A hasnyálmirigy-gyulladás okai, kezelése, megelőzése

A hasnyálmirigy-gyulladás okai, kezelése, megelőzése

Mi a hasnyálmirigy-gyulladás?

A hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy leggyakrabban előforduló betegsége. A betegség során az emésztőenzimek a mirigyen belül aktiválódnak és károsítják a szervet. A szervezet erre gyulladással válaszol. A betegségben leginkább érintett a 30-50 évesek korosztálya, a nőknél az epekő szokott inkább gyulladást okozni, míg a férfiaknál az alkoholproblémák. Súlyos esetekben a gyulladás maradandó károkat okoz a hasnyálmirigyben.

hasnyálmirigy-gyulladás
A gyulladt és az egészséges hasnyálmirigy közti különbség
Forrás: dietinfo.hu

Az esetek nagy többségében a gyulladás heveny módon alakul ki, de van krónikus formája is, ami vagy lassan alakul ki, vagy pedig a heveny gyulladás után marad vissza. A betegség elég jól kezelhető, viszont a súlyosabb, hasnyálmirigy-elhalással járó formájában még ma is 15%-os a halálozási arány.

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

Fájdalom

A betegség fő tünete a fokozatosan erősödő alhasi fájdalom, ami a has közepén, felső részén jelentkezik. Ez a fájdalom bármilyen erőkifejtés hatására erősödik, míg előrehajolásra gyengül.

Hányinger, hányás

Émelygés és hányás is jelentkezik a fájdalom mellett, mely a legtöbbször már csak száraz öklendezés.

Láz

A betegséget alacsony, 38 C fok körüli láz is kíséri.

Vérnyomás ingadozása

A betegségben szenvedőknél sokszor a vérnyomás esése is megfigyelhető, ami néha ájuláshoz vezethet.

Puffadás

A puffadás, illetve a túlzott gázképződés is a betegség egyik ismert tünete.

A hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálása

A betegen először laborvizsgálatokat végeznek el. A fehérvérsejtszám és a süllyedési értékek igazolják a gyulladást. Megvizsgálják a vérben lévő hasnyálmirigy enzim a lipáz mennyiségét, ennek emelkedett szintje igazolja a gyulladást. Az inzulinszint is árulkodó lehet, mivel a gyulladás befolyásolja a szerv által termelt enzimek mennyiségét is.

A hasonló betegségektől való megkülönböztetés miatt, egy hasi ultrahang is indokolt lehet, kizárandó a hasonló tüneteket produkáló, de mást, például a gyomrot érintő betegségeket.

A hasnyálmirigy-gyulladás okai

A gyulladás kiváltó okai az olyan tényezők, amik megakadályozzák az emésztőenzim szabad kiürülését, és az a szervben maradva aktiválódik és elkezdi a hasnyálmirigyet felemészteni. A betegség leggyakoribb kiváltó okai:

Epekövek

Az epekő azért veszélyes, mert az apró kődarabkák elindulhatnak az epevezetéken keresztül. A patkóbélben az epevezetéknek és a hasnyálmirigy-vezetéknek egy közös szája van. Az apró epekő képes elzárni a hasnyálmirigy-vezetéket, ami így gyulladást okoz. A megbetegedések 45%-ért ez az ok a felelős. Epeköves okra utal a nagyon hirtelen jelentkező fájdalom, illetve a szemfehérje sárgás elszíneződése.

Alkoholfogyasztás

A rendszeres és túlzásba vitt alkoholfogyasztás is okozhat hasnyálmirigy-gyulladást, igaz az idült formáját, aminek lehet egy-egy heveny fellángolása bizonyos időszakokban, például egy-egy zsírosabb étkezés után.

Magas trigliceridszint

A triglicerid a vérben található zsírok egyik fajtája. A zsíros étkezés tartósan növeli a szintjét, hasnyálmirigy-gyulladás esetén a szintje kiugróan magas.

Hasnyálmirigy-vezeték (Wirsung-vezeték) rendellenességei:

A patkóbélbe való beszájadzás veleszületett vagy szerzett sérülése gátolhatja az enzimek kiürülését.

Hasi sérülés

Tompa hasi ütés hatására a hasnyál a vezetékből visszafolyhat a mirigybe, az ütés pedig roncsolhatja a szervet.

Gyógyszerek

Bizonyos rákellenes és HIV elleni gyógyszerek esetében felmerülhet a hasnyálmirigy-gyulladás, mint lehetséges mellékhatás.

Epefestés után

Az endoszkópos epefestés során a hasnyálmirigy-vezeték egy kis időre lezárásra kerül. Ez annyira rövid idő, hogy csak nagyon ritkán okoz gyulladást, ez inkább csak egy mellékhatás.

A hasnyálmirigy-gyulladást egyébként okozhatja még autoimmun betegség, hasnyálmirigyrák, vírusfertőzések, magas kalciumszint, illetve a szerv fejlődési rendellenessége.

