Wednesday, July 24, 2024
Miből áll a hét? munkából ?

A cipő gondozása

Az alábbi hasznos tanácsokat Milánóban tanultam egy nagyon elegáns, idős úrtól, aki egy kézműves cipőbolt fantasztikus eladója volt. Teljesen véletlenül…

Szerző:Sebes Antónia , in Szolgáltatás , at 2020.08.19.

Az alábbi hasznos tanácsokat Milánóban tanultam egy nagyon elegáns, idős úrtól, aki egy kézműves cipőbolt fantasztikus eladója volt.

Teljesen véletlenül egy kis mellékutcában akadtam rá erre az üzletre. Már az első pillanatban elvarázsolt az üzlet hangulata. A frissen cserzett bőr illata, a mindenütt érezhető tradíció, a szakértelem és a kézzel készített elegáns férfi cipők széles választéka.

Azon már meg sem lepődtem, hogy egy ilyen boltban nem kérdezik meg a lábméretemet. Továbbá nem tettek fel nekem olyan bugyuta kérdéseket sem, hogy cipőt szeretnék-e vásárolni, vagy csak úgy érdeklődöm-e. Egy idős úr illendően köszöntött, ránézett a lábamra és a világ legtermészetesebb módján kirakott a viasszal kezelt fapultra két barna és két fekete 43-as cipőt. Mondanom sem kell, hogy mindegyik pontosan egyezett a stílusommal és a méretemmel.

Itt nem volt szükség üzleti kommunikációs tréningre és a vevőkkel való kapcsolatépítés területén sem szorult senki további oktatásra. Az ügyfélszerzés problémáit is a konkurenciára hagyták.

Ment minden a maga útján, könnyedén és magától értetődően.

Elvesztem. Esélyem sem volt. Tudtam, hogy a legjobb helyen járok és nem távozhatok cipő nélkül, mert azt örökre bánni fogom.

Miután kiválasztottam egy gyönyörű műalkotást, gondos szeretettel, egyenként becsomagolta őket egy-egy gyönyörű márkajelzéssel ellátott puha gyapjú zsákba. Már a zsákok önmagukban is megérnék, hogy írjak róluk, és úgy éreztem magam, mintha a világ legjobb cipőinek lennék a birtokosa. Ezek a klasszikus cipők egyébként sosem mennek ki a divatból.

De a meglepetések és a kellemes érzések sora ezzel még nem ért véget. Ugyanis ettől az úrtól kaptam még egy rögtönzött képzést is arról, hogy hogyan is kell bánnom majd ezekkel a cipőkkel.

Ez az eset már több, mint 10 évvel ezelőtt történt. Sajnos mindösszesen csak két alkalommal vásároltam tőle, de a mai napig az ő oktatása alapján ápolom a cipőimet. És nagyon hálás vagyok a tanításáért. Örömmel betartom hasznos szabályait, és persze mindkét pár cipőm a mai napig mindig majdnem újszerű állapotban van, pedig rendszeresen hordom őket. Viseletük minden nap örömmel tölt el.

Ezeket a szabályokat most megosztom Önnel is. Legyen az Öné. Okozzon Önnek is naponta ugyanannyi örömet a tökéletes cipőben való megjelenés, mint nekem.

A cipő ápolásának szabályai:

  • A cipőt lehetőleg soha ne vegye fel egymás utáni napokon. Az igazi bőr élő anyag. Lehetőség szerint hagyja legalább egy napig pihenni.
  • Mindig használjon cipőkanalat. Ha letapossa a cipő sarkát, a cipő többé nem tudja megtartani a lábát. A sarokrész a cipő gerince. Ha ez megpuhul, akkor már nem tarthat többé, és valamelyik oldalra könnyen csámpásra járhatja majd a cipőt.
  • A jó minőségű cipőknél a sarokrész koptatója úgy van kialakítva, hogy viszonylag könnyen cserélhető legyen. Tehát, ha egy kicsit is elkezdi félretaposni, még időben vigye el egy igazi cipészhez, aki fillérekért kicseréli majd a ferde részt. Ha a sarok egyenes marad, akkor nem járhat benne ferdén, és nem nyúlik meg majd a bőr a cipő szélein. A lábbeli így sokáig meg tudja tartani az eredeti formáját.
  • Amikor leveszi a cipőt, azonnal fűzze vissza, és még melegen sámfázza ki. Lehetőleg bükkfa sámfát használjon, mert az felszívja a nedvességet és természetes anyagként segít a cipőnek kipihennie magát. Ekkor újra kisimul a bőr, eltűnik a lépésránc, és a cipő hosszútávon megőrzi tartását.
  • Soha ne tegye el a cipőjét piszkosan. A jó minőségű bőr hosszú távon is gyönyörű marad, ha folyamatosan kezelik.
  • Rendszeresen ápolja a bőrt cipőkrémmel. Ha a bőr kiszárad, akkor megrepedezik. Ekkor már bármilyen kezelés késő. Ezért a bőrt folyamatosan puhítani kell. Tehát miután levette és kisámfázta a cipőjét, puha kefével kefélje le róla a port és még melegen kenje be jó minőségű cipőápoló krémmel, hogy ezzel is puhítsa a bőrt. A meleg bőr jobban beszívja a krémet. A cipője így évekig újszerű állapotban marad.

Hagyja rajta a krémet és úgy tegye el. Mielőtt felveszi mindig kefélje át egy puha szőrű kefével. Így szép fényes cipővel indulhat a napja.

Ne feledje. A cipő nagyon sokat elárul a gazdájáról.