A Crohn-betegség tünetei, kezelése, diéta

A Crohn-betegség tünetei, kezelése, diéta

Mi a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség a bélrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladása. Lassan alakul ki, de tartós panaszokat okoz, mivel a bélfal összes része gyulladt. Jellemzően a vékonybélben és a vastagbélben fordul elő, de az emésztőrendszer bármely részén okozhat problémákat. A bél perforációja, tályogok és sipolyok kialakulásának elég nagy a valószínűsége. A betegség ugyan az immunsejtekkel függ össze, de nem autoimmun betegség.

A betegség lefolyása hullámzó, kiújulások és megnyugvások jellemzik. A betegség folyamatos megfigyelést igényel, így a betegeknek sokat kell ellenőrzésre járniuk. Gyógyszeres kezeléssel a mai tudásunk szerint még csak a tüneteket lehet enyhíteni, de a betegséget nem tudjuk gyógyítani.

crohn-betegség
A betegség során teljes bélszakaszok gyulladnak be
Forrás: dddmag.com

A Crohn-betegség főleg a fiatal felnőtteket érinti (14-24 éves kor között). A kisebb gyermekeknél is előfordulhat, de a megbetegedések harmada jelentkezik csak 20 éves kor alatt. A kutatók megfigyelték, hogy az etnikai hovatartozás befolyásolja a betegség kialakulását, mivel a fehérbőrűek között kétszer annyi beteg van, mint a színesbőrűeknél. A dohányosok körében kétszer nagyobb a betegség kialakulásának veszélye, mint a nem dohányzóknál.

A Crohn-betegség tünetei

A betegség az emésztőrendszer bármely részét érintheti, emiatt nem mindenkinél okoz ugyanolyan problémát, de a vezető tünetek szinte minden esetben ugyanazok:

 

Hasmenés

Az egyik leggyakoribb tünete a folyamatos hasmenés.  A hasmenés típusa nagyban függ attól, hogy a vékonybél és a vastagbél mely részei érintettek. A gyulladt belek rengeteg vizet és sót választanak ki. A vastagbél ezt a többletet nem képes felszívni, és hasmenés alakul ki. Enyhe esetben ez csak gyakori székelést jelent, de a betegség súlyosabb stádiumánál a beteg naponta több mint tízszer is elmehet WC-re.

Hasi fájdalom

A gyulladás és fekélyesedés hatására a bélfalak elkezdenek hegesedni, a bélmozgás pedig fájdalmat és görcsölést vált ki. A fájdalom az enyhétől a súlyosig terjedhet, sokszor társulhat mellé émelygés és hányás is.

Véres széklet

A fekélyes bélfalat a végighaladó étel irritálhatja, ami vérzést vált ki. Sok esetben a bélrendszer magától is vérezhet. A széklet ilyenkor élénkpiros, véres nyákos, de lehet akár sötétvörös is, ami az emésztett vérre utal. A betegség súlyos stádiumában a vérzés folyamatosan fennállhat, de legtöbbször a vérzés csak időszakosan fordul elő.

Perianális diszkomfort

A végbél körül fájdalom, viszketés és gyulladás jelentkezhet, illetve súlyosabb esetben kiütések, sebek, tályogok. A betegség inkontinenciával, a székletvisszatartás zavarával is járhat.

Fekélyek, sebek

A betegség során a bélfalon pici apró sebek jelennek meg, amik aztán nagy fekélyekké állnak össze és behatolnak a bélfalak mélyebb szöveteibe is. A legtöbb esetben ugyan a belek érintettek, de nagyon sokszor a szájban is visszatérő aftás fekélyek jelennek meg. A gyomor és a nyelőcső csak nagyon ritka esetekben érintett, azonban ha ez megtörténik, az nyelési nehézségeket és hányást okoz.

Étvágytalanság, fogyás

A folyamatos hasi fájdalmak és görcsök miatt csökken a beteg étvágya, valamint a gyulladt bélszakaszon csökken a tápanyagok felszívódása, így a betegség fogyáshoz vezet.

 

Fisztulák, tályogok

A gyulladás hatására bélfalban kis üregek jönnek létre, amik aztán átvezetnek a környező szervekbe. Ezeket fisztuláknak nevezzük. A fisztulák gennyel lesznek telítettek egy idő után, így átvezetik a gyulladást a többi szervbe is.

Egyéb tünetek

A súlyosabb stádiumban lévő Crohn-betegek a következő tüneteket is észlelhetik magukon:

 • láz,
 • hideg verejtékezés,
 • székrekedés, ami bélcsavarodáshoz is vezethet,
 • fáradékonyság.

