A bolti bébiétel az egészségesebb

A bolti bébiétel az egészségesebb

Mindenki úgy gondolja, hogy az a legegészségesebb és legolcsóbb megoldás, ha a kisbaba otthon készült bébiételt kap, ezt azonban a legújabb kutatások megcáfolták. Kiderült, hogy az otthon elkészített ételek a javasoltnál több zsírt és cukrot tartalmaznak, így elhízáshoz vezethetnek.

A kutatás során összehasonlították az otthon készült és a boltban kapható termékek tápértéktartalmát és árat. Összesen 278 féle  bébiételt vásároltak meg a boltokban és patikákban, amelyet 5 év alatti gyermekeknek ajánlanak. Ezek között 174 organikus volt. Ezen kívül 55 féle szakácskönyvből főztek meg még 408 kifejezetten fiatal gyerekeknek készült receptet.

Ha 100 gramm bolti bébiételt itthon nagyjából 200 forintra saccolunk, akkor az otthon elkészített változat a statisztikák szerint nagyjából 97 forintból jön ki. 

A tápanyagtartalomban persze mindkét féle bébiételnél vannak pro-és kontra érvek is. Az otthon elkészített ételek általában 51%-kal tartalmaztak több energiát, és a  szénhidrát, só, fehérje, teljes zsírtartalom és telített zsírtartalom is magasabb volt, mint a boltban kapható, határértéknek megfelelő bébiételeké, amelyek ráadásul 7-200%-kal több tápanyagot tartalmaztak. A háziasszonyok által elkészített ételek ráadásul 2,5%-nyi cukrot is tartalmaztak, amely a határérték 2,2%-ánál magasabb. 

Az otthon főzött bébiétel előnyei: olcsóbbak,  illetve 26%-al és 44%-al több zsírt tartalmaznak. A táplálékkal bevitt zsír pedig nagyon fontos a növekvőben lévő szervezet számára.

A lényeg, hogy a gyermekek minél többféle ételt egyenek: halat, húst és minél több zöldséget és gyümölcsöt. Lényeges az is, hogy a gyermekek minél több ízt megismerjenek, ehhez pedig nem kell túlfűszerezni és sózni az ételeket, mivel mindennek egyedi íze van. A gyermek 2-5 éves kora között teljesen átáll a család fogyasztotta ételekre.

Nem kell félnünk, ha épp nem jut időnk főzni a gyereknek külön, nyugodtan adhatunk neki bolti bébiételt is, hiszen a bejuttatott tápanyagok és nem az étel mennyisége a fontos.

A tanulmány forrása: Archieves of Disease in Childhood

Borítókép forrása: kindercarepediatrics.ca

Hozzászólások