Szülők az unalom ellen?

Szülők az unalom ellen?

2016-07-22

Mindenki tudja, hogy alapvetően két féle szülőtípus van: akik amint véget ért az iskola, beutalják gyermeküket táborok hadába, hogy ott majd biztos jól fogják érezni magukat és addig sem kell velük foglalkozni, így a szülő nyugodtan dolgozhat. De vajon tényleg folyton szórakoztatnunk kell gyermekünket valahol, vagy valamivel? Vagy az lenne a helyes, ha inkább hagynánk, hogy eldöntse, mi érdekli valójában?

A pszichológusok és fejlődési szakértők szerint az a legjobb döntés a nyáron, ha megkérdezzük gyermekünket, melyik táborba akarnak elmenni, a nyár többi részében pedig hagyjuk, hadd legyen lehetőségük felfedezni, hogy mi is érdekli őket igazán. "Szülőként az a dolgunk, hogy egyfajta modellként szolgáljunk gyermekünknek, igazgassuk útját, hogy később el tudja foglalni helyét a társadalomban. Felnőttként az is feladatunk, hogy a szabadidőnkét olyan dolgokkal töltsük, amit mi szeretnénk csinálni. A gyermekünkkel töltött idő is fontos, azonban ha nem hagyjuk, hogy ő is eldöntse mi érdekli , inkább folyton lekötjük valamivel, úgy nem tanulja meg elfoglalni magát, az  pedig a későbbi életére is negatív hatással lesz. Nem kell mindent feladnunk gyermekeink kedvéért!"

Dr. Teresa Belton, az egyik brit pszichológus elmondta, hogy kapcsolat van az unatkozás és a képzelőerő között. Ha egy gyermek unatkozik, beindul a fantáziája, hogy mit lehetne csinálni, és a legegyszerűbb dolgokkal is el tud bíbelődni, akár órákat is. Csak hagyni kell időt a kibontakozásra.

Az emberek nagyon keveset "unatkoznak" ma, mivel feltalálták az internetet és a közösségi oldalakat, ahol, ha épp nem csinálunk semmit, eltöltjük az időnket. Azonban régen ez nem így volt és a világ sokkal kreatívabb volt, mint ma.

Adam Phillips pszichoanalitikus már 1993-ban megírta, hogy a gyermekek helyes fejlődéséhez ki kell alakulni az unatkozásra való képességnek is, mivel ez egy lépcsőt jelent az életünkben afelé, hogy ne csak "túléljünk", hanem képesek legyünk elgondolkodni a dolgokon magunk körül.

Tehát a nyári szünet első teendője az, hogy a 4 év feletti gyermekünkkel leülünk és megbeszéljük, hogy mik azok a programok, amiken részt szeretne venni, mi érdekelné ezen a nyáron. Ebbe beletartozik úgy a kártyázás, mint az olvasás és a biciklizés is. De kérheti a gyerek akár azt is, hogy a család készítsen együtt egy hatalmas vacsorát, gyakorolják a fotózást, vagy ha több gyerek van, tanuljanak meg egy színdarabot, amit előadhatnak a szomszédoknak és a rokonoknak. Ezekről készítsünk jegyzeteket. Amikor pedig a gyermeked odamegy hozzád, hogy unatkozik, elég csak elővenni ezt a listát.

Az unalom nem egy probléma, mivel ez fogja a gyermeked arra ösztönözni, hogy megcsináljon dolgokat. Meg kell tanítanod a gyermekednek, hogy unatkozni nem időpazarlás, ez az elméjének a megnyitása új dolgok megismerésére és kitalálására.

Ezt a gondolatot még 1930-ban fogalmazta meg Bertrand Russell filozófus a Boldogság meghódítása című könyvében: "Egy gyermek úgy fejlődik a legjobban, ha ott hagyjuk valahol és nem zavarjuk. Túl sok utazás és behatás nemhogy jót tenne a gyermeknek, de árt neki, mivel nem lesz képes elviselni a gyümölcsöző monotóniát, amely az ember felnőttkorában néha (gyakran) előfordul."

Borítókép forrása: hartschools.net

Hozzászólások