A diabéteszes hasnyálmirigy regenerálható diétával?!

A diabéteszes hasnyálmirigy regenerálható diétával?!

Az inzulin az a hormon, ami a vércukorszintünk csökkentéséért felel. Ezt pedig a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik, így a szerv megfelelő működése nagyon fontos az egészséges vércukorszint fenntartásában. Kutatók állatkísérletek során képesek voltak visszaállítani a hasnyálmirigy egészséges működését, így a vércukorszint is normalizálódott az állatokban. Ez a módszer tehát nagy áttörés lehet a diabétesz kezelésében, amennyiben emberen is alkalmazható.

Vegán diétával a cukorbetegség ellen

A publikáció a Cell (Sejt) nemű szaklapban jelent meg a napokban. Ebben leírják, hogy az alkalmazott diéta szinte újraindítja a szervezetet. A szakértők szerint is nagyon érdekes eredmények születtek és talán egy lépéssel tényleg közelebb kerültünk a cukorbetegség problémájának megoldásához. Azt azonban kifejezetten tiltják, hogy orvosi felügyelet nélkül próbálkozzon az ember a kísérletben alkalmazott böjthöz hasonló módszerrel.

A diéta öt napig tart, ez alatt a szervezetet alacsony fehérje-, szénhidrát-, és kalóriaszinten tartják, viszont sok telítetlen zsírt kell bejuttatni. Az öt nap során a napi kalóriabevitel maximum 800-1100 kalória lehet. A böjt leginkább egy vegán diétához hasonlít, levesekkel és sok olajos maggal. Ezután 25 napig azt eszik a résztvevő, amit csak akar, így elkerülhető tehát a szenvedős, folyamatos éhséggel küszködős időszak, amely általában minden fogyókúrázó, vagy éppen diétát tartó rémálma.

 

Az előzetes felmérések szerint ez a fajta étkezési stílus az öregedést is lassíthatja.

Diabétesz terápia?

Az állatkísérletek azt mutatták, hogy a hasnyálmirigy specifikus béta-sejtjei megújultak a diéta során. Dr. Valter Longo, a Dél-Kaliforniai Egyetem szakértője így nyilatkozott: "Azt vontuk le következtetésként, hogy az egerek képesek újraprogramozni a már nem működő hasnyálmirigy-sejtjeiket az által, hogy először extrém éhezésnek tesszük ki őket, majd újra elkezdjük a normál táplálásukat. Az állatkísérletek mind az egyes, mind a kettes típusú diabéteszes esetekben sikeresek voltak."

gfp
A zöld fluoreszkáló festékkel jelölt sejtek a hasnyálmirigy béta-sejtjei, amik inzulint termelnek.
Forrás: ETH Zürich

Az egyes típusú diabétesz autoimmun betegség, a kettes típusú cukorbetegség pedig általában az életmód miatt alakul ki, leggyakoribb előzménye az inzulinrezisztencia, ami pedig kapcsolatba hozható az elhízással. A diétás módszert már egyes típusú diabéteszben szenvedőkön is tesztelték és náluk jó is eredményt hozott. 

Dr. Longo szerint az eredmények nagyon fontosak, mivel a diabéteszes egerek kezelésére így már képesekTudományos szempontból azonban még nagyobb jelentőssége van a felfedezésnek: rájöttek, hogy képesek újraprogramozni a nem működőképes sejteket egyszerű diétával anélkül, hogy bármilyen genetikai módosítást kellene végezni a betegeken.

Tartós előnyök?

A BBC riportere, Peter Bowes is részt vett a kísérletekben. Tapasztalati pedig nagyon pozitívak: a diéta 5 napja alatt, amíg a kalória bevitelt minimalizálta, akár 2-4 kilót is képes volt leadni, ám a maradék 25 napban szinte mindig visszatért eredeti tömegéhez. Az újságíró ezt azonban nem bánta, mert a diéta más jótékony hatásai megmaradtak: alacsonyabb volt a vérnyomása, illetve az IGF-1 szintje is. (Az IGF-1 egy fontos növekedési hormon, aminek tartósan magas szintjét kapcsolatban találták a rákos megbetegedésekkel, ugyanis a kialakult rákos daganatok az IGF-1 hatására gyorsabban növekednek.) 

Bowes elmondta, hogy az öt napos diéta alatt tényleg nem ehetett túl sokat, de azért a kis mennyiségű ételért is nagyon hálás volt. A diéta azonban egyelőre nem alkalmas otthoni kipróbálásra, mivel sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk, orvosi felügyelet nélkül pedig akár bele is betegedhetünk a lelkes diétázásba.

A diéta több embernél kimutathatóan jobb vércukorszint-értékeket idézett elő. Dr. Emily Burns az Angol Diabétesz Szövetség kutatója elmondta, hogy az elért eredmények valóban kecsegtetőek, azonban az emberkísérletek még gyerekcipőben járnak és messzemenő következtetéseket még nem tudunk az eddigi vizsgálatokból levonni. Amennyiben azonban tényleg sikeresek lesznek a vizsgálatok, akkor a diabéteszben szenvedők emberek élete jóval könnyebbé válhat, illetve akár meg is gyógyulhatnak, ha az inzulintermelő sejteket sikerül újra életre kelteni. 

 

Borítókép forrása: MedCity News

Hozzászólások