

A szüleink megtanítják nekünk, hogy mossunk kezet wc használat után és evés előtt is tisztítsuk meg kezeinket. Azt azonban senki nem mondja el, hogy a legkisebb helyiség használata előtt is igencsak ajánlatos lenne kezet mosni, mivel hozzányúlunk alsóneműinkhez, bizonyos bőrfelületeinkhez is, a férfiak pedig a legbecsesebb szervüket is megfogják azzal a kézzel, amivel előtte mondjuk a villamoson kapaszkodtak. Ez pedig nem egy életbiztosítás, mivel a kapaszkodókon mindenki baktériumai megtalálhatók, az pedig nem csak lehet, de biztos, hogy valaki azzal a mosatlan kézzel kapaszkodott előttünk, amivel előtte a tomporát törölgette, vagy a szemétben turkált.

A barátaim, ismerőseim mindig ferde szemmel néznek rám, amikor elmondom, hogy én nem ülök le a villamoson és amennyiben lehet, nem is kapaszkodom. Szoktam mondani, szakmai ártalom, semmi olyan felülethez nem nyúlok, ami potenciális bacihely, kivéve a billentyűzetem, amin most is épp Nektek írok cikkeket. (A cikk írása közben is rám jön a paranoia és letörlöm antibakteriális kendővel még az asztalt is. A szerk.) Szóval a biológus, amikor bekerül az egyetemre, elmondják neki, hogy kisapám, ne nagyon érj semmihez a tömegközlekedésen, mert olyan fertőzéseket szedhetsz össze, hogy arról koldulsz!

Most is épp a monitor előtt ülsz, a billentyűzetet és az egeret használod, vagy a tableted, esetleg okostelefonod képernyőjén olvasod ezt a cikket. Vajon utoljára mikor törölted le ezeket? Vélhetőleg erre az a válaszod, hogy "régen", vagy hogy "nem is emlékszem". Márpedig ebben az esetben rossz hírem van. Ugyanis a telefonkagyló, az okostelefon, a tablet, a billentyűzet, az egér szennyezettebb, mint a WC-kilincs. Elég csupán néhány óra kézmosás nélkül tölteni, és máris több ezer baktérium élhet vígan a tenyerünkön és az ujjainkon, ahonnan persze rákerülnek a munkaeszközeinkre és egy óvatlan érintéssel pedig a szánkba, szemünkbe juttatjuk őket. Érthető már, hogy miért nem érdemes testünk eldugott, meleg, nedves részeihez érni kézmosás nélkül?

Adatok, amiknek hihetünk

soap
Ami kell a kézmosáshoz: a szappan
Forrás: madeonacornhill.com

Felmérések szerint minden negyedik angol a szükségesnél ritkábban mos kezet és csak minden ötödik amerikai mossa meg a kezét a mellékhelyiség használata után. Mondhatnánk, mi magyarok ennél sokkal tisztábbak vagyunk, ám ez csak tévhit.

Egy hazai általános iskolások között végzett felmérésben a gyerekek arról számoltak be, hogy naponta többször mosnak kezet. Azt azonban nem tudjuk, hogy mindig kezet mosnak-e, amikor kell. Az adat pedig, hogy a tusfürdő használat Magyarországon is megelőzte a szappan használatot, arra utal, hogy mi sem tartjuk be a kézmosásra vonatkozó higiéniás ajánlásokat. Nos, az derült ki, hogy a kutatásban részt vevő gyerekek egy része csak mondta, hogy kezet mosott vécézés után, valójában nem tette meg ezt.  A felnőttek statisztikái is ugyanezt mutatták, így a kezükön és a mobiljukon E. coli baktériumokat találtak, amely a normális baktériumflóránknak is tagja, azonban olyan fajok is vannak, amik akár halálos kimenetelű fertőzést is okozhatnak. Erről korábban már írtunk is, itt. 

