A hasmenés okai, kezelése, diéta, megelőzés

A hasmenés okai, kezelése, diéta, megelőzés

Mi a hasmenés?

Hasmenésnek nevezzük azt az állapotot, amikor valakinek naponta több mint 3x van széklete, és a széklet a normálisnál sokkal hígabb. Ha a széklet normális, akkor hiába megy el valaki 3-nál is többször a mellékhelyiségre, nem beszélhetünk hasmenésről.  Ugyanígy nem hasmenés, ha valakinek híg a széklete, de csak egyszer kell elmennie a mellékhelyiségre.

A hasmenés gyakran jár lázzal, kísérheti hasfájás, hasgörcs, bűzös szelek, elesettség, bágyadtság.

A hasmenés okai

Fertőzés

A hasmenés elsődleges okai között szoktak szerepelni a különböző vírusok és baktériumok által okozott megbetegedések. Ilyenek lehetnek a calici-vírus , a rota-vírus és a szalmonella. A fertőzések koszos kézzel, nem megmosott gyümölcsökkel és zöldségekkel terjednek.

Ételmérgezés

Romlott étel elfogyasztása után is jelentkezhet hasmenés. Jellemzően hasi görcsök is társulnak hozzá illetve nem ritkán hányinger, hányás.

Gyomorrontás

Jellemzően túl sok, vagy túl olajos, zsíros, rostdús ételek fogyasztása után jelentkezik.

Gyulladásos megbetegedések

A különböző gyulladásos betegségek, mint például a Chron-betegség vagy a colitis sokszor krónikus hasmenéssel járnak. Ilyen esetekben a beteg mindenképpen orvosi kezelésre szorul.

Antibiotikumok

Nem csak a betegségek, hanem az antibiotikumok is okozhatnak hasmenést. Ennek az az oka, hogy a gyógyszer nem csak a kórokozókat pusztítja el, hanem a bélrendszer hasznos baktériumait is.

Stressz

Az emésztőrendszert nevezik sokszor a második idegrendszernek is. Emiatt a stressz, a szorongás és a félelem ugyanúgy megviseli az emésztőrendszert is. Ez okozhat puffadást, gyomorsavtúltengést és hasmenést is. Hasmenést okoz az Irritábilis Bél Szindróma (IBS) is.

Ételallergia, érzékenység

A hasmenés oka lehet bizonyos esetekben laktózérzékenység, tej-, tojás-, szójaallergia, de akár cölikália (lisztérzékenység) is. A leggyakoribb oka a laktózérzékenység, amitől a felnőtt lakosság 20-30 %-a szenved.

Tumor

Ritkán ugyan, de az emésztőrendszert érintő tumorok esetében is előfordulhat hasmenés, illetve a kemoterápia egyik mellékhatása is.

Gyermekeknél

Gyermekeknél a fent említetteken felül a tüdőgyulladás, illetve a vakbélgyulladás is tud hasmenést okozni.

A hasmenés típusai

Ozmotikus

A bélrendszerben vissza nem szívódott anyagok maradnak, amik vizet kötnek meg. Okozói között szerepel a laktózintolerancia.

Kiválasztásos

A folyadékfelszívás helyett a bélrendszerben kiválasztás történik. Ezt a típust okozzák a vírusok és a baktériumok méreganyagai, illetve egyes gyógyszerek.

Felszívódási zavaros

Híg, vizenyős széklet, amit az olyan gyulladásos betegségek okoznak, mint a Chron-betegség, a fekélyes végbélgyulladás, illetve bizonyos daganatok.

A hasmenés diagnosztizálása

Ha a hasmenés hátterében valamilyen bakteriális fertőzést sejtenek, akkor azt a székletből ki lehet tenyészteni, véres széklet esetén pedig elengedhetetlen a széklettenyésztés. Akut tünetek esetén vírusfertőzésre kell gondolni, elhúzódó panaszok jelentkezésekor pedig inkább a tejcukor-érzékenység jön szóba: ezt kilégzéses vizsgálattal lehet igazolni.

A hasmenés kezelése

Diéta

A hasmenés kezelésében az első és legfontosabb megtalálni a kiváltó okot. Mindenképpen diétát kell tartani, illetve folyamatosan gondoskodni a só és folyadék megfelelő pótlásáról. Bakteriális fertőzések esetében is csak néha szabad antibiotikumot használni, ugyanis sokszor elhúzódhat a gyógyulás a gyógyszer hatására.

Ha a hasmenéssel együtt hányás is jelentkezik, akkor kórházi kezelésre van szükség, a kiszáradás elkerüléséhez.  Kerülni kell az édes ételeket pár napig, illetve a rostos italokat érdemes hanyagolni és almát, banánt, rizst és sós ropit érdemes fogyasztani teával.

Csecsemők esetén fontos, hogy ne hagyjuk abba a szoptatást, ugyanis az anyatejben rengeteg, a baba számára nélkülözhetetlen anyag található!

Ételérzékenység vagy allergia esetén pedig fontos a diéta betartása és az allergén vagy problémát okozó anyag teljes hanyagolása.

A hasmenés során a belek folyamatosan mozognak és általában két nap után már megnyugszanak. A megnyugvást, és a felszívódás helyreállítását elő lehet segíteni kis banánnal, keserű csokival, sárgarépával. Fontos a könnyű ételek fogyasztása illetve a fokozatosság elvének követése.

Ha a tünetek 2-3 nap után nem múlnak el, illetve véres a széklet orvoshoz kell fordulni.

Gyógyszerek

A hasmenés gyógyszerekkel is kezelhető, de ezeket főleg felnőtteknek ajánlják és ott se elsődlegesen. A hasmenés során ugyanis a szervezet megpróbálja minél gyorsabban eltávolítani a kórokozók méreganyagait. Ha gyógyszerrel ezt meggátoljuk, akkor sokkal nagyobb kár éri a szervezetünket.

Méregkötők

A hasmenés kórokozói által termelt toxinok megkötésére érdemes orvosi szenet vagy egyéb adszorbenseket bevenni. Nagyon jó alternatíva lehet az alma is, a benne található pektinnek köszönhetően.

 Probiotikumok

A hasmenés elmúlása után nagyon fontos a bélflóra megfelelő egyensúlyának helyreállítása. Ezeket gyógyszertárban kapható probiotikumokkal lehet pótolni. Az afrikai uzaragyökér és más növényi készítmények jótékony hatásúak, és kaphatók kamillás, mentás hasmenés elleni gyógyteakeverékek.

A hasmenés megelőzése

A hasmenés megelőzéséhez a legfontosabb a higiéniai szabályok betartása, a folyamatos kézmosás. Ügyelni kell, hogy ne fogyasszunk mosatlan, ismeretlen eredetű gyümölcsöt.

A Rota-vírus ellen létezik védőoltás is, ez azért fontos, mert a betegség 1 éves kor alatt akár halálos is lehet.

Borítókép forrása: femcafe.hu

Hozzászólások