A Hepatitis-A tünetei, megelőzése, szövődményei

A Hepatitis-A tünetei, megelőzése, szövődményei

Mi a Hepatitis?

A hepatitis vagy más néven májgyulladás a máj heveny vagy idült gyulladását jelenti. Elsősorban vírusok okozzák. Attól függően, hogy pontosan melyik kórokozó okozza, a hepatitis fajtáit A-G-ig jelölik. A hepatitis esetében a vezető tünet a sárgaság, ami a betegség összes fajtájánál jelentkezik.

 

Mi a Hepatitis-A betegség?

A Hepatitis-A fertőzés az emésztőrendszerben jön létre.  A betegségből évente 500-700 esetet jelentenek Magyarországon. A legtöbb megbetegedést Borsod-Abaúj-Zemplém megyéből jelentették, a leginkább érintett a 3-14 éves korosztály. A vírus a fertőzött ember székletével jut ki a környezetbe, ahol nagyon sokáig életben marad. A fertőzés általában szájon át történik, szennyezett étel, kéz, vagy felszíni vizek által. A kórokozó a vérben is kimutatható, de nem szokott vérrel terjedni.

A Hepatitis-A tünetei

A betegség sokszor tünetmentesen lefolyik, felnőtteknél azért nem fordul elő sokszor, mert a lakosság nagy része már akár tünetekkel, akár tünetmentesen, de átesett a betegségen és védettséggel rendelkezik.  A betegség lappangási ideje 4 hét, ezután jelentkeznek a következő tünetek:

 
 • levertség,
 • fáradtság,
 • fogyás,
 • hányinger, hányás,
 • megváltozott ízérzékelés,
 • sötét színű vizelet,
 • kiütések,
 • hasmenés,
 • gyomortáji fájdalmak,
 • láz,
 • ízületi fájdalom.

Sárgaság

A kezdeti tünetek után a beteg javulást érez. A bőr és a szemfehérje azonban sárga színűvé válik. Ezt nevezzük sárgaságnak. A sárgaság idején a máj megnagyobbodhat.  Sárgaság nem minden esetben alakul ki, de ekkorra a vírusürítés már megszűnik. A sárgaság 1-4 hét alatt megszűnik, de idősebb emberekben hónapokig eltarthat.

sárgaság
A sárgaság legfeltűnőbb jele a besárgult szemfehérje
Forrás: femina.hu

A Hepatitis-A diagnózisa

A Hepatitis-A vírus által okozott májgyulladás diagnózisa a vérből történik. Vérvétel után a Hepatitis-A antitestjeit keresik a páciens vérében.

 

A Hepatitis-A fertőzés kezelése
A betegségre gyógyszer nincs, csak tüneti kezelésre van lehetőség, ami sárgaság esetén már kórházban történik. A betegségben szenvedőknek ágynyugalomra van szükségük. Elkülönítésre nincs szükség, ez alól kivételt a kisgyermekek jelentenek.  Szükség esetén a tünetekre gyógyszerek adhatóak. Kerülni kell az alkohol, az altatók és az epepangást okozó gyógyszerek fogyasztását! Szükség esetén az intravénás folyadékpótlást is biztosítani kell a kiszáradás elkerülése miatt.

A Hepatitis-A megelőzése

Mivel a betegség antitest termelődést okoz, így mesterséges védettség szerezhető a kórokozóval szemben, azaz van lehetőség a védőoltás beadatására. A kötelező oltások nem tartalmazzák a Hepatitis-A elleni oltást, azonban a gyógyszertárakban beszerezhető. A védőoltás beadatása különösen ajánlott akkor, ha valaki külföldi utazása során olyan országot keres fel, ahol a higiéniás feltételek sokkal rosszabbak, mint hazánkban. A teljes védettség megszerzése hónapokig tart. Van lehetőség passzív immunizálásra is, ez főleg a fertőzött személy környezetében lévőknek ajánlott. Az immunizálás gamma-globulin segítségével történik, és 6 hónapig nyújt védelmet a betegséggel szemben.

A megelőzés szempontjából nagyon fontos az általános higiénés szabályok betartása, a kézmosás, az ételekhez használt alapanyagok megfelelő tárolása és tisztítása. A rosszul átfőtt kagyló néhány esetben hepatitis fertőzést tud okozni.

A Hepatitis-A fertőzés szövődményei

A fertőzés többnyire probléma nélkül elmúlik, ám főleg idősebbeknél akut májelégtelenség léphet fel. Ennek kezelése sajnos nem lehetséges, a páciensnek májátültetésre van szüksége.

 

Borítókép forrása: hellodoktor.com

Források:
www.mayoclinic.org
niddk.nih.gov

Hozzászólások