A betegség emésztőrendszeren kívüli tüneteket és szövődményeket is okozhat:

 • a nagy ízületek (térd, csípő váll) a gerinc, illetve a kis ízületek gyulladása, arthritisz,
 • szemgyulladás, ami akár a látás elvesztéséhez is vezethet,
 • májgyulladás,
 • epebetegségek,
 • menstruációs zavarok,
 • mélyvénás trombózis,
 • vérszegénység,
 • csontritkulás,
 • B12 vitamin, folsav és vas hiánya,
 • stroke,
 • depresszió,
 • különböző bőrbetegségek.

A Crohn-betegség diagnózisa

A betegség tünetei annyira nem specifikusak, hogy az orvosok nem is szeretnek csak egy diagnosztikai eszközt használni, inkább próbálnak minél több információt begyűjteni különböző módokon, mielőtt diagnosztizálnák a Crohn-betegséget.

 

Fizikai vizsgálat

Az orvos mindenek előtt felveszi a kórtörténetet, megvizsgálja a páciens fizikai állapotát, megkérdezi, hogy volt-e már a családban Crohn-beteg. Láz, véres széklet, illetve hasi fájdalom esetén további vizsgálatokat rendel el.

Laborvizsgálat

Vérvételre, illetve székletmintára lesz szüksége az orvosnak, megvizsgáltatja a vérben lévő ásványianyagok mennyiségét, az alakos vértestek számát, illetve az esetleges kórokozók jelenlétét. A D-vitamin, a vas és a B12-vitamin alacsony szintje összefüggésben van a Crohn-betegséggel. A betegség krónikus vérszegénységet okoz, ami ismét csak a vérből mutatható ki.

Báriumos röntgen

A beteggel báriumos kontrasztanyagot itatnak, aminek segítségével elég jól feltérképezhető a bélrendszer állapota. A röntgenen nagyon jól látszódnak a betegség okozta hegek és tágulatok. A báriumos röntgen azért fontos része a Crohn-betegség diagnosztizálásban, mivel a vékonybelek se a kolonszkópia, se a gasztroszkópia során nem vizsgálhatók.

báriumos röntgen
A piros nyilak a Crohn-betegség által érintett bélszakaszokat mutatják a röntgenfelvételen
Forrás: med-ed.virginia.edu

CT, MRI

A CT vizsgálat nagyon jó módszer a bélrendszerben található tályogok és fisztulák diagnosztizálására. Az MRI egy drágább és ritkábban választott képalkotási mód, ám sokkal érzékenyebb és ezáltal pontosabb képet lehet kapni a beteg állapotáról.

Kolonoszkópia

A legjobb betekintést a bélrendszer állapotába a kolonoszkópia, vagy magyar nevén végbéltükrözés adja. Az orvos így pontos képet tud kapni a bélfalak és a belek állapotára, sőt akár szövettani mintavételre is van lehetőség. A vizsgálat során a csípőbél elérése is szükséges, mert a betegségek 30%-a során érintett a bélrendszer ezen szakasza is. A kolonoszkópia azért fontos, mert a Crohn-betegek 40 %-nál a vizsgálat során már észlelhetők a tünetek.

Gasztroszkópia

A gyomortükrözéssel a nyelőcső, a gyomor és a nyombél állapotát lehet vizsgálni, hogy érintett-e a Crohn-betegségben. A kolonoszkópiához hasonlóan itt is lehetőség van szövettani mintavételre.

Videókamerás kapszula

A legújabb és legkíméletesebb diagnosztikai módszer. A beteg egy kapszula méretű videokamerát nyel le, ami az emésztőrendszeren végighaladva folyamatosan képeket készít. Az orvos a látottakat ki tudja értékelni. Hátránya a vizsgálat nagyon magas ára, kevés helyen érhető még el, illetve ennél a vizsgálati módszernél nem lehet szövettani vizsgálatot végezni.

Műtéti vizsgálat

A tünetek miatt sokszor kerül sor műtétekre, amikor is a has felnyitása után derül csak fény a betegségre, de itt is a végső diagnózis csak a szövettani vizsgálat után mondható ki.

A Crohn-betegség lefolyása

1.stádium: Gyulladás

Az első stádiumban még nem specifikus gyulladás keletkezik, jellemzően a vakbél magasságában, emiatt sokszor tévesen végeznek vakbélműtétet. A vakbélműtét után a műtét helyén sipolyok alakulnak ki.

2. stádium: Granulómák

A bélben a tuberkulózishoz hasonló granulómák alakulnak ki. Ezek a gümők egy idült gyulladásos területet vesznek körül.

