A hepatitis B tünetei, kezelése, megelőzése

A hepatitis B tünetei, kezelése, megelőzése

Mi a Hepatitis B?

A Hepatitis B egy a májat megtámadó vírus okozta májgyulladás. A világ egyik legelterjedtebb betegsége, a Föld népességének 20-30 %-a bizonyítottan átesett már a betegségen, és rengeteg olyan ember van, akinél nem diagnosztizálták és ő maga sem tud róla, hogy átesett volna a betegségen.

hepatitis-b
A Hepatitis B vírus
Forrás: avert.org

A Hepatitis B krónikus formája a májrák és a májzsugor legfőbb okozója, a betegség szövődményeibe a WHO adatai szerint évente közel 1 millió ember hal bele. Az országban a vírushordozók aránya 0.5-1 %.

Sokan észre sem veszik, hogy megfertőződtek ugyanis sokaknál a vírus nem okoz komolyabb tüneteket, mint egy megfázás vagy influenza. A gyermekkori fertőződéskor sokkal nagyobb az esélye a szövődmények, vagy a krónikus májgyulladás kialakulásának.

A betegség másik két leggyakoribb változata a Hepatitis A illetve a Hepatitis C.

Mi okozza a Hepatitis B-t?

A betegséget a Hepatitis B vírus okozza. A vírus a vérrel és a testnedvekkel terjed szét a gazdatestben.

A betegséget az alábbi módokon kaphatjuk el:

 • Óvszer nélküli közösülés.
 • Tű megosztása fertőzött személlyel (főleg kábítószer-fogyasztóknál).
 • Testékszerek vagy tetoválás készítésekor használt, nem steril eszközökkel.
 • Közös borotva vagy fogkefehasználat fertőzött személlyel.

A magzatot is veszélyezteti a Hepatitis B, így az orvosok azt ajánlják, hogy minden terhes anyuka végeztessen tesztet, nehogy a babának is átadja a betegséget. Még fertőzött kismama esetében is megvédhető a magzat a megfelelő oltások beadásával.

A Hepatitis B-t nem lehet elkapni sem cseppfertőzéssel, sem csókolózással, vagy étel-ital megosztásával!

A hepatitis B tünetei

A betegség a fertőzöttek kétharmadánál tünetek nélkül zajlik le, akiknél jelentkeznek, náluk a tünetek a következők lehetnek:

 • Fáradtságérzet,
 • Hőemelkedés,
 • Fejfájás,
 • Étvágytalanság,
 • Hányás, hasmenés hasfájás,
 • Sötét színű vizelet,
 • Világos színű széklet,
 • Sárgaság.

Akut Hepatitis B

Az akut Hepatitis B 2-6 hét alatt szövődménymentesen gyógyul, a betegség ezután már csak a vérből mutatható ki. A betegségek nagyon kis százalékánál (kevesebb mint 1%) a beteg állapota hirtelen rosszabbodni kezd és májelégtelenség, májkóma alakul ki. Ez életveszélyes állapot, ami kórházi kezelést igényel.

Krónikus Hepatitis B

Amennyiben a tünetek és a betegség több mint 6 hónapig fennáll, akkor krónikus Hepatitis B-ről beszélhetünk. Ez a fertőzések maximum 5-10 %-nál következik be, ám minél fiatalabb a beteg, annál nagyobb a gyulladás krónikussá válásának esélye. A krónikus Hepatitis B ritkán gyógyul magától, ilyenkor már gyógyszeres kezelésre van szükség.

A krónikus májgyulladás 25%-a idővel rosszabbodik, és májzsugor alakul ki. Ez 20-40 évvel később karcinómához, májrákhoz vezet.  A statisztikák szerint a kialakult májrákok 60-80%-ért a Hepatitis B a felelős.

A betegség nagyon ritkán szokott kiújulni, legtöbbször csak azoknál a gyógyult betegeknél történik ez meg, akik valamilyen immunszupresszánst szednek.

A Hepatitis B diagnosztizálása

A diagnózis egyik fontos eleme, hogy az orvos meg tudja különböztetni a betegség akut, illetve krónikus formáját. A betegség diagnosztizálásnak legbiztosabb módszere a vérteszt elvégzése. Ilyenkor a vérben nézik a bilirubint, májenzimeket (GOT, GPT, alkalikus foszfatáz) és a vírus fehérjéit, valamint az ellenük termelődött antitestek jelenlétét.

A Hepatitis B kezelése

Az akut Hepatitis B fertőzésre nincs kimondottan gyógymód. Fontos az ágynyugalom, a könnyen emészthető zsírszegény és vitaminokban gazdag ételek fogyasztása. A betegség magától, néhány hét alatt teljesen elmúlik. A vérből ilyenkor teljesen eltűnnek a vírus nyomai és megjelennek az antitestek.
Ha a betegség krónikussá válik, azzal is teljes értékű életet lehet élni, azonban vérvétellel folyamatosan nyomon kell követni a májfunkciókat, az antitestek és a vírus számát.

