A bárányhimlő tünetei, kezelése és megelőzése

A bárányhimlő tünetei, kezelése és megelőzése

A bárányhimlőt a Varicella zoster elnevezésű, erősen fertőző vírus okozza, amely cseppfertőzéssel terjed. Miért esünk át rajta már gyermekkorban és mi történik, ha a vírus tovább lappang a szervezetben?

Mik a bárányhimlő első tünetei és hogyan kezeljük?

A bárányhimlő első tünetei az egész testen megjelenő piros és viszkető hólyagok, amelyek alapján jól és egyértelműen beazonosítható a megbetegedés. A bárányhimlővel még nem találkozott betegek övsömörös betegtől is elkaphatják a betegséget, amennyiben bőr-bőr kontaktus jön létre. Ez úgy lehetséges, hogy az övsömört a bárányhimlő lappangó kórokozója okozza. 

himlo
A bárányhimlő már azelőtt fertőz, hogy a hólyagok megjelennek
Forrás: howstuffworks.com

A bárányhimlő lappangási ideje 14-21 nap. A hólyagok megjelenése előtt pár nappal a beteg már fertőz,ez pedig hozzájárul a bárányhimlő fertőzés gyors terjedéséhez. Az aprócska, piros, viszkető hólyagok leghamarabb az arcon, a hajas fejbőrön, a törzsön, illetve a hason jelentkeznek, majd az egész testet beborítják. Étvágytalanság jelentkezhet annak következtében, ha a szájban is megjelennek a kiütések. A kiütések megjelenésének időszaka alatt jellemző a láz is. A kiütések az elején pirosak és átlátszó folyadékkal teltek, amely később bebarnul, majd a teljes kiütés leszárad egy hét után és amennyiben nem vakarta el a beteg, nyom nélkül eltűnik.

A hólyagok megjelenésének ideje alatt a betegnek ágynyugalomra van szüksége. Amennyiben a hólyagok nagyon viszketnek, érdemes őket behintőporozni, illetve a langyos zuhany is jó megoldás lehet. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a hólyagokat ne kaparjuk el, mert az másodlagos fertőzésekhez és hegekhez vezethet, amelyek egész életre megmaradhatnak. Amennyiben elég gyorsan felismerjük a fertőzést, alkalmazhatunk antivirális szereket a betegség lefolyásának minimalizálása érdekében. Immunszupresszált, tehát épp kemoterápián áteső vagy szteroidokat fogyasztó-, illetve immunhiányban szenvedő betegeknek ez a kezelés minden esetben ajánlott.

himlo
A bárányhimlő hólyagok kinézete a betegség lefolyása alatt
Forrás: Authoritycure

Hogyan enyhítsük a panaszokat?

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy gyermekünk bárányhimlős, hívjuk ki magunkhoz a gyermekorvost, hogy biztosan megerősítésre kerüljön a gyanúnk. Amennyiben bármilyen lehetséges komplikáció jelentkezik, a gyermek korából vagy egészségügyi állapotából adódóan, az orvos antivirális szereket, úgynevezett aciklovórokat ír fel kezelésképp. Az antibiotikumok alkalmazása teljesen felesleges a bárányhimlő kitörésének megfékezésére, mivel a betegséget vírus okozza! A bárányhimlős személy soha ne menjen közösségbe, mert a vírus súlyosan fertőző, így az orvosi rendelőt is kerüljük!

  • A kiütések keletkezése idején 3-4 óránként alkalmazzunk hűtő- vagy langyos fürdőt a láz és a viszkető érzés csökkentésére. A viszketés csökkentésére a gyógyszertárakban kapható rázófolyadékok szintén hatékonyak lehetnek. Alkalmazhatunk fájdalomcsillapító krémeket is, amennyiben szükséges, de erről mindenképp konzultáljunk az orvosunkkal vagy a gyógyszerésszel!
  • Törölközés helyett ilyenkor ajánlott a testről a nedvességet csak felitatni, nehogy felsértsük a hólyagokat!
  • Lázcsillapító szereket, amennyiben nem feltétlenül szükséges, inkább ne alkalmazzunk, mivel a láz a szervezet természetes védelmi reakciója a vírus legyőzésének, amely az immunrendszer működését is elősegíti. Azonnal konzultáljunk orvosunkkal, ha a láz 38.8 C felé szökik, illetve akkor is, ha a beteg köhög, vagy nagyon nehezen lélegzik!
  • Amennyiben a hólyagok a száj nyálkahártyáján is megjelennek, az evés is komoly kihívást jelenthet. Ilyenkor leginkább hideg és puha, könnyen lecsúszó ételek fogyasztása ajánlott, például a pudingok, zabkása és zöldségkrémek kiváló alternatívát jelenthetnek.
  • Soha ne alkalmazzunk aszpirint a bárányhimlő kezelésére, mivel ezzel hozzájárulhatunk egy igen ritka, Reye-szindrómának nevezett betegség kialakulásához, amely akár májelégtelenséghez is vezethet.
  • Abban az esetben is értesítsük az orvost, ha a kiütésekből gennyes váladék szivárog, ha ráterjedt a szemkörnyékre vagy a szemre, ha a beteg diszorientált, fény- vagy hangérzékeny, nagyon rosszul érzi magát, esetleg hány, mivel ezek a tünetek súlyosabb betegséget jelezhetnek.

