11 ok, amiért a biciklit válaszd az autó helyett

11 ok, amiért a biciklit válaszd az autó helyett

Az Egyesült- Királyságban ma van a Kerékpárral munkába nap. Ez az jelenti, hogy  17 millió dolgozót próbálnak rávenni arra, hogy legalább egy napig kerékpárral menjenek munkába az autózás helyett. A felmérések szerint már így is 741.000 ember jár kerékpárral dolgozni, és a számuk folyamatosan növekszik is, azonban az ilyen akciókkal próbálják ráébreszteni a többieket a kerékpározás előnyeire.

Be kell vallanunk, hogy a kerékpározás olcsóbb , egészségesebb, javítja az életszínvonalat, illetve a környezetünket is óvjuk vele. Cikkünkben sorra vesszük az előnyeit és a végére mindenki meglátja, hogy bizony megéri autóról két kerékre váltani, természetesen annak, aki ezt megteheti.

1. Pénzt lehet vele spórolni

Mindannyian tudjuk, akik rendelkezünk autóval, hogy annak a fenntartása mennyi pénzt emészt fel évente. Mindenféle adók, magas üzemanyagárak, drága szervizköltségek. Főleg a városi használat nem kíméli gépjárműveinket ezekből a szempontokból. Míg a kerékpárt csak megvásároljuk, néha ha szükséges karbantartjuk, amit megfelelő szerszámokkal mi magunk is megtehetünk. És ugye a parkolásról még nem is beszéltünk ?!

2. Tovább élsz

A Kings College London 2400 egypetéjű ikerpárral végzett kísérletet. Az ikrek egyike hetente legalább 45 percet kerékpározott , míg a másik nem. A vizsgálat megmutatta, hogy aki rendszeres testmozgást végez, az lényegesen csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a rák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás kialakulásának kockázatát.

3. Elkerülhetőek a dugók

A nagyvárosban élők számára ismerős lehet a csúcsforgalomban való ácsorgás, idegeskedés, szitkozódás. A TomTom adatai szerint például a londoniak évente 149 órát töltenek dugóban. Gondoljunk csak bele, hogy két keréken ezt az időt megspóroljuk, és stresszesek sem leszünk már kora reggel.

4. Minél több a kerékpáros annál biztonságosabb

Ez két dolog miatt is igaz. Először is, mert kevesebb lesz az autó, és valljuk be kerékpárral nehezebb balesetet okozni, mint autóval. Másodszor pedig, minél több kerékpáros van az utakon, az autósok annál jobban megszokják a látványukat és remélhetőleg annál jobban odafigyelnek rájuk.

5. Biciklivel sem kell rendelkezned

Aki nem próbálta még a városban kerékpározást, ám úgy érzi, hogy egy napra megnézi milyen így munkába menni, annak nem szükséges egyből a közeli biciklisboltba rohannia. Budapesten is több kerékpárkölcsönző szolgáltatás létezik, az egyik legnagyobb a Mol Bubi program, aminek elég sok kerékpárja elérhető már a város több pontján is.

6. A munkáltató is pénzt spórol

Egy holland tanulmány szerint, azok, akik kerékpárral járnak munkába, kevesebbet vannak betegszabadságon. Ez pedig a munkáltatóknak is jó, hiszen nem esik ki a munkaerő. Dániában például összeszámolták, évente 34 millió dollárt spórolnának ezzel a cégek.

7. Kevesebb káros anyagot szív be a kerékpáros

Mindenkiben az a tévhit él, hogy a kerékpáros a szabad levegőn, több káros anyagot lélegzik be, mint az autós, aki zárt térben van. A kutatások azonban bebizonyították, hogy pont fordítva van. Logikusan átgondolva ez természetesen, hisz az autósok egymás után haladnak, és mindenki az előtte közlekedő kipufogógázát szívja be. A kerékpárosok pedig oldalt haladnak, így a fő kibocsátási ponttól távolabb esnek.

8. A tömegközlekedési eszközön könnyű betegséget elkapni

kipufogógáz
Kevesebb kipufogógázt lélegzik be a kerékpáros
Forrás: femina.hu

A Nottinghami Egyetem kutatói szerint, aki a tömegközlekedést használja, 6x nagyobb esélye van arra, hogy légúti fertőzést szerezzen, mint aki kerékpározik. Az olyan fertőzéseket pedig ne is említsük, amik a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, és közös tereiben találhatóak meg. Legyen szó E.coli-ról, vagy akár a szalmonelláról.

9.  Megóvja a csontok egészségét

Az idő múlásával a nők fogékonnyá válnak a csontritkulásra. Egy svéd tanulmány szerint, azok a középkorú nők, akik kerékpároznak, vagy más mozgásformát űznek, sokkal kisebb eséllyel szenvednek töréseket.

10. Jót tesz a gazdaságnak

A kerékpározás a gazdaságnak is jót tesz. Koppenhágában például azt találták, hogy mérföldenként a kerékpározás 32 penny-t (kb. 120 Forintot) spórol, ami mikro- és a makrogazdasági szinten is kimutatható.

11. Jobban alszol tőle

A Stanford Egyetemen kimutatták, hogy a napi 20-30 perces kerékpározás, a kóros álmatlanságban szenvedő betegek elalvási idejét a felére csökkenti. Ezen kívül a szabadtérben végzett testmozgás segít visszaállítani a cirkadián ritmust, illetve csökkenti a stresszhormon, a kortizol szintjét is.

Nagyon reméljük, hogy sokatokat sikerült arról meggyőzni, hogy ha lehet, legalább egy napra elhagyja autóját, és próbálja ki a kerékpározást. Higgyétek el megéri!

Borítókép forrása: egeszsegtukor.hu

Hozzászólások