Nem lehet tehát elég korán kezdeni

hands
Egy 8 éves kisfiú tenyeréről kitenyésztett
bakériumok, kültéri játék után
Forrás: medicaldaily.com

Egy nemzetközi kutatás szerint, mely a kritikus alkalmak, mint például a vécézés, gyermekek tisztába tétele, étkezés, stb. előtti, illetve utáni szappannal való kézmosás sűrűségét vizsgálta, az derült ki, hogy világszerte 0 és 34 százalék között mozog annak gyakorisága. Ennek hátterében azonban általában nem a szappan hiánya áll, hanem az, hogy a szappanokat első sorban a fürdéshez és a mosáshoz kapcsolják az emberek, mely szokásbeli problémákat vet fel .

„A kézmosás fontosságára nem lehet elég korán felhívni a gyermekek figyelmét. Ahhoz, hogy ez felnőtt korban mindenkinek alapvető és rutinszerű tevékenységgé váljon, már egész kicsi korban el kell kezdeni ennek oktatását. Így itt az óvodában is már ehhez szoktatjuk a csemetéinket egészen a kiscsoporttól kezdve.” – mondta Doba Csilla, az Orbánhegyi Óvoda óvodapedagógusa.

Mit, mikor, miért és hogyan?

Azt tudjuk már, hogy étkezés előtt, wc előtt és után is érdemes kezet mosni, de vajon mikor kell még? Ha egész nap a gép előtt ülsz, érdemes gyakran kezet mosni, mivel a billentyűzeted és az egered felfogja a kézzsírodat és az izzadtságodat, ebbe pedig belekerülnek a kezeden levő baktériumok és a levegőben levő mikrooganizmusok is. Emiatt nem érdemes gépezés közben nassolni sem. A tömegközlekedés használata után mindenképp mossunk kezet, ha máshogy nem tudjuk megoldani, legalább antibakteriális kézmosóval vagy kendővel, ez is megöli, illetve eltünteti a baktériumok nagy részét. A pénzeken is rengeteg baktérium él, érdemes így a boltban való fizetés után, illetve alapvetően minden közösségi tér használata után kezet mosni. Paranoiásnak hangzik a dolog? Pedig így jóval kisebb az esély a náthára, influenzára, torokfájásra, a Hepatitis A-ra és a szalmonella fertőzésekre is.

bacika
A betegségek elkerülheők kézmosással!
Forrás: pinterest.com

Még egy dolog: ha valaki olyannal érintkeztünk, aki beteg volt, elég már vele csak egy térben is tartózkodni, akkor is érdemes kezet mosni, így csökkenthetjük a betegség elkapásának kockázatát. Ne feledkezzünk meg eszközeink takarításáról sem! Az antibakteriális kendőkkel érdemes az egeret, a billentyűzetet és a telefonok képernyőjét is megtisztítani, így ezekkel is jóval kevesebb baktériumot juttatunk majd szervezetünk közelébe. Amennyiben a kezünkön seb van, mindenképp ragasszuk le, mivel ez egy potenciális fertőzési kaput jelenthet egy boltban, a munkahelyen, de akár otthon is, főzés közben.

A helyes kézmosás módját  mutatja be ez a kis videó. Figyeljünk rá, hogy minden lépést betartsunk és kezünk minden szegletét megmossuk!

Ne dőljünk be a középületekben kihelyezett kézszárítóknak, ezek rengeteg plusz baktériumot fújnak csak a kezünkre, melyek a még kissé nedves, ráadásul meleg felületen, azaz a kezünkön kiválóan megtapadnak és éldegélnek, amíg le nem mossuk őket, vagy bele nem kenjük őket, mondjuk a szemünkbe. Amennyiben lehetőség van rá, használjunk inkább papír kéztörlőt kézmosás után és ne gondoljuk azt, hogy elég simán vízzel leöblíteni kezünket, mivel ezzel nemhogy elpusztítjuk arról a baktériumokat, de kifejezetten  kiváló körülményeket teremtünk nekik az élethez! Reméljük, ma is sokat tanultatok tippjeinkből és ez által könnyebben vészelitek majd át a betegesen, szeles őszi mindennapokat, amik talán még váratnak magukra kicsit.

Borítókép forrás: beautyheaven.com.au

Hozzászólások