3.stádium: Hashártyagyulladás

A folyamatos gyulladás átterjed a hashártyára is. Ennek bélkacs-összenövések lehetnek a következményei, amik akár bélelzáródást is okozhatnak.

4.stádium: Sipolyok képződése

A sipolyok apró „járatok” a gyulladt területek és más szövetek között. Ezeken keresztül gyulladásos anyag ürül, sokszor a bőrön át, de megjelenhetnek a végbélnyílás körül is. A sipolyok létrejöhetnek bélkacsok között is, így növelve a fertőzés területét és súlyosbítva a tüneteket.

crohn-beteg bél
Súlyos Crohn-betegségben szenvedő bélszakasz. Látható a hegesedés eredménye.
Forrás: youtube.com

A Crohn-betegség kezelése

A betegség jelenleg még gyógyíthatatlan így a tünetek kezelésre kell főként támaszkodni. A kezelés lehet gyógyszeres, étrendkiegészítéses, illetve műtéti.

Gyógyszerek

A szulfaszalazin az egyik leghasználatosabb gyógyszer. Gyulladáscsökkentő hatású és csak a vékonybélben és a vastagbélben szabadul fel a hatóanyaga.

Szteroid gyulladásgátlókat illetve immunszupresszánokat is fel szoktak az orvosok írni, ám ezekre nem minden esetben van szükség. Antibiotikumok csak a tályogok és sipolyok megelőzésére használatos, illetve esetlegesen műtét előtt. Ráadásul az antibiotikumok hosszútávú alkalmazásával az olyan káros baktériumok terjedését segítjük elő, amik a betegséget súlyosbítják.

A betegség során kialakuló vashiány kezelésére vastartalmú kiegészítők használatosak, azonban néhány orvos fontosnak tartja a parentális alkalmazását, mivel sok esetben a bélben a kártékony baktériumok szaporodásához vezethet a szedése.

Táplálékkiegészítés

Főleg gyermekeknél a fejlődés szempontjából nagyon fontos a kalóriadús italok bevitele, illetve szükség esetén szóbajöhet az intravénás táplálás is.

Műtéti beavatkozások

A betegség során szükség lehet műtéti beavatkozásokra is. Ilyenkor a jelentősebb vérzéseket látják el, gyógyítják a sipolyokat, illetve megszüntetik a bélelzáródásokat. A műtét után az egészséges részeket újra megtámadja a betegség, így az első műtét után általában 5 évvel szükség van egy újabbra. A bél beszűkül és akár bélelzáródás is jelentkezhet. A rezekciót sem lehet sajnos túlzásba vinni, mivel ha a vékonybél több mint felét eltávolítják, akkor rövidbél-szindróma alakul ki. Ennek során még több vitamin és ásványianyag távozik a szervezetből felszívódás nélkül.

A Crohn-betegek diétája

A Crohn-betegség során az étkezésre kimondottan oda kell figyelni, így az alábbi tanácsokat és elveket kell követni egy Crohn-beteg étrendjében:

 
 • A cukor fogyasztását minimalizálni kell!
 • Minél több rostdús ételt, zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű élelmiszert, korpát kell fogyasztani!
 • A finomított lisztet és az abból készült ételeket kerülni kell.
 • Érdemes csírákat (babcsíra, káposztacsíra, lucernacsíra) fogyasztani, mivel sok rostot tartalmaznak, könnyen emészthetőek és segítik az emésztést.
 • A magas zsírtartalmú ételek fogyasztását korlátozni kell, illetve vigyázni kell a tejtermékekkel és az állati húsokkal is.
 • Kerülni kell a tejtermékeket, kivétel a kaukázusi kefírt.
 • Nagyon figyelni kell az elegendő D-vitamin bevitelére, illetve ajánlott az omega-3 zsírsavban gazdag ételek, például a lazac fogyasztása.
 • Érdemes valamilyen nagy dózisú multivitamin-ásványianyag táplálék-kiegészítőt szedni. Különösen a cink-, folsav-, B12-vitamin-, D-vitamin- és a vashiány jellemző a betegségre.
 • Gyógynövények, amik segíthetnek: Fehérmályva, cickafarkkóró, kamilla, édesgyökér és kurkuma.
 • Néhány beteg esetében javulás érhető el a kazein és a gluténmentes táplálkozással.

Alternatív gyógymódok

 • Akkupunktúra: A keleti gyógyászatban az akkupunktúrát használják a Crohn-betegség kezelésének kiegészítésére, azonban nincs arra tudományos bizonyíték, hogy tényleg eredményes lenne ez a kezelési módszer.
 • Homeopátia: A betegeknek több mint 30%-a bevallottan próbált már ki homeopátiás szereket is, azonban mint most már kiderült ezek teljesen hatástalanok.