A krónikus májgyulladásra ma már többféle gyógyszer is hatásos: lamivudin, az adefovirdipivoxil, az interferon-alfa és a PEG-Interferon.

Az interferon készítmények javuláshoz vezetnek, de teljes gyógyulást nagyon ritkán hoznak. A kezelés célja főként a vírus szaporodásának meggátlása, illetve a szövődmények megelőzése. Az ilyen gyógyszeres kezelések előtt májbiopsziát szoktak végezni, azaz egy hosszú tű segítségével a májból egy szövetdarabkát távolítanak el. Erre azért van szükség, mert ebből vizsgálják meg a máj pillanatnyi állapotát, illetve azt, hogy a kezelés mennyire lehet majd eredményes. A kezelésre a statisztikák szerint azok a nők reagálnak a legjobban, akiknél kevesebb mint 3 éve diagnosztizálták a betegséget. A kezelés heti 3x történik, bőr alá adott injekciókkal.

A megfelelő kúra kiválasztásánál a betegek 30-40%-nál lehet elérni a betegség visszaszorulását és javulást. A kezelésnek rengeteg mellékhatása van: láz, fejfájás, hidegrázás, ízületi fájdalom. Az orvosok mégis általában a kezelés folytatását szokták ajánlani. Előfordulhatnak kései mellékhatások is, de ezek általában nagyon ritkák. Ilyen a depresszió, hajhullás, autoimmun-betegségek, pajzsmirigy-gyulladás, fehérvérsejtszám csökkenése.

Másik kezelési módszer az úgynevezett nukleozid-analógok használata. Ezek enyhítik a gyulladást, illetve gátolják a vírusok szaporodását. A betegek több mint a felénél a kezelés hatására a májfunkciók újra normálisok lesznek. A mellékhatásai is jóval enyhébbek, viszont nagy hátránya, hogy alkalmazásának hatására a vírus rezisztenssé válhat a kezelésre.

A hepatitis-B megelőzése

A betegséget csak megelőzéssel lehet kivédeni. Mindig ügyelni kell szexuális érintkezéskor a védekezésre, oda kell figyelni hol készíttetünk tetoválást. A vírus már egy parányi bőrsérülésen keresztül is képes bejutni a szervezetbe.

A Hepatitis B elleni védőoltás

A legbiztosabb védelmet a védőoltás jelenti, ami Magyarországon 1999 óta már kampányszerűen elérhető és a 14 éves diákoknak kötelező, illetve az egészségügyi dolgozók, vagy a fertőzés veszélyének kitett emberek ingyen megkapják. A vakcina bárki számára vény ellenében gyógyszertárban elérhető.

A védettség kialakulásához 3 egymás utáni oltás szükséges. Az első után egy hónappal jön a második, majd erre fél évre a harmadik. A teljes védettség csak a harmadik oltás után alakul ki, és 5 év után érdemes emlékeztető oltást beadatni.

A Hepatitis B szövődményei

A betegség két leggyakoribb szövődménye a májcirrózis, illetve a májrák.

Májcirrózis

Májcirrózis esetén a máj működése kórossá válik, először megduzzad majd pedig elkezd zsugorodni. A máj szövete gyulladásossá, hegessé válik. A betegség későbbi szakaszában felborul a hormonháztartás, a bőr sárgássá válik. Ödémák, és a vízvisszatartásnak köszönhetően hasi víz jelenik meg. A felhalmozódott méreganyagok károsítják az idegrendszert, ami kézremegéshez, figyelemzavarhoz, a tudatállapot megváltozásához vezethet.

A betegségről bővebben ebben a cikkünkben olvashat: A májcirrózis okai, tünetei, megelőzése

Májrák

A májban keletkező daganatok egyik legnagyobb rizikófaktora a májgyulladás. A leginkább érintettek az 50 év feletti férfiak, és az is nehezíti a diagnosztizálást, hogy a tünetek nagyon későn jelentkeznek. A gyógyulásra egyetlen esély a kemoterápia, illetve a májátültetés.

Hepatitis B-vel kapcsolatos kutatások

/A Nature folyóiratban megjelent legújabb cikk szerint, a kutatók egy hatalmas lépést tettek a krónikus Hepatitis B gyógyíthatóvá tételéhez, ugyanis egy új sejtkultúrát felhasználásval közelebb kerültek a gyógyszer végleges kifejlesztéséhez./

 

Források:
who.int
webmd.com

Borítókép forrása: zeenews.india.com

Hozzászólások