A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése

A betegség kezelésében az első és legfontosabb dolog a hasnyálmirigy kímélése, amit csak teljes diétával lehet elérni. Ez azt jelenti, hogy a beteg szájon át sem ételt, sem pedig italt nem fogyaszthat, csak és kizárólag vénásan táplálják, esetleg a vékonybélbe vezetett szondával. Ilyenkor vitaminokat juttatnak a beteg testébe, ugyanis a koplalás hatására a szervezet legyengülne, valamint fájdalomcsillapítókat és görcsoldókat. Ha a panaszok elmúlnak, akkor jöhet először a folyadékok, illetve szépen lassan a szilárd táplálékok fogyasztása is. Fontos a fokozatosság elvét követni, először mindenképpen zsír és fűszermentes táplálékokat kell fogyasztani. A beteg általában 2-3 nap után visszaállhat a szilárd ételek fogyasztására.

Amennyiben a hasnyálmirigy elhalásának lehetősége is fent áll, akkor antibiotikumokat szoktak adni a betegeknek az orvosok.

Ha a szövetelhalás már megtörtént, akkor műtéti beavatkozással távolítják el az elhalt részt. Ebben az esetben már az enzimtermelés is sérülhet, emiatt enzimpótlásra lehet szükség. A kiújulás elkerüléséhez érdemes fűszerben és zsírban szegény ételeket fogyasztani, illetve kerülni kell az alkohol és a kávé fogyasztását.

Hasnyálmirigy-gyulladásra természetes gyógymódok lehetnek a különféle teák (pl. gyermekláncfű, katángkóró, szederlevél, babhéj, medveszőlő, angyalgyökér, martilapu, kukoricabajusz).

A hasnyálmirigy-gyulladás megelőzése

A hasnyálmirigy egészségének megőrzéséhez érdemes kerülni a nagy lakomákat, nagymennyiségű alkoholfogyasztással együtt (disznótoros, lakodalom), illetve csak kevés zsíros ételt szabad fogyasztani. A megbetegedések több mint a feléért ugyanis ezek a felelősek.

Érdemes kivizsgáltatni magunkat, hogy nincs-e epekövünk, és ha pozitív eredményt kapunk, akkor meggondolandó az epehólyag eltávolítása, ezzel ugyanis megelőzhető a hasnyálmirigy-vezeték elzáródása. Egy laborvizsgálattal megnézhető a vér kalcium és triglicerid szintje, amennyiben valamelyik érték magas, gyógyszerszedés válhat javasolttá.

A hasnyálmirigy-gyulladás szövődményei

Szövetelhalás

Ha az enzim túl sokáig van a mirigyben, akkor károsítja a hasnyálmirigy szerkezetét. Az emésztőnedvvel kevert szövetrész a hasüregbe juthat, ami hashártyagyulladást, illetve sokkos állapotot okoz. Ha az elhalt szövetek felülfertőződnek, akkor tályogok alakulnak ki. Emiatt sürgős sebészeti beavatkozásra van szükség. A túlsúlyos és a 70 év felettieknél nagyon oda kell figyelni, mert náluk sokkal nagyobb eséllyel lép fel szövetelhalás, aminek hatása több szervet is érinthet.

Álciszták

A súlyos, de még műtétet nem igénylő gyulladás esetében a hasnyál üreget alakíthat ki a szerven belül. Ezt pszeudocisztának vagy álcisztának nevezik, mivel nincs valódi fala. A későbbiekben ez befertőződhet, vagy folyamatos növekedésével a belek működését is gátolhatja.

Cukorbetegség

A súlyos és visszatérő hasnyálmirigy-gyulladások esetében a hasnyálmirigyben található Langerhans-szigetek (ahol az inzulin és a glukagon termelődik) károsodhat és cukorbetegség alakulhat ki.

Enzimhiány

Súlyos gyulladás esetén a hasnyálmirigy enzimtermelő része károsodhat, így utólagos enzimpótlásra, gyógyszerek szedésére lehet szükség.

A hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők diétája

A krónikussá alakult gyulladásban szenvedőknek egész életükön át diétázniuk kell. A diéta alapelvei a következőek:

 • Tilos az alkohol fogyasztása!
 • Kerülni kell a zsírós ételeket!
 • Az energiabevitel 55-58 százalékát szénhidrátok, 30 százalékát zsírok és 12-17 százalékát a fehérjék tegyék ki!
 • Naponta 5-6x érdemes étkezni, és kismennyiségű ételeket kell fogyasztani.
 • Az A-, K-, D- és E-vitaminok pótlása szükséges, mivel kiürülésük fokozódhat.

 

Mit szabad fogyasztani?

 • Zsiradékok közül csak a kókuszzsírt.
 • Rizs, kenyerek, száraztészták, de kerülni kell a magas szénhidráttartalommal rendelkező finom pékárúk fogyasztását.
 • Sovány tej és tejtermékek: kefir, sovány joghurt, sovány sajt. Hetente 2-3x ajánlott csak tojást fogyasztani.
 • Sovány húsokat, halat, csirkét és pulykamellet szabad enni, kerülni kell a zsíros húsokat.
 • A zöldségek és a gyümölcsök szabadon fogyaszthatóak, kivételek: a hüvelyesek, az olajos magvak, a kelkáposzta és a vöröskáposzta.
 • Folyadékokból ihatjuk a szénsavmentes ásványvizeket, gyümölcsleveket, teákat.

Borítókép forrása: gasztrokura.com

Hozzászólások