Wednesday, May 22, 2024
Miből áll a hét? munkából ?

A könyvek palotája Marosvásárhelyen – A Teleki Téka

Ha Marosvásárhelyen járunk, nem kerülheti el a figyelmünket a Főtér közelében lévő 17. századi épület, amely otthona a Teleki-Bolyai könyvtárnak,…

Szerző:Sebes Antónia , in Szolgáltatás , at 2022.03.31.

Ha Marosvásárhelyen járunk, nem kerülheti el a figyelmünket a Főtér közelében lévő 17. századi épület, amely otthona a Teleki-Bolyai könyvtárnak, közismertebb nevén a Teleki Tékának. A könyvtárat Teleki Sámuel, Erdély kancellárja hozta létre. Teleki Sámuel, aki több neves európai egyetemen tanult, vagyona nagy részét könyvek vásárlására költötte, és több mint 40 000 könyvvel megalapította Maros megye egyik fontos látványosságát, a Teleki Tékát.

A Teleki Téka könyvgyűjteményének legnagyobb része latin, görög, német, francia, és magyar nyelvű és főleg a felvilágosodás korából való. A szaklexikonok, tudományos társaságok által kiadott közlönyök mellett, a könyvtár részét képezi a nagy francia enciklopédia két kiadása is. A gazdag gyűjtemény nemcsak kortárs kiadványokban bővelkedik, hanem a könyvkiadás kezdetétől számított könyvekben is.

A Teleki Téka nemcsak a könyv szerelmeseinek nyújt maradandó élményt, hanem mindazoknak, akiket érdekel a kultúra, a történelem, hiszen ritka könyvek, díszkiadások, régi híres nyomdászműhelyek remekei, világszerte ismert festők, grafikusok által illusztrált könyvek, híres múzeumokat bemutató példányok mind a Teleki Téka gazdag gyűjteményét képezik.

Maros megye számos látványossággal büszkélkedhet, a Teleki Téka könyvtára azonban azon nevezetességek közé tartozik, amely minden korosztályt megszólít. Az állandó és időszakos kiállítások mellett, a gyerekek számára is szerveznek különböző érdekes tevékenységeket: múzeumpedagógiai foglalkozások keretén belül papírmerítést, papírmárványozást, linómetszést, stb.

A Teleki Téka nagyterme a megnyitás évétől, 1802-től várja a látogatókat, ahol a tematikus elrendezés, valamint román-, magyar- és idegen nyelvű tárlatvezetés, a többnyelvű feliratok segítenek jobban átlátni, megérteni a könyvtár történetét és gazdag gyűjteményét.

A 40 000 kötetes Teleki Téka mellett a Bolyai Könyvtár is gazdag gyűjteménnyel várja a látogatókat. A Bolyai Könyvtár állománya több mint 80 000 könyv. A megszűntetett felekezeti iskolák könyvei is itt kaptak helyet, illetve magánkönyvtárak értékes példányai is fellelhetőek a gyűjtemény könyvei között.

Nemcsak a könyvek, hanem a könyvtárnak otthont adó épület is lenyűgöző és egyike Maros megye legszebb látványosságainak. A Teleki Téka épülete a 17-18. században barokk stílusban épült. Az épület eredetileg a Wesselényi család tulajdona volt, majd 1799 és 1802 között Teleki Sámuel építette azt az épületszárnyat, amelyben a könyvtár ma is működik.

Marosvásárhely egyik leglátogatottabb, legnépszerűbb turisztikai látványosságának szintén a Teleki Téka ad otthont. A Bolyai Múzeum két zseniális matematikus Bolyai Farkas és Bolyai János fennmaradt tárgyi emlékeit őrzi. A mai Bolyai emlékszobában található ereklyék eredetileg a Marosvásárhelyi Református Kollégium Nagykönyvtárában voltak elhelyezve. A tárgyi emlékek sokasága számos helyről és különböző időben kerültek a Téka birtokába.

A gyűjteményt 1955-ben helyezték el a Teleki Téka emeleti termeiben, majd egy későbbi felújítás után a földszinten költöztették.  Érdemes rászánni az időt, és megnézni ezt az igényes, szép, átfogó kiállítást mindazoknak, akik Marosvásárhelyre látogatnak.