A Hepatitis C tünetei, kezelése, megelőzése

A Hepatitis C tünetei, kezelése, megelőzése

Mi a Hepatitis C?

A Hepatitis C fertőző májgyulladás, amit a Hepatitis C vírus okoz (HCV). A vírus akut és krónikus májgyulladást is tud okozni, hazánkban körülbelül 3000 májzsugor és 600 májrákos eset kialakulásáért felelős. A megfertőzöttek nem mindegyike válik beteggé, van olyan, aki csak a vírust hordozza.

A Hepatitis C vér útján terjed, így főként az intravénás droghasználók körében gyakori az előfordulása, de okozhatják ellenőrizetlen vér és vérkészítmények, nem megfelelően sterilizált egészségügyi eszközök. A WHO adatai szerint körülbelül 170 millió fertőzött él világszerte, Magyarországon ez a szám olyan 100 ezerre tehető. A betegség nem csak a májat támadja, megtalálható az ízületekben, a nyálban, az izzadságban és a könnyben is. A vírus nem annyira fertőzőképes mint a Hepatitis B.

hepatitis-c vírus
A Hepatitis C vírusa
Forrás:webmd.com

A betegség másik két leggyakoribb változata a Hepatitis A és a Hepatitis B.

A Hepatitis C fertőzése

 

A betegség vér útján fertőz, így potenciális veszélyforrást jelentenek:

 • közös fecskendőhasználat,
 • nem megfelelően sterilizált eszközök,
 • vérkészítmények,
 • közös használatú borotva, manikűrkészlet, fogkefe,
 • akkupunktúrás eszközök.

Szexuális úton is képed terjedni a betegség, ugyanis a vírus a nyálkahártya legapróbb sérülésén is képes bejutni a véráramba. Itt főként azok a veszélyeztettek, akik gyakran váltogatják partnerüket. A fertőzés képes a terhes anya magzatát is megfertőzni, de annak valószínűsége a statisztikák szerint igen ritkán fordul csak elő.

A Hepatitis C nem terjed sem cseppfertőzéssel, sem ölelés vagy csókolózás útján. Az anyatejben sem található meg, illetve a közös étkezések, italozások alkalmával sem terjed.

A Hepatitis C tünetei

A Hepatitis C lappangási ideje 2 héttől 6 hónapig terjedhet.

 

Azoknál, akiknél megjelennek a tünetek az alábbi dolgokat észlelhetik:

 • fáradtság,
 • hasi fájdalom,
 • étvágytalanság,
 • sötét vizelet,
 • ízületi fájdalom,
 • hányinger, hányás,
 • sárgaság (nem annyira jellemző tünet, mint a Hepatitis B esetében).

A tünetek csak a heveny (akut) Hepatitis C májgyulladásnál jelentkeznek, akiknél megjelennek ott nagy valószínűsége van a teljes gyógyulásnak.

Krónikus májgyulladás esetén a betegség tünetek nélkül fejlődik ki, akár hosszú hónapok alatt. Ilyenkor csak vérvizsgálat során szokott fény derülni a betegség meglétére, azonban a tünetek elmaradása miatt nagyon későn szokták csak észlelni a betegséget, ami ront a gyógyulási esélyeken.

A Hepatitis C diagnózisa

A betegség vérvizsgálattal diagnosztizálható. A szakemberek a vérben a vírus elleni anti-HCV antitesteket keresik. Amennyiben a teszt pozitív lesz, akkor a vírus fehérjéit kezdik el keresni a vérben, amivel igazolhatják a krónikus májgyulladás meglétét. A betegek 15-45%-a magától meggyógyul, így bennünk megtalálhatóak az antitestek, de a vírus fehérjéi már nem.

 

Amennyiben valakinél igazolták a krónikus májgyulladást, akkor a máj károsodásának felmérésére májbiopsziát, vagy egyéb nem invazív tesztet végeznek. Ezek után az orvosok meghatározzák a Hepatitis C genotípusát is, ugyanis ez a két tényező dönti el, hogy milyen kezelést kapjon a páciens.

A Hepatitis C kezelése

A betegség nem minden esetben igényel kezelést ugyanis van olyan, aki magától meggyógyul. Az azonban nagyon fontos, hogy minél hamarabb diagnosztizálni kell! A kezelés nagyban függ a vírus genotípusától, illetve a májkárosodás mértékétől.

A klasszikus kezelési mód kettős, azaz egyszerre kell tablettát szedni, illetve injekciós kúrán résztvenni. Sajnos ennek a sikerességi rátája elég alacsony, mindössze a betegek 40%-án segít.

A legújabb vírusellenes szerek (DAA) segítségével azonban a betegek 95%-nál javulást lehet elérni. Sokkal biztonságosabbak és kevesebb a mellékhatásuk, mint a régi kezelési módoknak. A WHO ajánlása szerint ez történhet Sofosbuvir-ral, Daclatasvir-ral vagy Sofosbuvir/Lepadasvir kombinációjával. A kezelés kevesebb mint 12 hetet vesz igénybe, de ez függ a betegség súlyosságától. Ezen gyógyszerek ára viszont elég magas, így leginkább csak a fejlett országokban használatosak.