A Crohn-betegség szövődményei

Vastagbélrák

A Crohn-betegség növeli a vastagbélrák kockázatát, így minden betegségben szenvedőnek ajánlott legalább 8 évente szűrővizsgálatra elmennie. A betegség megelőzéséhez hasznosak lehetnek a folát és mesalamin készítmények.

Alultápláltság

A betegség felszívódási zavarokat okoz, így a beteg fogyásnak indulhat, illetve különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki, amik közül is vezető a vashiányhoz köthető vérszegénység.

Terhesség

A betegség a terhesség alatt problematikus lehet, valamint egyes gyógyszerek károsak lehetnek a magzat és az anya számára. Emiatt érdemes nőgyógyásszal és belgyógyász szakorvossal is konzultálni.

  A Crohn-betegség okai

  Többfajta elmélet is van arra vonatozóan, hogy mi okozza a Crohn-betegséget. A kutatók szerint 4 fő tényező játszhat szerepet a betegség kialakulásában:

  • Genetikai
  • Immunrenszer
  • Környezet
  • Mikroorganizmusok

  Immunrendszer

  A Crohn-betegek immunrendszere nem működik megfelelően, és a szervezet a saját sejtjeit látja károsnak, ezért folyamatosan pusztítja önmagát. Ennek az az oka, hogy egy születési rendellenesség miatt a makrofágok (a fehérvérsejtek egy típusa, az immunrendszer részei), magas bakteriális terhelés mellett, folyamatos gyulladásos állapotot tartanak fent a bélben.

  Egy másik elmélet szerint az ember egy a bélrendszerben élő parazitával együtt fejlődött, ám a modern higiénia miatt ezek kihaltak, amik meggyengítették az immunrendszert. Több vizsgálat is irányult már a paraziták visszahelyezésére, amik nagyrésze pozitív eredménnyel zárult.

  Genetika

  A tudósok kimutatták, hogy a Crohn-betegek 10-20%-nál a családban már egyszer előfordult a betegség, a genetikai faktornak köszönhetően 30x nagyobb esélye van a betegség kialakulására annál, akinek már volt Crohn-beteg a családjában. Ráadásul bizonyos etnikai csoportoknál sokkal sűrűbben fordul elő a betegség, mint másoknál. A kutatók megtalálták azt a gént, aminek a mutációja Crohn-betegséget okozhat. A NOD2 gén, illetve XBP1 gén mutációja összefüggésbe hozható a Crohn-betegséggel, az ATG16L1, az IL23R, az IRGM és az SLC11A1 mutációja pedig bizonyítottan növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

  Mikroorganizmusok

  A legújabb kutatások szerint a különböző baktériumok kihasználják a meggyengült immunrendszert és azt, hogy a szervezet nem képes eltávolítani őket a bélfalból.

  Bizonyos kutatók úgy gondolják, hogy a Crohn-betegséget a MAP (Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis) kórokozó okozza, amit a tehéntejjel vittek be a betegek a szervezetükbe. A betegség a marhákban is komoly betegséget okoz, ami hasmenést, bélgyulladást okoz, innen gondolják a kapcsolatot az állati és az emberi megbetegedések között.

  Más vizsgálatok az E. coli bizonyos törzseit vizsgálták és úgy találták, hogy a bélrendszerben olyan állapotot hoznak létre, amik kedveznek a gyulladások indukálásához és a baktériumok túlélési esélyeit is javítják.

  Ezen kívül összefüggést találtak a Candida-fertőzés és a Crohn-betegség között is.

  Környezeti tényezők

  A betegség kialakulásában a környezeti tényezők is szerepet játszanak. Tudósok bebizonyították, hogy a növényi fehérjét fogyasztók kisebb valószínűséggel fognak Crohn-betegségben szenvedni. A dohányzás, valamint a hormonális fogamzásgátló tabletták is bizonyítottan növelik a betegség kialakulásának esélyét.

  Gyógyulás

  A Crohn-betegség esetében a legfontosabb és elsődleges feladat, a tünetek enyhítése és az életminőség javítása. A betegség nem gyógyítható, és a betegek életük végéig odafigyelésre, folyamatos kezelésekre szorulnak. A Crohn-betegség folyamatos orvosi ellenőrzések mellett nem halálos, a betegek túlélési esélyei nagyon magasak.

  Borítókép forrása: greenrushdaily.com

  Források: webmd.com, healthline.com

  Hozzászólások