Miért gyermekkori megbetegedés a bárányhimlő?

A bárányhimlő hazánkban az egyik leggyakoribb fertőző megbetegedés, amelynek oka abban keresendő, hogy a Varicella vírus, amely a betegség kialakulásáért felel, nagyon agresszív kórokozó, amely ráadásul cseppfertőzéssel terjed. Ez szinte garancia arra, hogy ha egy kis közösségben egyetlen beteg gyermek van, minden más gyermek is elkapja a himlőt, hiszen elég egy tüsszentés és a szoba vagy terem máris tele van szórva a vírussal. Legtöbben tehát jó eséllyel már az óvodában, de legkésőbb az általános iskolában átesnek a fertőzésen. Amennyiben valaki gyermekkorban átesik a bárányhimlőn, egész életére védettséget szerez ez által. Gyermekekre a bárányhimlő nem jelent igazán nagy veszélyt, kivéve, ha valamilyen immunhiányos állapotban szenvednek. Az előbb említett esetben azonban komoly szövődményei is lehetnek a bárányhimlőnek: lehetséges tüdőgyulladás, májgyulladás, illetve amennyiben a hólyagok megfertőződnek, ótvar is kialakulhat.

baba
A himlő kisgyermekek szempontjából szinte veszélytelennek mondható
Forrás: Tesco Baby Club
 

Mi történik, ha felnőtt kapja el a bárányhimlőt?

A felnőtt népesség mindössze öt százaléka azonban nem találkozik élete korai szakaszában a Varicella vírussal, így nem alakul ki az immunitás sem a betegség ellen. Felnőtt korban általában súlyosabb lefolyású a betegség, több hólyag képződik a testen és magas láz, illetve erős köhögés, fejfájás, mozgásproblémák, ízületi fájdalom és aluszékonyság is jelentkezik. 

A várandósság első három hónapjában bekövetkező fertőzésnek potenciálisan magzatkárosító hatása lehet, mivel a magzati szervek fejlődése ekkor történik. A harmadik hónaptól átvészelt anyai bárányhimlő magzati kockázata már minimális. A terhesség alatt átvészelt bárányhimlő a magzat lassú növekedését okozhatja, kialakulhat kisfejűség és szemproblémák is előfordulhatnak, de szellemi visszamaradottság is jelentkezhet. Amennyiben a kismama átesik a várandósság alatt a Varicella fertőzésen, a születendő gyermek is immunizálódhat, így lehetséges, hogy később már nem kapja el a bárányhimlőt. Ezek a gyermekek azonban övsömörtől szenvedhetnek már kisgyermekkorban. Előfordulhat olyan is, hogy a szülés után közvetlenül betegszik meg az anyuka bárányhimlővel, ekkor az újszülöttet speciális antivirális kezelésben részesítik, mivel a progresszív Varicella nevű betegség csecsemőkorban akár halálos kimenetelű is lehet.

Bárányhimlő ellen védőoltás?

oltas
A himlő elleni oltás beadása hazánkban nem kötelező
Forrás: Digest Ground

A bárányhimlő elleni oltásban élő, legyengített kórokozókat juttatnak az oltóanyaggal a szervezetbe, ezáltal egy nagyon gyenge lefolyású megbetegedést generálnak, amelynek során a szervezet aktívan immunizálódik és kialakul az immunológiai memória is, amely véd a későbbi fertőzések során. Magyarországon lassan 20 éve elérhető a bárányhimlő elleni oltás, azonban ez a vakcina nem tartozik a kötelezően beadandó készítmények közé. Az oltóanyag nagyon jó hatékonyságú, 98 százalékban nyújt védelmet a későbbi fertőzések ellen, míg ez egy influenzaoltás esetében, amelyet ráadásul évente meg kell újítani, körülbelül 41 százalék. Az oltott személyeknél néhány esetben valóban jelentkeznek a betegség tünetei, de ezek gyorsan elmúlnak és jóval kevésbé hevesek, mint normál megbetegedés esetén. Itthon a bárányhimlő elleni oltás beadását 9-15 hónapos korban ajánlják, még mielőtt a gyermek közösségbe kerülne. Az első, immunizáló vakcina beadását követő 4-6 hét kihagyás után egy úgy nevezett booster, azaz emlékeztető oltás beadása szükséges.

Az oltás beadása után a beadás helyén jelentkező fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot, illetve lázat és bőrkiütést is tapasztalhatunk, amely teljesen normális, hiszen ez a pont az immunreakciók kiindulási pontja és ezek a tünetek jelzés értékűek arra nézve, hogy immunrendszerünk jól működik. (Ugyanez a tünetegyüttes az influenzaoltás beadása után is tapasztalható.)

Immunológiai szempontból nézve a dolgot, amennyiben valaki nem tudja magáról biztosan, hogy átesett a betegségen gyermekkorában, illetve biztosan nem betegedett meg 13 éves koráig, az adassa be az oltást, mivel hátránya ebből semmiképp sem származhat, a későbbi megbetegedéseket azonban jó eséllyel minimalizálni tudja vele. Amennyiben kisbabát szeretnénk és még nem estünk át a bárányhimlőn, szintén érdemes beoltatni magunkat, hogy megvédjük születendő gyermekünket az esetleges komplikációktól.

 

Borítókép forrása: The Independent

Hozzászólások