Interferonnal szokták még kiegészíteni a fenti gyógyszereket, ám nem annyira népszerű a betegek körében, mivel rengeteg riasztó mellékhatása van, ilyen például a láz, emésztési zavarok, pszichés problémák.

A Hepatitis C-ből való gyógyulás

A betegek 80%-a semmilyen tünetet nem észlel magán és 15-45 %-uk 6 hónapon belül teljesen meggyógyul. A többieknél krónikus májgyulladás alakul ki. A krónikus Hepatitis C-ben szenvedő betegek egyharmadának nagy esélye van arra, hogy 20 éven belül májcirrózis alakuljon ki náluk.

A Hepatitis C megelőzése

A betegségre jelenleg még nem sikerült védőoltást kifejleszteni. A megelőzés legfontosabb eszköze a fertőzés elkerülése. Erre a legjobb módszer a véradáskor történő szűrővizsgálat, amit idehaza 1992 óta végeznek. Kerülni kell a fertőzöttekkel való közös tárgyhasználatot, figyelni kell, hogy a tetoválások testékszerek felhelyezése, manikűrözés mindig steril eszközökkel történjen. Szexuális kapcsolatoknál törekedni kell a monogám kapcsolatra és ajánlott a gumióvszer használata.

A betegség leggyakrabban a kábítószert használók körében terjed, így nagyon fontos, hogy az érintettek leszokásáig biztosítani kell a steril tűket és fecskendőket. A nemzetközi statisztikák szerint ők adják a fertőzöttek 52-90%-át.

A WHO ajánlása szerint az alábbi tényezőkre kell kiemelten figyelni:

 • kézmosás, higiénés szabályok betartása,
 • az injekciók gondos és szabályszerű alkalmazása,
 • az éles és veszélyes szemetek megfelelő tárolása,
 • a vér és szervdonorok megfelelő tesztelése Hepatitisre, HIV-re és szifiliszre,
 • a megfelelő védekezés, gumióvszer használata,
 • az intravénás kábítószert használók leszokásáig steril felszerelés biztosítása.

A Hepatitis C szövődményei

 

Májcirrózis (Májzsugor)

A Hepatitis C leggyakoribb szövődménye a fibrózis. Ez azt jelenti, hogy a máj gyulladásának következtében a szövet sérül, és az elhalt hámsejtek helyén apró hegek jönnek létre. Ha a hegek még nem nagyok akkor a máj el tudja látni a feladatát. Amennyiben a hegek elszaporodnak akkor a máj nem tudja ellátni funkcióját megfelelően, ezt hívjuk cirrózisnak.

 

A májcirrózist a mindennapokban májzsugornak hívjuk, aminek megtévesztő a neve, mert a betegség elején a máj megnagyobbodik, majd csak a végső stádiumban megy össze. A betegség során a máj kötőszöveti állománya felszaporodik az egészséges májszövetek kárára.

Hazánkban az alkoholizmus mellett a Hepatitis C és a Hepatitis B a leginkább felelős a májzsugor kialakulásáért. A krónikus májgyulladás hosszú évek után vezet májzsugorhoz, és sokszor észrevétlen marad, mivel a máj még akkor is képes ellátni a feladatát, ha a szöveteinek már csak 20 %-a egészséges.

A májzsugor nem gyógyítható, de megfelelő kezelésekkel lelassítható a folyamat.

A betegségről bővebben ebben a cikkünkben olvashat: A májcirrózis okai, tünetei, megelőzése

Májdaganat

A májban keletkező daganatok elsődleges okozója a májgyulladás. Kezdetben a tünetei nagyon hasonlítanak a májzsugorra. A betegség gyors felismerése esetén a daganatok műtéti eltávolítása még lehetséges, mivel a szerv nagyon jól regenerálódik. Ha a rák előrehaladott állapotban van, akkor már csak a kemoterápia és a szervátültetés jöhet szóba.

A Hepatitis C okai

A betegséget a Hepatitis C vírus okozza. A vírus az RNS vírusok közé tartozik és 1989-ben fedezték csak fel. Több genotípusa van, ez azt jelenti, hogy az okozott betegség ugyan minden esetben ugyanolyan, azonban a vírus gyógyszerre mutatott hatása eltérő. A vírus genetikai szakaszában van egy mindig változó rész, így még nem sikerült védőoltást kifejleszteni. Ennek köszönhetően a betegségből való meggyógyulás sem jelent védettséget egy esetleges későbbi fertőzéssel szemben.

 

Források:

who.int
heathline.com

Borítókép forrása:
buyhepcinat400mg.com

Hozzászólások